Cum strănută elefanţii?

0

Când ai o trompă lungă drept nas, strănutul poate fi o provocare. Şi totuşi, şi elefanţii strănută. De asemenea, balenele, iguanele şi unii peşti au moduri specifice de a strănuta. În cazul puilor de animale, în special, strănutul poate deveni o problemă virală – pe internet: spre exemplu, acest pui de panda a adunat peste 2oo de milioane de vizualizări pe YouTube cu un strănut.

 

 

Trompele elefanţilor sunt multifuncţionale: ei le folosesc pentru miros, atingere, pentru transport, pentru a respira, dar şi pentru a strănuta. “Într-adevăr, elefanţii strănută prin trompă. Acela e nasul lor, deci e firesc. Strănutul lor poate fi foarte zgomotos şi este, de regulă, însoţit şi de… precipitaţii puternice. E normal, la statura unui elefant”, explică, pentru National Geographic, John Lenhardt de la sanctuarul pentru elefanţi National Elephant Center din Florida, SUA.

Tusea şi strănutul, la mamifere, apar pe canalele nazale şi pe gât; la elefanţi, căile se întind pe toată lungimea trompei. “Evenimentul” este exploziv, deoarece înseamnă împingerea unei cantităţi de aer din plămâni, pentru curăţarea sursei iritaţiei, explică şi Bill Milsom de la Universitatea British Columbia. La elefanţi, ca şi la oameni, obiecte străine pot cauza iritarea trompei (atât din interior, cât şi de la exterior) şi, astfel, apare strănutul.

Iguanele marine, spre exemplu, scot sarea prin glandele nazale fără să strănute. Balenele şi delfinii expiră şi suflă apa înainte să inspire, un proces care îndeplineşte aceeaşi funcţie precum a strănutului. “Până şi peştii tuşesc ori strănută ca să scape de particule care îi irită”, mai spune Milsom. La insecte, deocamdată, cercetătorii nu au descoperit dacă strănută sau nu, doar că pot scoate afară aerul prin sistemul lor respirator.

 

Urmăriţi un scurt material video cu un pui de elefant care strănută (probabil pentru prima oară) şi se sperie el însuşi de “incident”:

 

 

Sursa şi foto: National Geographic

 

Puteţi citi şi:

Raţele din Londra au propria bandă de circulaţie

O companie aeriană refuză să mai transporte animale ucise de vânătorii de trofee

Un vânător de elefanţi a fost ucis de elefantul pe care îl vâna

În slujba celor care nu cuvântă: Oamenii care salvează urşi

Cum comunică între ei caii?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger