Cum tratează apa sărată durerea în gât

2

Gargara cu apă sărată este unul dintre cele mai vechi remedii folosite la răceală pentru tratarea unei infecții a gâtului. Dar de unde se trage eficiența sa? Ei bine, există două teorii care au la bază același proces chimic al osmozei. Acesta implică deplasarea apei printr-o membrană subțire sau prin piele într-un alt lichid, cu o concentrație mai ridicată. Deplasarea cu pricina are loc până când concentrația din interiorul membranei este aceeași cu cea din afară. Aflați cum descriu fiecare dintre cele două teorii eficiența apei sărate în tratarea durerii în gât.

Prima dintre ele pornește de la premisa că majoritatea cazurilor de gâturi inflamate sunt cauzate de bacterii. Aceste organisme unicelulare sunt pline de lichid, iar apa sărată este foarte concentrată, mai concentrată decât lichidul din interiorul bacteriilor. Când bolnavul face gargară cu apă sărată, aceasta rămâne în contact cu bacteria îndeajuns de mult încât să declanșeze osmoza. Lichidul din interiorul bacteriei se deplasează de-a lungul membranei până ajunge în apa sărată, care face ca bacteria să piardă destul de mult din lichidul necesar pentru a opera. În alte cuvinte, din prisma primei teorii, apa sărată tratează infecția gâtului prin deshidratarea bacteriei responsabile pentru atacul infecțios.

Alții cred că eliminarea bacteriilor cu ajutorul apei sărate nu diminuează inflamarea gâtului sau edemul. Potrivit acestei a doua teorii, alinarea resimțită după clătirea gâtului cu apă sărată nu este un rezultat al stârpirii bacteriilor, ci al eliminării inflamării. Teoria nr. 2 se folosește de osmoză ca în cazul de mai sus. Ea susține că în timp ce bolnavul face gargară cu apă sărată, aceasta intră în contact cu gâtul inflamat, iar lichidul din țesutul gâtului care cauzează edemul are o concentrație mai scăzută decât apa sărată. Astfel, lichidul edemului traversează țesutul gâtului până ajunge în apa sărată, proces repetat până când lichidul aflat de ambele părți ale țesutului capătă aceeași concentrație.

În alte cuvinte, apa sărată fie secătuiește bacteria infecțioasă de lichidul vital, fie elimină lichidul care stă la baza inflamării gâtului. Ambele teorii cad însă de acord asupra faptului că folosirea apei sărate o singură dată nu este suficientă pentru a obține beneficii maxime. Procesul trebuie repetat de câteva ori pe zi și însoțit și de alte măsuri, precum un regim alimentar bogat în vitamine și un consum ridicat de lichide. Apoi, apa trebuie să fie caldă și să conțină sare cu o concentrație ridicată. Pentru a se asigura de asta, bolnavul trebuie să presare mai întâi o lingură de sare într-un pahar cu apă și să repete procedeul până când compoziția capătă un gust sărat.

Sursa: eHow.com

Citiți și:

Picăturile de nas creează dependenţă?

Poate o periuță de dinți să ne îmbolnăvească?

Ai răcit? Înseamnă că nu te-ai spălat pe mâini, nu contează că n-ai avut fular

Descoperire majoră: vaccinul universal împotriva gripei

7 surse de microbi în restaurant, la cumpărături și la medic de care ar trebui să ne ferim

 

Tags:2 comentarii

  1. Gargara cu apa saturata cu sare,trateaza eficient si uneori intr-o singura repriza amigdalita (chiar acuta,cu temperatura mare).Poate fi folosit procedeul si in cazul femeilor gravide care au interdictie la antibiotice.O spun din experienta.

  2. Prostii, am incercat de doua ori si mi-am pierdut vocea. Ce pot sa zic este ca tot ce este condimentat, inclusiv apa minerala si sucurile gazoase pot infecta gatul si mai tare. Bafta la teste!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger