Cum supraviețuiesc urșii panda cu bambus?

1

Dieta bazată în proporție de 99% pe bambus a simpaticilor urși panda (în special a celor de dimensiuni considerabile) a intrigat oamenii de știință de foarte multă vreme. Toți s-au întrebat cum supraviețuiesc doar cu bambus, când stomacul lor este de carnivore? Ca să afle răspunsul, o echipă de cercetători chinezi a mers direct la sursa care să ofere explicațiile multe-dorite: fecalele urșilor panda.

 

Înapoi la partea murdară a meseriei, asta și-au spus cercetătorii de la Institutul Zoologic al Academiei de Știință din Beijing. Așa că au analizat conștiincios fecalele simpaticilor panda, renumiți pentru că se hrănesc cu bambus, nu cu carne, în condițiile în care sistemul lor digestiv nu este construit pe structura animalelor erbivore, chiar dimpotrivă: nu au intestinul la fel de lung precum erbivorele și nici genele necesare pentru producerea enzimelor cunoscute ca ajutând la digerarea celulozei (fibră găsită în bambus și alte plante). Oamenii de știință au speculat că panda ar trebui să aibă anumite bacterii în interiorul intestinului care să ajute digestia, dar cercetările nu au descoperit astfel de organisme.

Astfel că noul studiu al cercetătorilor chinezi s-a axat pe fecalele provenite de la șapte urși aflați în sălbăticie și opt captivi (și nu pe o singură mostră). Coordonatorul echipei a fost Fuwen Wei; împreună cu colegii săi, el a descoperit, până la urmă, că sistemul digestiv al urșilor panda conține bacterii similare celor întâlnite în intestinele erbivorelor. Mai exact, cercetătorii au identificat 13 specii de bacterii provenite dintr-o familie specifică erbivorelor (capabilă să digere celuloza), dar 7 din aceste specii sunt, de fapt, unice și specifice doar ursului panda. ”Cum este posibil? Probabil dieta diferită, compoziția unică a stomacului sau structura filogenetică unică”, a explicat Wei.

Un urs panda digeră 17% din cele maxim 14 kilograme de hrană uscată pe care le consumă zilnic. Acest fapt poate explica faptul că sunt mai înceți, mai puțin agitați sau grăbiți decât alți urși, preferând un mod de viață care să le conserve energia, nu să o consume. Teoriile spun că panda au fost nevoiți să se adapteze dietei cu bambus din cauza extinderii habitatului uman (care i-a împins către altitudini tot mai înalte) și pentru a nu concura cu alte specii carnivore pentru hrană (ursul negru asiatic). Dacă le oferi carne, panda o vor mânca, dar nu se vor agita niciodată să o vâneze. Studiul despre descoperirea bacteriei care ajută urșii panda să supraviețuiască cu bambus a fost publicat recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Sursa: National Geographic

Foto: Joe Petersburger, National Geographic


Un comentariu

  1. Pingback: Recensământul Panda | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger