Cum vor suna articolele când jurnaliștii vor fi înlocuiți de roboți

0

Un startup american a luat în serios alarmele potrivit cărora jurnalismul ar fi murit și a pus la cale Narrative Science, un sistem care poate genera articole fără contribuție umană, doar prin agloritmi și software. Narrative Learning combină analiza datelor, inteligența artificială și capacitatea adaptativă a softului de a învăța pe parcurs elemente noi de ”stil.”

 

”Newt Gingrich a primit cea mai mare creștere de Tweet-uri despre el astăzi. Activitatea de Twitter asociată candidatului s-a înregistrat de ieri, când majoritatea utilizatorilor au postat despre taxe și alte lucruri. Newt Gingrich a fost constat popular pe Twitter, fiind cel mai în ascensiune în ultimele patru zile. Invers, numărul de Tweet-uri despre Ron Paul a scăzut în ultimele 24 de ore. Un altul care a pierdut teren a fost Rick Santorum, căruia i-au scăzut și lui puțin Tweet-urile.”

Astfel sună o mostră de text compusă de Narrative Science, care poate ”scrie” acum articole pe teme legate de piața imobiliară, finanțe și sport. Pentru a nu suna și mai robotic decât deja o face, softul este prevăzut să învețe concepte și termeni-cheie din bazele de date pe care le analizează, însă poate, de asemenea, ”învăța” numeroase informații despre un anumit eveniment, pentru a completa cadrul de discurs. După ce are toate elementele necesare, softul decide care sunt cele mai importante detalii ale poveștii, pe care le grupează în șapoul textului.

Deși acest sistem poate periclita câteva dintre principiile esențiale ale jurnalismului – cea mai importantă fiind însăși componenta umană -, probabil că mulți se vor bucura să folosească această unealtă pentru sarcinile monotone și reteptitive. Până când însă jurnaliștii vor fi în mare parte roboți, să ne bucurăm însă de farmecul lor uman, de greșelile pe care le fac și să-i ținem în viață prin comentarii, share-uri, Like-uri.

 

Sursa: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger