Cum și de ce ”torc” elefanții

0

Dacă nimeriți într-o turmă de elefanți și simțiți un murmur foarte puternic, să nu credeți că aveți halucinații auditive: așa comunică între ele elefanții. Dincolo de strigătele lor caracteristice, pachidermele emit un sunet pe care oamenii nu-l pot percepe ca atare, ci ca pe o vibrație.

 

Felul în care se produce acest ”tors” rămâne un mister pentru cercetători. Însă pista cu cele mai mari șanse de succes este analiza laringelui elefanților, astfel încât, atunci când un elefant bătrân a murit la grădina zoologică din Berlin, Universitatea din Viena n-a ezitat să-i folosească laringele pentru studii.

În urma experimentelor, s-au conturat două teorii privitoare la acest murmur prin care comunică pachidermele, prima dintre ele susținând că acest sunet este produs doar de corzile vocale. Atunci când ne folosim gâtlejul pentru a emite sunete, noi emitem sunete articulate cu ajutorul gurii – elefanții însă nu fac acest lucru, iar aest sunet al lor ar putea fi efectul trecerii aerului prin laringe. Cealaltă ipoteză arată că elefanții ar putea ”toarce” asemenea pisicilor, fiecare puls al torsului fiind produs prin contracția mușchilor din jurul laringelui.

Pentru elucidarea acestui mister, următorul pas ar fi cercetarea laringelui unei balene albastre, un alt mamifer care emite sunete pe care oamenii nu le pot auzi. Singura problemă este de ordin tehnic, atâta vreme cât laringele unui asemenea animal este de mărimea unui om, pentru studierea căruia ar trebui transportat pe plaja unde a eșuat o balenă un aparat de mărimea unei clădiri medii.

Până atunci însă, puteți asculta ”torsul” elefanților în articolul de aici.

Sursa: Time

Foto: Shareyourwallpaper.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger