Cum se vede de la etajul 17 Parcul Natural Văcărești, la un pas să fie declarat arie protejată

0

“Delta Bucureștiului” poate fi admirată, de azi, de la 60 de metri înălțime, din Centrul de Observare al Parcului Natural Văcărești, un spațiu de 183 de hectare de spațiu verde în inima orașului, pe cale de a fi declarat arie protejată, un proiect prin care se va adăuga un metru pătrat de spațiu verde pe cap de locuitor în București. Observatorul, care se află la etajul al 17-lea al unui bloc din ansamblul rezidențial din apropiere, a fost inaugurat cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Mediului.

 

vaca3

de Roxana Bucată

Fotografii de Mihai Stoica

 

În primul rând, aici vor fi organizate acțiuni de observare a păsărilor, florei și peisajului din Parcul Văcărești, prin patru binocluri profesioniste și o lunetă, care există, în prezent. Pentru început, activitatea Observatorului va fi organizată sub formă de evenimente publice: comunicări științifice, acțiuni educative cu elevii școlilor din zonă, întâlniri cu voluntari pentru Parcul Văcărești, frecvența fiind de cel puțin două – trei evenimente pe lună. În afara evenimentelor, cei interesați pot merge la Observator pe bază de programare, vizitarea fiind gratuită.

De asemenea, la Centrul de Observare vor fi organizate evenimente educative, științifice și de comunicare dedicate Parcului Natural și în general subiectelor care au legătură cu biodiversitatea urbană, protecția mediului și voluntariatul pentru mediu. “Va fi un hub urban verde, pentru protecția mediului, unde cei interesați pot avea contact cu biodiversitatea urbană, pot schimba idei cu specialiști în protecția mediului, pot gândi proiecte și acțiuni dedicate mediului și biodiversității urbane”, spune Dan Bărbulescu, director executiv Salvați Dunărea și Delta, una dintre organizațiile care fac parte din grupul de inițiativă ce a demarat procesul de declarare a parcului zonă protejată.

 

vaca1

vaca2

 

Hotărârea de Guvern care instituie Parcul Natural Văcărești se află în dezbatere publică, “delta Bucureștiului” fiind la un pas să fie declarată arie protejată. Luna trecută, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a avizat pozitiv suprafața de 183 de hectare de spațiu verde în vederea instituirii protecției în zona Văcărești. Documentul, deosebit de important era piesa care a întregit dosarul de declarare a ariei protejate “Parcul Natural Văcărești”, pe lângă Studiul de Fundamentare Științifică, documentația cartografică și avizul Academiei Române. După aprobarea HG, Bucureștiul va avea prima arie naturală urbană din România și una dintre cele mai întinse și bogate arii naturale urbane umede din Europa.

Conform Studiului de fundamentare științifică, avizat pozitiv de către Academia Română, zona are o certă valoare științifică și peisagistică, acolo dezvoltându-se în ultima vreme un ecosistem natural umed care adună specii rare de faună și floră. Grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești, alcătuit din organizațiile Salvați Dunărea și Delta, Ecopolis, Kogayon și National Geographic – Romania, a demarat în anul 2012 procedurile de instituire a protecției în zonă. Aici trăiesc peste 40 de specii de păsări protejate de legislația românească și europeană. Specialiștii care au evaluat zona au descoperit și vidra, specie protejată, animal extrem de sensibil și discret, semn că avem de-a face cu o zonă naturală autentică.

 

vaca4

 

Puteți accesa și:

FOTO Oamenii de la Lacul Văcărești: sărăcie lucie, într-un paradis natural

Păsări și homeleși la Lacul Văcărești, groapa de gunoi care ar putea deveni o oază


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger