Cum și-a imaginat Isaac Asimov lumea pentru 2014

0

În august 1964, Isaac Asimov a scris un articol pentru The New York Times în care își imagina lumea în anul 2014. O lume cu locuințe fără geamuri și pereți electroluminiscenți, mașini care levitează, televizoare cubice 3D care le vor permite spectatorilor să urmărească spectacole de dans din toate unghiurile și “batoane din alge” cu gust de curcan și friptură. Dar și cu o mare rezistență psihologică la asemenea inovații. Ce e interesant, scrie The Atlantic, este ce a înțeles omul de știință din relațiile încâlcite dintre oameni, dezvoltarea tehnologică și mediu și implicațiile acestor idei pentru oamenii din ziua de azi, care tocmai au pășit în 2014.

Asimov scria că, în deceniile care vor urma, prăpastia dintre oameni și natură se va lărgi din cauza dezvoltării tehnologice. “Un gând care îmi trece prin minte este că oamenii vor continua să extragă din natură pentru a-și crea un mediu mai propice.” În acest context își imagina omul de știință un viitor cu locuințe subterane și suburbane, ferite de vicisitudinile climei, cu aer și lumină controlate, care nu vor mai avea nevoie de ferestre, acestea fiind înlocuite de peisaje programate ce pot fi modificate. Oamenii, credea Asimov, își vor construi propria lume, o îmbunătățire a celei naturale în care au trăit atâta vreme. Această separare de natură le va oferi oamenilor siguranță în fața caracterului neregulat al lumii naturale și a bombelor din lumea umană – o îngrijorare specifică vremurilor în care a trăit Asimov.

Omul de știință era însă conștient că omenirea nu va putea supraviețui doar cu tehnologie. Oamenii vor avea nevoie de un Pământ sănătos, credea el, și își exprima îngrijorarea că explozia populației globale – 6,5 miliarde, după cum a prevăzut cu acuratețe – va duce la epuizarea resurselor naturale și la sporirea inegalității. “Deși tehnologia va ține pasul cu populația în 2014, asta se va întâmpla doar printr-un efort suprem și cu succes parțial”, scria Asimov. “Nu toată populația lumii se va bucura pe deplin de gadgeturile viitorului. O porțiune și mai mare decât astăzi va fi privată [de așa ceva]și deși o va duce mai bine, material, decât astăzi, va fi mult în urmă în comparație cu părțile avansate ale lumii. Va fi involuat.”

Citiți restul articolului pe The Atlantic.

 

Puteți accesa și:

VIDEO Isaac Asimov a explicat încălzirea globală în 1977


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger