Cum supraviețuiesc țânțarii stropilor de ploaie

0

Un țânțar lovit de un strop de ploaie pare să fie echivalentul unui om lovit de o mașină, scrie publicația Livescience, însă o nouă cercetare arată că micile insecte suportă foarte bine lovitura, deși picătura cade asupra lor cu viteza unei comete.

 

Flickr/jcmar.net

 

Țânțarii cântăresc atât de puțin, că stropii de ploaie nu îi lovesc. În schimb, micii sugători de sânge se lipesc de picătură și se rostogolesc de 20 de ori dimensiunea corpului lor înainte să se elibereze și să zboare mai departe, scriu cercetătorii americani în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences. Această abilitate a țânțarilor poate explica de ce aceștia reușesc să supraviețuiască în climate umede și ar putea sta totodată în spatele confecționării unor mașinării robotice care să facă față naturii.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au plasat țânțari în mici cuști care vibrau o dată la câteva secunde, pentru a le împiedica pe insecte să aterizeze, și peste care au turnat picături de apă cu aceeași forță cu care cad stropii de ploaie. Deși picăturile au o greutate de până la 50 de ori mai mare decât cea a țânțarilor și deși le-au făcut pe insectele de laborator să se rotească în aer, acestea s-au atașat de stropi și au căzut împreună o vreme, ca apoi să se elibereze și să zboare mai departe.

Explicația pare să se ascundă în spatele masei scăzute a țânțarilor. Dacă un țânțar ar sta pe o crenguță și ar fi loviți de o picătură de ploaie, apa ar strivi insecta cu o forță de 1.000 de ori mai mare decât cea a corpului sugătorului de sânge. Dar dacă acesta se află în aer, doar 10% din forța picăturii se răsfrânge asupra corpului insectei. E ca și cum ar fi lovit de o pană.

Aflați mai multe amănunte pe Livescience.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger