Curățenie de primăvară high tech: Cum să îndepărtați praful dintr-un computer care bâzâie

7

Dacă PC-ul dumneavoastră zumzăie sub birou pentru mai bine de un an sau doi, înseamnă că s-ar putea să aveți o furtună de praf în interiorul carcasei ce găzduiește unitatea centrală. Mai ales dacă și fumați sau aveți un animal de companie. Astăzi vă vom prezenta o serie de sfaturi legate de cum puteți curăța intestinele computerului dumneavoastră, de cum puteți strânge, regla și unge lucruri prin el pentru a-l face mai fericit, mai sănătos și mai durabil. Aveți nevoie doar de o șurubelniță, o cârpă umedă, puțin ulei și niște aer comprimat.

Înainte de toate, asigurați-vă că aveți sau cumpărați din magazinul de electronice din fața blocului următoarele ustensile: o șurubelniță cu cap cruce, un tub cu ulei de mecanică prevăzut cu pipetă și un tub cu aer comprimat. Următorul pas este să vă salvați toate datele din computer pe un dispozitiv extern, apoi deconectați cablul de alimentare, monitorul, tastatura și toate celelalte periferice. Important e să faceți operațiunea de curățare într-un loc aerisit și luminos, cum ar fi pe verandă sau, de ce nu, în fața blocului, întrucât aerul comprimat va dezlănțui furtuna de praf și nu veți să vă umpleți locuința, ochii sau nările de chimicale mai mult decât este necesar. Mai departe, deschideți carcasa computerului, urmărind instrucțiunile din manualul de utilizare (pe care e bine să-l păstrați).

Furtuna de praf

Folosiți tubul de aer comprimat, prevăzut cu un pai subțire pentru pulverizare, pentru a stârni praful așternut pe componentele din interiorul carcasei. Țineți tubul în poziție verticală pe cât posibil pentru a evita scurgerea lichidului, care nu ar trebui însă să afecteze măruntaiele PC-ului. Nu faceți asta în prezența copiilor sau a animalelor și țineți minte că pe măsură ce folosiți tubul de aer comprimat, acesta va deveni tot mai rece în mâinile dumneavoastră. Asigurați-vă că paiul a ajuns în fiecare găurică sau crăpătură, precum și la grilajul din spatele mașinăriei. Specialiștii spun că aerul comprimat nu ar trebui folosit și pentru curățarea lamelor ventialtoarelor, și asta pentru că le poate face să se rotească mai rapid decât au fost setate inițial și să provoace daune. Ventilatoarele sunt confecționate oricum din plastic, așa că îl puteți curăța ușor cu un material textil umed – următorul pas.

Curățați sistemul de ventilare

Există două ventilatoare principale sau cooler-e în stomacul unui computer: unul de răcire pentru sursa de alimentare și unul poziționat deasupra procesorului. S-ar putea ca unele PC-uri să aibă mai multe ventilatoare, dar majoritatea au doar două. Dacă ventilatorul pentru sursa de alimentare este sigilat și inaccesibil, încercați să-l curățați pe cât posibil fără a-l mișca. Activitatea acestei componente poate fi îngreunată de depunerea unor particule de praf aeropurtate, a părului de animale sau a particulelor de fum de țigară, ducând la supraîncălzirea computerului. O mică curățare și o picătură de ulei pot preveni sau măcar amâna o astfel de catastrofă. În cazul în care ventilatorul procesorului este acoperit de o carcasă, îndepărtați-o ușor cu ajutorul șurubelniței, fără a deconecta cablurile de alimentare. Ștergeți lamele și carcasa din plastic cu un material textil umed.

Lubrifiați mecanismul de ventilare

Îndepărtați eticheta de pe ventilator. Unele cooler-e ar putea fi prevăzute cu o carcasă de cauciuc ce trebuie înlăturată cu unghiile sau cu șurubuelnița. Apoi plasați o singură picătură de ulei pe axul care rotește ventialtorul. Înlocuiți sticker-ul și remontați cooler-ul, carcasa și alte componente pe care ați fost nevoiți să le îndepărtați pentru a-l curăța. Înainte să repozinioțați carcasa computerlui, asigurați-vă că toți conectorii și toate șuruburile din interiorul PC-ului sunt strânși și că nu există fire care să atârne sau să fie întinse prea tare. Întoarceți-vă cu unitatea centrală la locul mamă din interiorul locuinței și reconectați perfiericele. Încercați totuși să plasați unitatea mai degrabă pe birou decât pe podea pentru a reduce pe cât posibil expunerea la praf.

Citiți și:

Cum să aveți o bucătărie curată și sigură

Cum să aveți o baie mai prietenoasă cu mediul. 10 metode

Cum să reparați un frigider de unii singuri

Cum să vă faceți o grădină cu plante crescute în apă, nu în pământ

Cum să plantați un copac

Cum tratează apa sărată durerea în gât

Tags:7 comentarii

 1. Eu nu am folosit niciodata “ulei de mecanică” sa ung “cooler-e” si cred ca nici nu am sa folosesc, nu vad rostul.Nici “tub cu aer comprimat” nu folosesc,ci folosesc un miniaspirator de mana,carpa,si o pensula fina pentru curatare.
  “Următorul pas este să vă salvați toate datele din computer pe un dispozitiv extern” Pai asta pentru ce imi trebuie? il curat de praf , nu ma apuc sa dau cu ciocanul in PC.Pai la cat de des fac eu curatenie in PC ar trebui sa ma apuce dardaielile pana salvez eu mereu datele pe un hard extern (sau stick, etc.)

 2. “Asigurati-va ca va salvati datele pe un dispozitiv extern?” Poftim ? Adica exista riscul sa raman fara datele avute ? Absurd!
  Se poate curata mai simplu decat atat cu ajutorul catorva tampoane demachiante, servetele umede si banalele betigase de urechi. In legatura cu aerul comprimat se pot folosi si proprii plamani cu ratragere brusca dupa suflare si undeva pe bancon sau la fereastra 🙂

 3. Nu stiu cine o scris asa ceva…..dar habar nu are….singura chestie cu care sunt de acord este cu ungerea ventilatorului, care se face cu ulei de mecanica fina sau de masina de cusut. NU se foloseste aer comprimat deoarece se poate produce o presiune prea mare si sa se rupa ceva cirucite fine si ii cam adio cu piesa respectiva. Se foloseste un aspirator care poate sa si sufle aer, gen dela cum are bunica. Se poate demonta ventilatorul de pe rocesor, dar atentie cum se demonteaza ca sa sti cum sa il pui la loc (de obicei invers de cum este dat jos :P), si se sufla cu aer printre radiatorul de racire a procesorului. La sursa se sufla aer prin intreiorul carcasei , dupa care prin exteriorul carcasei tinand cu un deget de ventilaor pentru a nu il pune in functiune, deoarece cum zice si in reportaj sa nu il turam mai tare decat este prevazut prin constructie.
  NU se foloseste lichid petru curatarea calculatorului decat spirt medicinal ( gen Mona:P) , NU se folosesc servetele umede, doar carpe foarte moi si absorbante umezite cu spirt medicinal ( dela de la farmacie :P) si acest spirt se foloseste pentru curatarea flapsurilor ventilatorului si componente din plastic ( carcasa care este de plastic, nu cea din metal) si se lasa sa se usuce ~30min. ATENTIE! nu folositi in exces spirt medicinal deoarece poate sa se scurga pana ajunge la componente aflate sub tensiune si se pot produce scurt-circuite si good-bye!
  Tehnician Operator Tehnica de Calcul Ovidiu G. (asa sa ma laud si eu un pic :P), dar banuiesc ca si voi stiati astea
  O seara faina! 😉

  • Lagarele motorasului de la ventilator NU trebuie gresate cu ulei SUB NICI O FORMA! Am incercat asta in cateva randuri, cu ulei de mecanica fina, si de fiecare data din cauza prafului pe care il atrage uleiul, ventilatorul s-a blocat iremediabil dupa aproximativ 2-3 saptamani de la “tratament”.

   • Ai dreptate, in cele mai multe cazuri cand se aude un “carait” de la ventilatorul sursei sau alt ventilator (dupa ce ii dai o palma sau mai multe nu mai face :P) cea mai buna solutie este inlocuirea acelui ventilator, ca doar de aceea sunt piese de schimb 😛 . Oricum sunt piese de folosinta indelungata, nu toata viata 😛

 4. Pingback: TOTB.ro - Cum să ascultați muzică la un butoi de bere de 5 litri » Think Outside the Box

 5. Pingback: TOTB.ro - Cum să vă produceți singuri detergentul de rufe » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger