Cuplu de activişti brazilieni ucis în Amazon

0

Un faimos activist de mediu brazilian şi soţia sa au fost atacaţi şi ucişi în regiunea amazoniană. Trupurile lor au fost găsite în rezervaţia naturală Praialta-Piranheira, unde lucraseră timp de 24 de ani, trăind din cultivarea ecologică a nucilor, fructelor şi cauciucului, cu câteva ore înainte ca deputaţii brazilieni să aprobe o lege care diluează normele privind despăduririle. Rudele şi prietenii cuplului Joao Claudio Ribeiro da Silva şi Maria do Espirito Santo spun că cei doi fuseseră ameninţaţi în mod repetat în trecut pentru activismul de mediu inconfortabil pe care îl practicau.

Noua legislaţie braziliană privind despăduririle, trasată iniţial în 1934 şi amendată în 1965, stabileşte câţi copaci are voie să taie un fermier, informează BBC. Noile norme cer ca 80% din posesiunile de pământ din Amzon să rămână păduri, în alte regiuni forestiere ale statului sud-american fiind vorba de doar 20%. La nivel general, proiectul de lege care mai are nevoie de aprobarea Senatului şi de cea a preşedintei Dilma Rousseff, reduce suprafaţa de pământ pe care fermierii sunt obligaţi să o păstreze populată cu păduri. Alte schimbări legislative prevăd acordarea clemenţei pentru cei care au defrişat ilegal păduri în trecut.  Susţinătorii noii legii spun că aceasta împiedică totuşi dezvoltarea economică şi cer extinderea suprafeţelor de pământ pentru agricultură, în timp ce opozanţii, precum cei doi activişti ucişi în Amazon, descriu legea ca fiind un dezastru – sporeşte riscul despăduririlor, al împuţinării resurselor de apă şi al eroziunii.

Foto: Flickr / artour_a

Citiţi şi:

Centrala hidroelectrică care va rezolva criza energetică a Braziliei și va reloca 50.000 de indigeni s-a blocat în tribunal

Amazonul se transformă din “chiuvetă pentru emisii” în sursă de poluare

Trib din Amazon ameninţat de tăietorii ilegali de lemne din Peru


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger