Curăţenie de primăvară pe Everest: Alpiniştii au plecat să strângă tonele de gunoaie

0

O echipă de alpinişti a plecat miercuri spre Muntele Everest într-o expediţie de curăţare a celui mai înalt vârf din lume de tonele de gunoaie.

De la prima lui cucerire, în 1953, mii de oameni au escaladat Everestul, lăsând în urmă rezerve goale de oxigen, frânghii, corturi şi alte gunoaie. Autorităţile din Nepal au făcut apel la alpinişti să aducă jos tot ce iau cu ei la urcare, dar deşeurile încă poluează muntele.

Echipa care a plecat din Katmandu miercuri, condusă de Apa, un Sherpa care a escaladat Everestul de 20 de ori, plănuieşte să strângă 5 tone de deşeuri în sesiunea de primăvară de curăţenie.

“Vreau să fac asta pentru poporul meu, pentru ţara mea şi pentru Everest”, spune Apa. Alpiniştii îşi propun să strângă 4 tone de deşeuri din partea mai joasă a muntelui şi 1 tonă de aproape de vârful de 8.850 de metri.

Ang Tshering, organizatorul Eco Everest Expedition, spune că este al patrulea an în care se organizează curăţenia pe Everest.

Apa a escaladat Everestul rpima dată în 1989 şi de atunci, aproape în fiecare an. El a avertizat în multe rânduri cu privire la degradarea de pe Himalaya din cauza schimbărilor climatice şi altor probleme. El spune că atunci când a început să escaladeze vârful drumul era pavat cu zăpada şi gheaţă, acum vede doar pietre.

Foto: Reuters / Apa (stanga), dupa escaladarea Everestului pentru a 20-a oara

Cititi si:

Alex Gavan, expdiție în Himalaya fără oxigen suplimentar

Mihaela si Stefan strabat Africa neagra in cautare de locuri si oameni de neuitat

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger