O echipă de cercetători scoțieni susține că stereotipurile culturale se formează și evoluează într-un mod foarte asemănător cu limbajul. Studiul realizat de aceștia va putea fi folosit pentru schimbarea modului în care diferitele clișee sunt proliferate, ajutând la o mai bună percepție a relațiilor dintre membrii anumitor societăți.
Partea practică a cercetării sună mai degrabă a joc de dezvoltare a creativității: oamenii de știință de la Universitatea din Aberdeen ”a inventat” o serie de extratereștri, cărora le-a asociat arbitrar anumite culori, forme și atribute precum egoismul, spiritul de aventură, aroganța sau încrederea. Apoi au fost chemați voluntari, care să afle detalii despre aceste ”creaturi” și să le memoreze carateristicile și însușirile fizice. Apoi, voluntarii au redat aceste informații cercetătorilor, care la rândul lor le-au transmis altpr voluntari, pe principiul telefonului fără fir.
Una dintre observații a fost faptul că stereotipurile se formează aproape instantaneu și că anumite trăsături sunt imediat asociate unor caracteristici fizice. Pe măsură ce acestea sunt transmise prin lanțul de comunicare instaurat între vorbitori, caracteristicile tind să se simplifice și să se schimbe fără intenția celor implicați în comunicare, devenind mult mai ușor de reținut. Specialiștii care au organizat acest experiment spun că acest efect explică foarte bine natura simplificatoare a stereotipurilor, prin care anumitor grupuri sociale le sunt atribuite trăsături. De asemenea, stereotipurile nu rămân fixe, ci se schimbă de-a lungul timpurilor: dacă, de pildă, acum o sută de ani băiețeii erau în mod tradițional îmbrăcați în culoarea roz, bleu fiind predominant folosită pentru fete, între timp lucrurile s-au inversat.
Sursa: PhysOrg