Curățenie spațială: Peste 20.000 de deșeuri orbitează Pământul

0

Oamenii de știință au propus lansarea unui satelit în scopul rezolvării problemei deșeurilor spațiale care orbitează în jurul Pământului.

Planul, propus de cercetătorii de la Agenția Spațială din Italia, constă în distrugerea bucăților mari de deșeuri spațiale pentru a evita ca acestea să lovească Stația Spațială Internațională.

Aproximativ 20.000 de bucăți de deșeuri sunt monitorizate, în prezent, majoritatea fiind bucăți din aeronave spațiale sau consecințe ale coliziunilor.

Problema este urgentă, spune cercetătorul principal Marco Catronuovo. Satelitul ar putea îndepărta doar între cinci și zece obiecte pe an, ceea ce înseamnă doar o picătură în ocean. Procesul ar mai putea evita ceea ce e cunoscut sub numele de “sindromul Kessler”, adică există prea multe deșeuri spațiale în jurul Pământului și iar zborurile în afara lui nu mai sunt sigure, oamenii rămânând blocați pe planetă.

O astfel de situație a fost prezisă de NASA de acum 30 de ani.

Printre accidentele cele mai grave din ultimii ani se numără coliziunea dintre satelitul Iridium 33 și satelitul Kosmos 2251. Acestea s-au lovit la o viteză de peste 3.000 de metri pe secundă.

Castronuovo și colegii săi au identificat peste 60 de bucăți de deșeuri, cu o înălțime de 850 de metri, două treimi dintre acestea cântărind peste trei tone fiecare.

Sursa: Daily Mail


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger