Cum sunt căliţi, de mici, copiii islandezi: fie iarnă, fie vară, sunt lăsaţi să doarmă afară

2

Copiii mici din Islanda sunt lăsaţi să tragă câte un pui de somn (sau mai multe) în cărucioare, afară, fie că e cald sau ger. Metoda pare să îi ajute să se călească, să devină rezistenţi la vreme rece şi la boli. Islandezii trăiesc, în medie, 82 de ani, adică cu zece ani mai mult decât media la nivel global, scrie site-ul Quiz.com.

Islandezii se laudă cu rezistenţa lor la vreme rece şi vântoasă şi o pun pe seama ADN-ului vikingilor care le-au fost strămoşi. Însă ADN-ul nu este singura explicaţie pentru rezistenţa lor: educarea copiilor de mici să suporte orice fel de vreme are, probabil, o şi mai mare importanţă. Astfel, nou-născuţii sunt lăsaţi din când în când să doarmă afară, indiferent de vreme. Spre exemplu, aleile din zona comercială din capitala Reykjavik sunt pline de cărucioare cu copii adormiţi atât vara, cât şi iarna, când temperaturile scad sub zero grade. Copiii sunt lăsaţi să doarmă şi în balcoane, în grădini, chiar dacă părinţii sunt în casă la un ceai cald.

Există şi o istorie a acestei practici. Mult timp, de-a lungul istoriei, condiţiile pentru a dormi în interior nu erau tocmai potrivite: casele erau supra-aglomerate, circulaţia aerului era proastă, aerul era plin de fum şi mirosuri de la gătit. La începutul secolului trecut, o epidemie de tuberculoză a zgâlţâit ţara. Cam în aceeaşi perioadă, în Islanda au apărut cărucioarele pentru copii, la 200 de ani după inventarea lor în Marea Britanie. În anul 1926, medicul David Thorsteinsson a publicat o carte de pedagogie în care argumenta beneficiile aerului proaspăt şi ale naturii pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor. El le sugera părinţilor să îi scoată pe copii în cărucioare afară şi să îi lase să doarmă acolo. Aşa a apărut noua “tradiţie”: de atunci încoace, toate generaţiile de copii dorm (şi) afară.

Părinţii nu îşi fac griji că li s-ar putea îmbolnăvi copiii dacă stau afară, dimpotrivă: au observat că bebeluşii dorm mai mult şi mai bine în aer liber, fără să fie deranjaţi de zgomotele din casă. Când sunt lăsaţi afară să doarmă, copiii sunt îmbrăcaţi bine, în haine de lână, în general şi cu ciorapi groşi în picioare. Dacă temperaturile scad mult sub zero grade, unii părinţi aleg să nu îşi lase copiii la somn în astfel de zile friguroase, dar alţii nu se abat de la regulă. Însă toţi părinţii sunt mai atenţi, acum, la locul unde lasă cărucioarele, dacă sunt în oraş: din cauza poluării, este bine să evite parcările sau străzile intens circulate. Rata criminalităţii în Islanda este foarte scăzută (mai puţin de două crime pe an, în capitală), aşa că oamenii au încredere unii în alţii suficient de mult încât să lase cărucioarele cu copii în faţa magazinelor, cafenelelor sau caselor.

Totodată, cu ajutorul sistemelor moderne de monitorizare a copiilor, părinţii sunt, de fapt, mereu atenţi la ce se întâmplă cu copiii lor. Şi dacă micuţul lăsat să doarmă afară, în faţa unui local, spre exemplu, nu este monitorizat şi începe să plângă, mereu se va găsi un bun samaritean care să intre în local şi să anunţe că un copil mic s-a trezit şi plânge. Nu doar islandezii practică această metodă, de a lăsa copiii mici să doarmă afară: ea se regăseşte în strategia de creştere a copiilor la toate popoarele nordice, într-un fel sau altul. Un articol despre această practică puteţi citi aici, iar aici puteţi afla despre cum arată diferenţele dintre un părinte american şi unul german, spuse din perspectiva părintelui american.

Sursa şi foto: Quiz

Puteţi citi şi:

După o mie de ani, Islanda construieşte un templu dedicat zeilor nordici

Islandezii se opun construcţiei unui drum pentru a proteja habitatul elfilor

Peisaje abstracte: Islanda, văzută de la înălțime


2 comentarii

  1. Si eu locuiesc intr-o tara nordinca si mi-am pus copiii sa doarma pe balcon iarna. Copii dorm bine ziua la aer curat. Totusi spatiul in care dorm nu trebuie sa aiba temperaturi prea mici si nici sa nu fie expusi la vant sau ninsoare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger