Cum și-au pierdut păsările cocoșelul

0

O proteină eliberată în timpul dezvoltării embrionare a găinilor, prepelițelor și altor păsări le împiedică acestora dezvoltarea penisului, scrie Livescience, o trăsătură care a apărut pe cale evoluționară. În jur de 97% dintre păsări nu au deloc organul genital masculin; în schimb, când vine vorba de excepții, unele zburătoare de apă au în dotate niște penisuri înfășurate care le pot depăși lungimea corpului.

 

Cocoșul n-are cocoșel/Flickr-bagsgroove

 

La rândul lor, cel mai primitiv grup de păsări, Paleognathae, din care fac parte emul, păsările kiwi și struții, au falusuri bine dezvoltate. De-a lungul evoluției, două noi grupuri de păsări au evoluat din acest grup: Anseriforme, din care fac parte raţe, lebede şi gâşte posesoare de penis, şi Galiforme, din care fac parte păsările care iubesc solul și care şi-au pierdut organul. Pentru a înțelege aceste diferențe, Martin Cohn, biolog la Institutul Medical Howard Hughes și la Universitatea din Florida, a crescut împreună cu echipa lui de cercetare embrioni de cocoș (galiformă) și de rățoi (anseriformă) și le-au monitorizat dezvoltarea peniană.

În mod surprinzător, dezvoltarea organului genital masculin este foarte asemănătoare la ambele păsări, aproape identică, spun oamenii de știință. În cazul cocoșilor, însă, la câteva zile după apariția unei umflături peniene primitive, dezvoltarea acestuia se oprește brusc și regresează. Până la naștere, cocoșii și alte galiforme rămân doar cu o deschizătură numită cloacă în loc să aibă un penis extern. De cealaltă parte, la embrionii de rățoi, falusul continuă să se dezvolte până la naștere. Așa că cercetătorii au încercat explice diferența.

Ei se așteptau ca cocoșilor să le lipsească o moleculă misterioasă care, dacă ar fi existat, le-ar fi lungit penisurile. În schimb, au descoperit că tocmai o proteină (Bmp4) este responsabilă pentru blocarea dezvoltării penisului la cocoși. Aceasta apare pe toată lungimea umflăturii peniene primitive, în timp ce la rățoi se vede doar la baza organului genital. Pentru a testa dacă proteina cu pricina este într-adevăr responsabilă, cercetătorii au aplicat-o și embrionilor de rățoi, iar dezvoltarea penisului s-a oprit. Totodată, echipa a inhibat proteina la embrionii de cocoș, iar falusurile acestora au continuat să crească dincolo de stadiul primitiv.

Ce nu au aflat însă oamenii de știință e motivul evoluționar din spatele acestei diferențe. Unii biologi spun că poate dispariția penisurilor se datorează preferinței femelelor pentru falusuri mici. În cazul rațelor și al altor specii cu penis, masculii forțează de regulă femelele să copuleze. Alegându-și parteneri cu penisuri mai mici, femelele ar fi putut câștiga controlul asupra procesului de reproducere. Urmăriți pe Livescience un filmuleț explicativ.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger