Cuptorul cu microunde. Rapid, economicos si incert

46

Cuptorul cu microunde a devenit un obiect nelipsit din bucatarii si majoritatea oamenilor il folosesc fara prea mari batai de cap. Cu toate acestea, in cei 60 de ani de cand exista, in jurul aparatului electrocasnic s-au insailat o sumedenie de mituri. Unii spun ca ar cauza cancer, altii ca ar seca alimentele de vitamine. Intre atatea speculatii, un lucru e cert: majoritatea ghidurilor de utilizare indeamna la precautii.

de Ionut Dulamtia

In timpul unei cercetari din 1946 pe marginea tehnologiei radar, Dr. Percy Spencer, un inginer american autodidact care lucra pentru compania Raytheon, testa un tub electronic cu camp magnetic (magnetron), cand a observat ca batonul de ciocolata din buzunarul sau s-a topit, scrie pe site-ul sau John Gallawa, autorul unui ghid despre cuptorul cu microunde. Intrigat, Spencer a plasat boabe de popcorn langa tub, care au pocnit si s-au imprastiat prin laborator, si a repetat procedeul cu un ou. Acesta a inceput sa vibreze, cresterea rapida de temperatura din interiorul sau a cauzat o presiune interna de mari proportii si a explodat.

Entuziasmat de descoperire, Spencer a fabricat o cutie din metal prevazuta cu o cavitate si a incarcat-o cu energia microundelor, dispozitiv ce avea sa revolutioneze gatitul si sa puna bazele unei industrii de milioane de dolari. Primul cuptor cu microunde a iesit pe piata in 1947 – era inalt de 1,7m, cantarea 340kg si costa 5.000 de dolari. Multi oameni au fost sceptici fata de primele cuptoare iesite pe piata, care mai costau si cateva mii de dolari, asa ca primele vanzari au fost scazute.

Imbunatatirile ulterioare le-au facut insa mai sigure, mai usoare si mai ieftine, scrie Gallawa, asa ca au atins un nivel mai mare de acceptare. Restaurantele si comerciantii puteau sa-si pastreze produsele proaspete in frigider pana la comanda clientilor, cand le incalzeau in cuptor. „Rezultatul? Mancare mai proaspata, mai putine deseuri si bani economisiti”.

„Vulgarizand un pic, rolul cuptorului cu microunde este sa faca – in termenii lui George Ritzer, autorul celebrului volum ‘Mcdonaldizarea societatii’ – mai scurt ‘drumul dintre secretie si excretie’”, spune antropologul Bogdan Iancu. Pe parcursul acestui drum au aparut insa si controversele legate de pericolele impuse de cuptoarele cu microunde.

Nu exista studii care sa claseze cu certitudine efectele acestor dispozitive, motiv pentru care specialistii contactati de TOTB s-au ferit sa-si exprime o parere in acest sens. Singurul care s-a incumetat a fost Catalin Dimofte, expert in energie, din perspectiva de „om cu o cultura stiintifica si tehnica decente si un spirit critic (probabil prea) pronuntat”, si nu din cea de specialist in cuptoare cu microunde.

El spune ca, in ultimii 60 de ani, cuptorul cu microunde nu a evoluat prea mult, asa ca este la fel de sigur sau nesigur cum a fost intotdeauna. „Subiectul nu permite un raspuns transant, nu atata vreme cat nu se vor fi facut niste studii aprofundate, pe cat posibil dincolo de orice dubiu rezonabil. Din putinul pe care-l stiu eu – oricine citeste despre acest subiect pe Internet mai mult de cateva ore va afla mai multe – astfel de studii nu s-au facut inca.  Se pare ca ar exista doar cateva tentative, care, pe Internet cel putin, sunt combinate cu lucruri usor ridicole, unele demne de categoria Darwin Awards”.

„Foarte putinele studii pe care le citeaza majoritatea site-urilor au prea multe ‘pacate metodologice’, ca sa le spunem asa, ca sa poata fi luate ca referinta”, continua el.  „Prea putini subiecti, prea putin timp, absenta unui grup-martor bine definit etc. Pur si simplu cred ca n-au existat suficiente motive de ingrijorare care sa determine realizarea unor studii serioase si nasterea unor specialisti. N-au murit oameni si nu s-au produs catastrofe care sa poata fi atribuite direct cuptoarelor cu microunde, ca atare nici interes n-a prea existat”.

Mituri urbane despre cuptorul cu microunde testate de echipa Mythbusters

Omul modern, continua Dimofte, foloseste obiecte si substante care s-au dovedit mult mai periculoase pentru sanatate decat cuptorul cu microunde, chiar daca nici acesta nu poate fi absolvit deocamdata de toate suspiciunile. Ceea ce se poate observa si pe Internet, unde au fost postate o serie de studii alarmiste. Un studiu citat des in articolele care trateaza efectele negative ale cuptorului cu microunde este cel al cercetatorilor de la Universitatea Stanford, din 1992. Acestia ar fi observat ca, atunci cand este plasat in cuptorul cu microunde, laptele de mama isi pierde 98%  din anticorpii numiti „imunoglobina A” si 96% din capacitatea sa de a bloca infectiile bacteriene.

Mai departe, in „Microwave Madness: The Effects of Microwave Apparatus on Food and Humans”, cercetatorul William P. Kopp scrie ca unele produse preparate in cuptorul cu microunde dezvolta agenti cancerigeni, ca acesta asigura un continut foarte redus de vitamine si modifica intr-un mod artificial compozitia proteinelor sau ca expunerea de scurta durata a legumelor crude, gatite sau congelate la microunde sporesc producerea de alcaloizi precum cafeina, morfina sau stricnina, daunatoare organismului uman.

Observatiile lui sunt completate de cele ale cercetatorilor elvetieni Hans Ulrich Hertel si Bernard H. Blanc care, in 1991, au observat cu mancarurile supuse microundelor duc la o crestere alarmanta a leucocitelor (celule albe ale sangelui), ceea ce indica intoxicatie sau deteriorarea membranei celulare – o stare pre-cancer.

Alin Popescu, specialist in medicina sportiva si licentiat in chimie-fizica, trece si el in revista efectele negative asociate mancarii gatite in cuptorul cu microunde. Din documentarea sa reiese ca incalzirea carnii determina aparitia de d-nitrosodietanolamina, un agent cauzator al cancerului.

Mai departe, microundele au fost asociate cu scaderi semnificative in continutul nutritiv al produselor alimentare. Dar si cu riscul tulburarilor digestive, prin alterarea substantelor elementare ale alimentelor, sau cu cel al tulburarilor la nivelul sistemului limfatic, din cauza modificarilor chimice ale alimentelor, ce reduc capacitatea organismului de a se proteja impotriva aparitiei anumitor celule canceroase. „Creste incidenta cancerului de stomac si a celui intestinal, prin substantele chimice eliberate din alimente prin expunerea la microunde”.

Flickr: Bramus

Majoritatea ghidurilor de utilizare traseaza la randul lor o serie de pericole. Catalin Dimofte vorbeste de o parte din ele si le clasifica in doua mari categorii: cele „triviale”, rezultate din folosirea improprie sau neglijenta a cuptorului cu microunde – arsuri, opariri, incendii –, si cele cauzate de efectul microundelor asupra substantelor organice.

Microundele incalzesc alimentele incalzind apa din acestea, explica expertul in energie. Incalzirea apei se datoreaza agitatiei moleculelor de apa sub influenta unui camp electromagnetic puternic – microundele, agitatie favorizata de faptul ca molecula de apa este polara. Moleculele de apa nu sunt singurele molecule polare din alimente, asa ca microundele  nu vor incalzi doar apa, ci si alte substante, continua Dimofte. Unele din aceste molecule polare, mai ales unele grasimi, sunt mult mai complexe decat molecula de apa.

„Chiar daca se afirma, corect, ca microundele nu sunt radiatii ionizante, totusi exista o posibilitate semnificativa ca ele sa contina suficienta energie incat sa determine modificari ale structurii unor molecule.  Or, in lumea chimiei organice, schimbari structurale mici pot duce la substante care au efecte biologice foarte diferite”.

In plus, incalzirea la microunde tinde sa fie neuniforma si incompleta in comparatie cu cea clasica. Cum microundele patrund in cuptor dezordonat si nu sunt absorbite uniform de mancaruri, unele portiuni raman nefacute, un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor patogene, arata specialistii de la University of Arizona. Asa ca e bine ca mancarurile sa fie taiate in bucati de aceeasi dimensiune, amestecate sau intoarse de pe o parte pe alta pentru a fi gatite uniform la microunde.

Un ghid al Asociatiei Dietetice Americane sfatuieste oamenii sa foloseasca farfurii, castroane sau cesti din sticla in cuptorul cu microunde doar daca nu se incalzesc. In plus, consumatorii sunt indemnati sa nu plaseze cutii de margarina si de unt, tuburi din plastic sau cutii din polistiren, pungi din plastic sau din hartie, farfurii din plastic sau din hartie – chimicalele din aceste produse pot contamina mancarea. „Nu introduceti bidoane, s-ar putea sa explodeze” sau „Nu folositi recipiente din aluminiu sau din metal”.

Institutiile de sanatate garanteaza siguranta cuptorului cu microunde atat timp cat instructiunile de utilizare sunt urmate corespunzator, iar oamenii evita pericolele, si le atribuie si o serie de efecte pozitive.  „Bacteriile sunt distruse in timpul gatitului la microunde la fel ca in alte tipuri de cuptoare, asa ca mancarea este gatita in conditii de siguranta intr-un cuptor cu microunde”, arata un ghid al Departamentului de Agricultura din SUA. In plus, un studiu al Universitatii Cornell din SUA arata ca dispozitivele cu microunde distrug in cea mai mica masura nutrientii din mancare pentru ca foloseste mai putina caldura decat cuptoarele traditionale si un timp mai redus.

Foto: Reuters

Bogdan Iancu spune ca dispozitivele au aparut in Romania undeva la jumatatea anilor ’90, „o aparitie timida, fascinanta” pentru un public obisnuit sa astepte zeci de minute in preajma aragazului, dar destul de costisitoare pentru a si-o putea permite o masa larga de indivizi. „De altfel, cred ca majoritatea ‘consumatorilor’ de cuptoare cu microunde erau patroni de restaurante mici si mijlocii”.

„La inceput, cuptorul cu microunde s-a bucurat de un folclor local negativ. Existau insi care jurau ca mancarea se iradiaza de vreme ce caldura din produsele expuse la microunde are o intensitate diferita dinspre centru spre margini”, spune antropologul. „Spaimele astea s-au diluat, ideea de emancipare domestica indusa de acest obiect a triumfat in cele din urma, astazi sunt putine bucatarii urbane din care lipseste”.

Din cunostintele dr. Nastasiei Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare, majoritatea romanilor folosesc acum cuptorul cu microunde mai mult la incalzit. Este si cazul lui Catalin Dimofte, care desi si-a luat unul pentru a fi in trend cu moda, spune ca l-a folosit ultima oara acum opt luni pentru a-si incalzi niste lapte cu cacao care a dat in foc pentru ca il fixase la o putere prea mare.

„Dincolo de asta, restul familiei foloseste cuptoarele cu microunde, in ordinea importantei, la: 1) Incalzirea hranei catelului (n-am facut experimente pe el, dar nu pare sa-i fi cauzat in vreun fel); 2) Incalzirea/fierberea apei pentru ceai/cafea; 3) Floricele de porumb; 4) Din cand in cand, incalzirea hranei obisnuite, deja preparata. Personal, am adoptat atitudinea ‘better safe than sorry’ si prefer sa nu folosesc cuptorul decat ca suport pentru filtrul de cafea”.

Foto main: Reuters

Tags:



46 de comentarii

  1. Catalin Dimofte on

    Multumesc, Ionut.
    O singura, marunta corectie… “culinara” 🙂
    Laptele meu cu cacao n-a explodat; pur si simplu a “dat in foc”, asa cum ar fi facut si cu alte modalitati de incalzire. Prostia mea, in ultima instanta.
    Povestea cu “explozia” poate fi insa un risc real in cazul incalzirii apei foarte pure, intr-un recipient foarte curat etc. Micile experimente cu lichide supraincalzite/supraracite pot fi destul de spectaculoase… desi nu neaparat si recomandabile 🙂

      • Ingrasarea se datoreaza deseori lipsei de nutrienti. Aici ‘nutrienti’ nu se refera stict la proteine/glucide/lipide, ci la ansamblul compusilor din mancare ce sunt asimilati de organizm (enzime, vitamine, minerale, fitonutrienti etc.). Distrugerea si denaturarea multor substante prin utilizarea cuptorului cu microunde duce la metabolizarea lor defectuoasa de catre organizm, cu diverse reactii adverse, (printre care poate figura si tendinta de ingrasare).

  2. ok … pe scurt nu se stie efectul in timp la expunerea la microunde. Intrebarea mea se refera la locuitul la o distanta mica ( 3 m ) de o antena pt comunicatii (wireless) care primeste semnal focalizat de la cativa km si emite la randul ei pentru cativa km. Sunt in siguranta daca sunt expus zilnic la microunde ? ( e adevarat ca doza e mai mica poate (3m) decat la microunde .. doar ca este 24h din 24 7zile din 7 samd. Nu cunosc detaliile tehnice dar as fi bucuros daca cineva ar avea rabdarea sa le explice. Nu sunt impotriva tehnologiei dar asa cum spune si articolul ‘better safe than sorry’ .

    • Daca “antena ” respectiva (mai exact, semnalul emis de antena respectiva) bate cativa km (probabil ii pe 2,4 GHz), atunci antena respectiva este directionala. Nu este grav. Oricum, nu inteleg cum poti sa stai la 3 m de o antena care “bate” cativa km, de obicei astfel de antene directionale se pun in exterior, sa aiba “line of sight”.

      • Tocmai ca este directionala si antena care furnizeaza semnalul de la distanta, aia-i problema, nu antena de la 3 m de el, care este putin probabil sa fie directionata catre spatiul locuit.
        Daca vrei sa fii safe, nu poti decit sa te ecranezi fata de antena care trimite catre antena “ta”cu: foaie de metal, plasa de metal (cu gaurile mai mici decit lungimea de unda a semnalului emis: ~12cm @ 2.4Ghz), legate la impamintare.
        Despre estetica… te descurci singurel

    • Toate antenele de acel gen sunt directionale, asa ca antena aia n-are niciun motiv sa “bata” spre tine, ca nu tu esti destinatarul semnalului. Mai multa emisie de microunde ajunge la tine de la cuptorul vecinului aflat la doua etaje mai jos decat de la antena aia.

    • Comunicatia cu porumbei calatori este cea mai sigura. Totul este sa ai apa necesara sa mai speli cate un gainat.
      Vorbind strict despre problema ta, nu e mai periculoasa decat un gainat de porumbel infestat cu salmonela, dar cu certitudine toti cei care s-au expus in trecut la asa ceva au crapat sau vor crapa, dar si cei care nu s-au expus.
      Explicatia care o ceri necesita o instruire avansata in fizica si matematica pentru a fi inteleasa corect, iar pe net gasesti suficiente informatii, doar sa ai puterea de a le absorbi pe timpul tau

    • daca bucurestiul ar avea numai case fara etaj, cu un emitator de radio de 2W ne-directionat ai putea sa acopere tot orasul. tot 2W poate sa genereze telefonul mobil pe care-l tinem la ureche. daca e sa va speriati de ceva atunci de telefonul mobil ar trebui sa va speriati chiar daca este la urechea altuia…..psihoza cu antenele este fara baza stiintifica….

  3. din materialul prezentat mi-a ramas in minte faptul ca cercetatori elvetieni au
    constatat ca s-au inregistrat cresteri ale leucocitelor,stare de intocxicare sau deteriorare a membranei celulare,respectiv o stare de pre-cancer, prin consumarea hranei preparate sau incalzite la microunde.Mi se pare suficienta aceasta constatare sa faca mult mai reticenta o persoana la folosirea acestor aparate si sa se indrepte catre prepararea si incalzirea traditionala.Si asa produsele actuale contin foarte multe ingrediente toxice, E-uri ,etc.

    • Cam la fel de reticient ar trebuii sa fi si fata de cuptorul clasic.
      E mult mai problematic sa mananci cartofi prajiti eco la peste 100grd.

  4. Gigi Maybachistu' Iradiat on

    Utilizarea cuptorului cu microunde timp de 60 de ani de către milioane de oameni ar fi trebuit să ducă la un număr semnificativ de pagube dacă era într-adevăr dăunător, ori starea de sănătate a populaţiei din Est şi din Vest deopotrivă nu s-a degradat vizibil, s-a îmbunătăţit.

    Pe de altă parte, extrema uşurinţă în utilizarea sa comparativ cu orice altă maşină de gătit, combinată cu nesimţirea caracteristică bizonilor cu două picioare de la noi, duce la unele practici deloc sănătoase, fiindcă multă lume scoate produsul (felie de carne, caserolă de legume, plăcintă etc) direct din frigider sau congelator şi îl introduce în cuptorul cu microunde. E puţin probabil ca un aliment care sare de la 2 grade C sau de la -15 grade C la 200-300 în numai câteva minute să îşi mai păstreze proprietăţile nutritive intacte. Salatele de crudităţi de la McDonald şi de la alte fast-food-uri nu au niciun fel de adaosuri, nici măcar ulei sau oţet, şi totuşi au gustul şi textura cauciucului, fiindcă sunt congelate şi decongelate prea repede.

    • Atat timp cat mai contine apa, temperatura carnatului congelat sta fix la 100 de grade Celsius daca presiunea atmosferica este de o atmosfera.
      Acum, nu cred c-o fi mare diferenta daca-l incalzesti incepand de la -15 grade sau de la +15. Daca incepi de la +30, cu siguranta e deja alterat.
      Bizonule, ai ras vreodata o salata verde prospata la botul calului sa vezi ce gust are fara ulei, sare si otet ? Gustul cauciucului inteleg ca-l stii de la suzeta, dar textura ?

    • Da, Bogdane, la tine bufnitele nu sunt niciodata ceea ce par ! Clar guvernul ne ascunde ceva ! Apropo, unul din argumentele din linkul dat de tine e ca la nu stiu ce operatie o asistenta tampita a incalzit sangele de transfuzie in microunde si pacientul a murit. Halal argument ! Cine mama zmeilor a zis ca iese ceva viu din cuptorul cu microunde ? Asta ca sa nu mi-aduc aminte de faza memorabila cu vita aia americanca de si-a uscat pisica proaspat spalata in cuptorul cu microunde. De-aia toti producatorii au trebuit sa mai adauge niste vorbe in manualele de folosire. Mai citit, frate, si instructiunile de folosire, ca de-aia devin nocive toate lucrurile simple, ca nu stiti sa le folositi !

      • Ai dreptate ,Sorin, ignoranta este mult mai periculoasa decat “microunda”, insa despre asta nu se prea vorbeste, pentru ca e buna pentru multi indivizi cu apucaturi de “sefi”. Daca cineva chiar e convins de nocivitatea unui produs, ce-l impiedica sa faca niste studii pertinente, cu rezultate evidente(scuzati rima), caci fnantare pentru, sau premii consistente dupa, vor fi fara doar si poate? Dar cum la noi(si nu numai la noi !) benzina se duce 90% la claxon(asa cum “zicea” un banc) si doar 10 % la motor, e mai greu sa urnim …ignoranta!

  5. …..şi totuşi au gustul şi textura cauciucului, fiindcă sunt congelate şi decongelate prea repede…….

    cu cat congelarea se face mai repede cu atat se pastreaza mai mult gustul … cred ca ai vrut sa zici “prea des”.

  6. Gioni Gionescu on

    MECANISMUL:

    Cind incalzim alimentul la flacara moleculele sale se incalzesc progresiv adica intra intr-o agitatie (vibratie) haotica care duce la denaturarea aminoacizilor (cu produsi nepericulosi, cum este coagularea oului)). La incalzirea cu micro-unde moleculelor li se da o energie oscilanta de sute de ori mai mare: frecventele colosale de 100-200 gigahertz fac moleculele de aminoacizi sa oscileze (vibreze) cu aceeasi frecventa pina cind molecula se sparge si se reconfigureaza (se izomerizeaza) in produsi toxici/cancerigeni pe care-i inghitim.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Isomerisation

    • Si izomerul de sarmale ce toxine contine ? Daca te iau la amanunt, habar n-ai ce molecula (inofensiva) din aliment devine izomer si in ce se transforma si de ce e toxica. Dar, evident, vorbesti sa te afli in treaba.
      Iar daca tu reusesti sa generezi oscilatie de 200 GHz cu un magnetron de 2,4 GHz, atunci sa stii ca te asteapta o frumoasa cariera in electrotehnica. Dar eu nu cred ca reusesti, ca s-ar rasuci Newton in mormant daca ai putea.

  7. Gioni Gionescu on

    Sunt documente care atesta ca regimul sovietic in anii 70-80 putea fabrica cuptoare cu MO (au facut ei videorecordere!) dar nu a vrut din cauza dovezilor ca genereaza toxine in alimente.

    • aha, deci puteau dar nu au vrut ?
      de ce nu le-au produs pentru export cu 1 cent/cuptor, ca sa lichideze inamicu’ imperialist ? :-)) N-au vrut, evident, ca erau buni la inima. Dar puteau sa scoata si profit, nu ? Daca vroiau. Dar nu erau imperialisti.

  8. De la aparitia cuptorului cu microunde in State, speranta de viata acolo a crescut cu cativa ani din cauza reducerii numarului de decese cauzate de boli infectioase gastro-intestinale. Incalzirea cu microunde sterilizeaza de cele mai multe ori intreaga colonie de bacterii agresive de pe suprafata alimentelor si de aici reducerea mortalitatii de acest gen.

  9. Il folosesc zilnic de ani de zile doar la incazitul mancarii. Si farfuria se spala mai usor pe urma decat un castron sai mai stiu eu ce incalzit la flacara. Singurul lucru de care ma tem e nivelul sau de protectie atunci cand stai prin apropiere avand in vedere ca e un produs “no name”. De obicei dupa de i-am dat “play” plec de langa el dar se mai intampla sa mai ramana alti membrii ai familiei prin bucatarie. In rest… e o minune economisesti o gramada de timp cu el.

    • Si eu fac la fel. Pun alimentul, pornesc cuptorul si o zbughesc in sufragerie. Nu cred ca depreciaza mancarea mai mult decat cuptoarele clasice, dar sunt convins ca este bine sa stai cat mai departe de el in timpul functionarii.
      In legatura cu marea descoperire a cercetatorilor de la Universitatea Stanford, nu pot sa nu ma intreb ce se intampla cu laptele de mama fiert pe aragaz.

      • Exact la asta ma gindeam si eu: “atunci cand este plasat in cuptorul cu microunde, laptele de mama isi pierde 98% din anticorpii numiti „imunoglobina A” si 96% din capacitatea sa de a bloca infectiile bacteriene”. Dar pe focul aragazului ce se intimpla?

      • Laptele de mama se incalzeste in biberon pe bain-marie, nu se fierbe.
        contine enzime, pe linga imunoglobuline, cu rol protector, anti-bacterial, care se pierd la incalzirea cu microunde – din cite stiu eu treptele diferite de pe scala aparatului se refera la timpul de actiune a cimpului electro-magnetic, nu la intensitatea acestuia

        Laptele de vaca trebuie fiert, inainte de folosire daca nu e deja din cel pasteurizat, din moment ce riscul de contaminare cu patogeni e prea mare si mult prea periculos cind te raportezi la o fiinta vulnerabila, cum e un bebelus
        🙂

  10. Iaca ce se intampla cand pui jucarii din metal in microunde… la mine lingurita face sclipiciuri dar numai la cuptorul meu, il altele nu am vazut mereu…probabil depinde de cantitatea de radiatii… lol. Oricum nu sunt mare fan de microunde dar de Brainiac da!

    enjoy!

  11. Salut.

    1. Raytheon se chema Hughes pe vremea cand s-au descoperit aceste efecte ale micrundelor.

    2. Din pacate site-ul acela cu microwave hazards din comentarii are si niste observatii despre cuptorul cu microunde care intrerupe “life-energy field”. Deci baietii de acolo sunt cu campuri energetice, cu ectoplasma si alte asemenea. Aceia dintre noi care cred in ideile ezoterice cu energia vietii si campuri vitale sunt sigur ca or sa aiba convingerea conform careia cuptoarele cu microunde sunt unelte malefice cauzatoare de dezechilibru in viata si pierdere de karma. Pentru ceilalti ramane decat sa asteptam niste studii mai serioase…

    Cu respect,

    • Eufrosine, draga, mobilul emite microunde doar in capul tau. De ce nu zici tu aici mai pe sleau ca vrei sa le vinzi naivilor o bucatica de sarma pe post de “protectie”, asa cum zici pe blogul tau ?

      • Sorin, nici aici si nici pe Lumea dupa Eufrosin nu ofer nimic de vanzare. Nu a existat suficient interes din pacate pentru a ma pune pe treaba si e pacat. Doar semnalez un pericol clar si atot-prezent – atat.
        Iti recomand si tie sa folosesti un cerc de ferita imprejurul sarmei castii – principii de baza ale electronicii, nu basme.

  12. Am facut cunostinta cu cuptorul cu microunde in 1991 in SUA unde am locuit la niste localnici.
    In 1994 sau cam asa mi-am luat primul astfel de cuptor de la Ana Electronic, cuptor pe care il am si astazi si pe care-l folosesc zilnic (afisajul s-a cam dus dar nu mai am nevoie de el ca stiu totul pe dinafara).

    Il folosesc pentru (in ordinea frecventei):
    – incalzit/reincalzit mancare (lapte/supa/ciorba/mancare gatita anterior etc) – nu folosesc absolut niciodata aragazul/plita pt. incalzit
    – fiert cartofi (in coaja)
    – floricele
    – ceai
    – oua
    – decongelat (f.f. rar)
    In mod sigur 2 mese din 3 trec prin microunde.
    Deci in 16 ani sigur nu patiti nimic. Cand oi muri va anunt eu :))))))))))

  13. referitor la cat de daunatoare sunt radiatiile ganditi-va ca inventatorul a murit la 76 de ani si a suportat niste radiatii destul de puternice daca i s-a topit ciocolata in buzunar

    • nu zice nimeni ca mori a 2-a zi dupa ce folosesti cuptorul cu microunde, fumezi o tigara, bei coca-cola sau mananci jeleuri. si totusi, sunt sigura ca in decurs de cateva decenii, toate astea vor cauza boli grave, da’ medicul n-o sa te anunte ca din cauza cuptorului cu microunde ai tu (Doamne fereste!) cancer…

  14. Pingback: Tweets that mention Cuptorul cu microunde. Rapid, economicos si incert » Think Outside The Box -- Topsy.com

    • L-am facut eu demult. Pentru control, am pus ingrasamant in ghiveciul plantei hidratata cu apa ”impura”, prajita cu MW, iar in celalalt apa de la robinet tinuta trei zile la temperatura camerei. Dupa doua luni am observat ca prima planta a crescut mai bine decat cealalta, cum, de altfel, era de asteptat.
      Concluzie:
      Nu mai luati de bune toate informatiile care circula pe internet (inclusiv pe a mea) si experimentati.

      • Catalin Dimofte on

        Nu cred ca e prea relevant experimentul tau. Nici chiar cei mai “contra” nu cred ca sustin cu multa convingere ca incalzirea apei la MW — dar numai atat, apa chioara — produce efecte nocive, diferite de apa incalzita la soare. aragaz etc.
        Hraneste patru pisoi (sa ma ierte aparatorii drepturilor animalelor…), de acelasi sex si cu aceiasi parinti, cu lapte — unul incalzit usor la MW, al doilea incalzit usor la aragaz, al treilea fiert la MW, respectiv fiert la aragaz…
        Sigur ca si asta-i (usor) atacabil, darinsatotusiorisicat…

  15. Bogdan-Catalin Serban on

    Domnule Alin Popescu, sper ca ati dorit sa spuneti N-nitrosodietanolamina. Haideti sa incercam sa scriem numele compusilor chimici cu mai multa acribie!

  16. Folosesc zilnic şi permanent cuptorul cu microunde din august 1993! Cafeaua matinală, amiaza sau cine, floricele de porumb sau cârnăciori care “înfloresc”, sandvichuri ori brânză topită, decongelări rumate de încălzire-prăjiri, … Orice se poate, se face sau se încălzeşte în bătrânul Funai de peste 16 ani, mari şi laţi!
    Singurul efect negativ pe care l-am observat este că … îmbătrânesc! Dar, mă tem că nu din cauza cuptorului cu micro-unde!

  17. Catalin Dimofte on

    Vad ca multa lume trimite comentarii de genul — eu folosesc MW de X ani si n-am patit nimic etc.
    Un astfel de comentariu nu difera calitativ prin nimic de unul ca “bunicul meu s-a apucat de fumat la 17 ani si a trait pana la 93. Deci?”
    Deci — nimic. Oamenii sunt foarte diferiti intre ei, nici marea ciuma n-a omorat “decat” o treime din populatie sau mai putin, prin urmare astfel de comentarii n-au valoare decat in sens statistic.
    Or, din cate stiu eu, un studiu serios inclusiv dpdv statistic relativ la MW n-a fost inca facut. Este unul din punctele-cheie unde pacatuieste si acel mult-citat studiu elvetian.
    In plus, ca in cazul multor alti agenti nocivi sanatatii, indiferent de natura lor, nu este de neimaginat un efect cumulativ, in sensul in care organismul, supus unor agresiuni moderate, dar frecvente, sfarseste prin a ceda. Apare o boala urata si de-abia atunci incepi sa te intrebi daca nu cumva, totusi…
    Oricum, acestea sunt doar speculatii, atata vreme cat acele studii serioase, exhaustive, se lasa inca asteptate.

Reply To Zamfir Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger