Cum sunt încălcate drepturile omului în diferite colţuri ale lumii

0

Cel mai nou raport global publicat de Human Rights Watch analizează respectarea şi încălcarea drepturilor omului în peste 90 de ţări şi teritorii, în intervalul 2013-2014.  Studiul, pe care îl puteţi citi integral mai jos, cuprinde, pe lângă capitole dedicate fiecărei ţări analizate în parte, eseuri dedicate principalelor probleme în materie de încălcare a drepturilor omului în zilele noastre.

 

ptkmed

 

Primul eseu, Tyranny’s False Comfort: Why Rights Aren’t Wrong in Tough Times, scris de directorul executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth, trece în revistă numeroase cazuri în care guvernele tratează drepturile omului ca pe “un lux aferent perioadelor mai puţin încercate.” Această tendinţă este, după părerea lui, contraproductivă şi agravează conflictele importante cu care se confruntă multe ţări, cum ar fi ascensiunea grupului islamist fundamentalist ISIS sau războiul împotriva mafiei drogurilor din Mexic.

Cel de-al doilea eseu, scris de Cyntha Wong, analizează sub titlul Internet at a Crossroads: How Government Surveillance Threatens How We Communicate, pericolul unui scenariu “de-a dreptulr orwellian”, în care “fiecare căutare online, fiecare contact electronic, fiecare email şi fiecare tranzacţie sunt stocate” în baze de date guvernamentale, ce pot fi uşor folosite în scopuri abuzive. Potrivit autoarei, supravegherea din partea guvernelor rămâne o problemă importantă pentru comunitatea internaţională, care ar trebui, spunea ea, să preseze SUA şi Marea Britanie să-şi reformeze semnificativ politicile politicile de supraveghere.

În Deadly Cargo: Explosive Weapons in Populated Areas, Steve Goose şi Ole Solvang arată că majoritatea civililor ucişi în războaiele de azi sunt victime ale armelor explozive folosite în zone populate. În ultimii doi ani, astfel de arme au ucis şi rănit zeci de mii de oameni — majoritatea cetăţeni obişnuiţi — în atacuri care încalcă legile internaţionale. Autorii cer, printre altele, să nu mai folosească astfel de arme, mai ales în zone populate: “Reducerea utilizării lor ar avea un impact mai mare în protejarea civililor pe timpul conflictelor armate decât oricare altă măsură.”

Cel din urmă capitol, Raising the Bar: Mega-Sporting Events and Human Rights, este analiza lui Minky Worden despre contradicţia între idealurile înalte decarate ale Jocurilor Olimpice şi ale altor evenimente sportive de amploare şi abuzurile grave la adresa muncitorilor care le fac posibile. Dacă, de pildă, Jocurile Olimpice de la Soci din 2014 au presupus evacuări forţate, încălcări ale drepturilor muncitorilor, abuzuri la adresa cetăţenilor şi a jurnaliştilor, construirea arenelor de la Cupa Mondială care va avea loc în Qatar în 2022 a dus deja la moartea a sute de muncitori din sectorul construcţiilor.

Studiul include şi capitole separate dedicate celor 90 de ţări. Deşi România nu este inclusă în raport, numele ei e invocat în legătură cu problema închisorilor CIA din alte ţări, unde au fost torturaţi deţinuţi. “În ciuda dovezilor credibile că multe ţări UE — printre care Danemarca, Germania, Lituania, Macedonia, România, Spania, Suedia şi Marea Britanie — au fost implicate în programele de extrădare ale CIA, numai în Italia a luat măsuri. (…) Până acum, Italia este singura ţară europeană care a condamnat oameni pentru implicarea în abuzurile CIA. Polonia a recunoscut în cele din urmă că a găzduit un centru de detenţie, însă ancheta a fost stopată. România şi Lituania neagă implicarea.”

Mai jos, puteţi consulta raportul Human Rights Watch integral, iar aici găsiţi o hartă interactivă publicată de The Telegraph, cu ţările incluse în raport şi încălcările drepturilor omului.

[gview file=”https://www.totb.ro/wp-content/uploads/2015/02/wr2015_web.pdf”]

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger