Cum văd daltoniştii

0

Un cercetător de la Universitatea Toyohashi Tech a primit din partea guvernului japonez premiul pentru inventarea unor ochelari cu filtru de culoare unic, care le permite celor fără probleme de vedere să experimenteze daltonismul.

Prestigioasa distincţie, oferită în cadrul categoriei pentru dezvoltare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, recompensează mai buna înţelegere a deficienţelor de vedere prin intermediul acestor ochelari. 5% dintre bărbaţii japonezi şi 200 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de daltonism şi întâmpină dificultăţi în ditingerea anumitor combinaţii de culori. Pentru a evita aceste concluzii, este nevoie de stabilirea aşa-numitului CUD (Color Universal Design), astfel încât cei cu vedere normala să aibă o înţelegere cât mai fidelă a problemelor întâmpinate de daltonişti, iar aceştia din urmă să-şi poată comunica mai exact deficienţele.

Primul filtru care modifică spectrul vizual pentru a reproduce trăsăturile daltoniste a fost pus în vânzare în 2007, însă momentan CUD se foloseşte ca instrument în doar câteva cazuri: în industrie şi în cadrul serviciilor publice, pentru elaborarea semnelor de circulaţie, manualelor ş.a.m.d. Invenţia lui Shigeki Nakauchi însă îi aduce pe daltonişti un pas mai aproape, oferind tuturor acces la înţlegerea acestor probleme de vedere şi la o mai bună distingere a combinaţiilor de culori.

Sursa: Physorg

 

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger