În ultimele decenii, arbuştii din tundra arctică s-au transformat în copaci în urma încălzirii climatului arctic, la o viteză şi la o amplitudine mai mari decât s-au aşteptat vreodată oamenii de ştiinţă, scrie Planetsave.com. Dacă acest fenomen continuă şi este reprodus la nivelul întregii tundre arctice, preconizează un raport, atunci el va accelera încălzirea globală într-un mod semnificativ.
Tundra arctică/Flickr-wstryder
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Lapland (Finlanda) şi de la Universitatea Oxford (UK) au analizat o o suprafaţă de circa 100.0000 de kilometri pătraţi, cunoscută sub numele de tundra euroasiatică de nord-vest, care se întinde din vestul Siberiei până în Finlanda. În urma examinării vegetaţiei, bazată pe imagini din satelit, muncă de teren şi observaţii culese de la păstorii de reni, aceştia au observat că, pe 8-15% din suprafaţa studiată, în ultimii 30-40 de ani, sălciile şi arinii s-au transformat în copaci de peste 2 metri înălţime.
Cecetările anterioare estimaseră că, în urma împăduririi din tundra arctică, regiunea arctică ar urma să se încălzească cu 1-2 grade Celsius până la sfârşitul secolului XXI. Oamenii de ştiinţă care au realizat noul studiu se arată surprinşi de fenomenul pe care l-au documentat, şi asta pentru că se aşteptau ca tundra să fie colonizată cu copaci în următoarele sute de ani, nu ca arbuştii deja existenţi să preia acest rol în doar câteva decenii.
De ce se întâmplă asta? În timpul primăverii şi toamnei arctice, mare parte din floră este ascunsă sub o pătură de zăpadă albă care reflectă lumina, însă arborii cresc îndeajuns de mult pentru a străpunge stratul de zăpadă şi sunt îndeajuns de întunecaţi la culoare încât să înceapă să absoarbă lumină. Această absorbţie sporită a radiaţiei solare, combinată cu microclimatele create de păduri, accelerează încălzirea globală, făcând ca un climat aflat deja în fază de încălzire să se încălzească şi mai repede.