UPDATE. Cum se taie pădurile seculare: Afacerea lemnului din Parcul Naţional Retezat

9

O anchetă a organizației de mediu Agent Green arată cum camioane cu lemn tăiat din Parcul Naţional Retezat intră pe poarta austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer, principalul prelucrător de lemn din România, care înghite anual milioane de metri cubi de lemn de la diverși exploatatori români. Dacă iniţial reprezentanţii companiei au declarat că nu acceptă marfă din parcurile naționale, acum susțin că nu pot afla proveniența lemnului. Legea însă spune altceva. În toată această confuzie, o parte din lemnul exploatat în România arde mocnit în sobele vienezilor.

 

Foto: AGENT GREEN
Foto: AGENT GREEN

 

În 2014, echipa AGENT GREEN, condusă de activistul  de mediu Gabriel Păun, a început să monitorizeze tăierile din Parcul Național Retezat și să urmărească destinația finală a lemnului. Miza era să afle cine câștigă banii și unde ajung bogățiile țării, explică activistul.

Zona vizată este arie protejată, de conservare durabilă a biodiversităţii, unde, în mod firesc, nu sunt permise exploatări comerciale. În astfel de zone, se pot face doar activități neinvazive, cum sunt cele științifice, educative și de protecție a pădurilor. Cu toate acestea, în 2011, au început să fie oferite derogări, motivate de un atac de Ipidae, o specie de gândaci care se cuibăresc sub scoarțele coniferelor, unde sapă pentru a se hrăni sau a-şi depune ouăle, până ucid copacul. În general, aceste insecte aleg copacii deja slăbiți. Pe fondul acestor derogări, exploatatorii au tăiat mai mulți copaci decât era permis, după cum arată raportul Corpului de Control convocat de ministrul Laszlo Borbely. În urma scandalului, tăierile s-au domolit o vreme.

 

Agent Green defrisari retezat

 

În 2014, Administrația Parcului Național Retezat a dat din nou undă verde la tăieri, invocând salvarea zonei. Avizul a fost întărit de Agenția de Protecție a Mediului din Caraș Severin și apoi de către Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin semnătura Luciei Varga din februarie 2014, chiar înainte ca mandatului acesteia să ajungă la final. Nu s-a făcut vâlvă în jurul acestei deciziii, care a deschis însă calea tăierilor pentru o companie iresponsabilă, atrage atenția Gabriel Păun.

Activiștii au observat cum aceasta distruge râul, poluează cu substanțe toxice, lasă în urmă gunoaie și chiar pare să taie arbori sănătoși. Au făcut plângeri la Garda de Mediu, care a amendat compania pentru că angajaţii târau copacii prin albia râului și a obligat-o să curețe gunoaiele. Compania este SUSAI SERVCOM SRL și apare în topul companiilor de exploatare a lemnului din România, cu o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de lei, potrivit Ministerului Finanțelor.

 

AgentGreen resturi padure

 

În 25 noiembrie, camionul companiei SUSAI SERVCOM SRL ieșea încărcat cu arbori tăiați din aria protejată. Activiștii au pornit pe urmele maşinii și au sunat la 112, pentru a verifica dacă transportul este legal. După cum scriam la finalul anului trecut pe TOTB, începând din octombrie, oricare cetățean poate suna la 112 să verifice legalitatea transportului dintr-un camion cu lemne, după numărul său de înmatriculare. Cei de la Agen Green au aflat că era vorba de un transport ilegal și li s-a sugerat să cheme poliția. Poliștii au oprit camionul în orașul Hațeg, au făcut verificări și i-au lăsat să meargă mai departe, spunând că transportul este legal.

 

Foto: AGENT GREEN

 

Când mașina a ajuns din județul Hunedoara, la Sebeș, activiștii au sunat din nou la 112, să verifice dacă transportul s-a legalizat. Un transport legal are loc atunci când operatorul acestuia  îl înscrie de pe telefonul mobil într-un sistem informatic, care generează un cod unic. Sistemul e făcut în așa fel încât nici măcar lipsa semnalului la telefon să nu impiedice obținerea codului din softul denumit SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase). Sistemul e similar cu cel al telefonului mobil: când trimiţi un sms şi nu ai semnal, el se transmite automat când apare semnalul, explicau experții pentru TOTB, într-un material anterior. Odată ce mașina ajunge în zonă cu semnal, șoferul este obligat să obțină codul online – dacă nu îi funcționează telefonul sau tableta, trebuie să-și contacteze sediul, care să inscrie codul de la distanță. Existența codului unic pentru fiecare număr de înmatriculare poate fi verificată prin apelul către 112.

La al doilea apel către urgențe, activiștii au aflat, din nou, că transportul era neautorizat. Au cheamat poliția din Hunedoara dar, la fel ca prima dată, aceștia au concluzionat că nu exista nici o neregulă.

 

 

După mai bine de 100 de kilometri, camionul a ajuns la destinație: sediul din oraşul Sebeș al celui mai important prelucrator de lemn din România, Holzindustrie Schweighofer.

Aflat la poarta gigantului Schweighofer, Gabriel Păun a sunat din nou la 112 și a aflat că, în continuare, transportul figura ca ilegal. Cu toate acestea, poliția nu a găsit nici de această dată nereguli.

 

 

Activiștii au fost șocați. Austriecii îi asigurau în iunie că nu acceptă lemn din parcurile paționale, indiferent de orice derogări, însă întrebați de ce în acel moment au acceptat transportul, reprezentanţii companiei au susțin că nu pot afla proveniența lemnului, deși legea îi contrazice.

 

Foto: AGENT GREEN

 

“Politica noastra este clară. Refuzăm copaci extrași din parcuri. Știm că ei sunt parte din habitate cheie esențiale pentru conservarea a mii de specii care pot fi adăpostite doar în asemenea arii. Ramâne totuși o provocare pentru noi să ne respectăm angajamentul deoarece permisele de recoltare (APV)  din parcuri naționale nu sunt informații publice”, le-a declarat Gerald Schweighofer, Presedinte Schweighofer Group celor de la Agent Green.

Potrivit legii, Schweighofer are acces la aceste informații. Nu e nevoie decât de voinţa de a le afla.

[gview file=”https://www.totb.ro/wp-content/uploads/2015/01/Ghid-DDS-OK-final.pdf”]

(Vezi pag. 8, art. 6 a II)

 

Ministerul Mediului confirmă că locul de proveniență poate fi aflat. Potrivit Ministerului, “dacă operatorul economic destinatar al materialelor lemnoase are în vedere precauţia să nu achiziționeze materiale provenite din arii protejate, poate stipula în contractele de vânzare – cumpărare clauze care să prevadă ca aceste materiale să provină numai din afara ariilor protejate iar furnizorii să demonstreze proveniența materialelor lemnoase”.

În 6 ianuarie, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Timișoara a stabilit că furnizorul Susai Servcom, care transporta lemnul către Schweighofer, avea aviz, însă acesta nu era înscris corespunzător. Inspectoratul a făcut investigații și asupra exploatărilor și a constatat că tăierile de copaci nu erau corecte. Pentru tăieri necorespunzătoare, compania a primit o amendă de 2.500 de lei, iar pentru completarea greșită a avizelor încă 5.000 de lei.

Miza este ca tăierile din Parcul Național Retezat să fie oprite, spun cei de la Agent Green, care se luptă în continuare pentru ca un nou plan de management al Parcului Național Retezat să fie semnat de Premier, ceea ce, spun aceștia, ar fi singura șansă ca zona să nu fie distrusă.

În data de 8 ianuarie compania Holzindustrie Schweighofer a răspuns solicitărilor totb.ro și a revenit asupra declarațiilor inițiale. Admit că au acceptat lemn din Parcul Național și subliniază faptul că a fost un gest legal datorită derogărilor. 

Mai mult, susțin că au încercat, în trecut, să afle provieniența lemnului prin solicitări către ITRSV și nu au reușit – fiidcă informațiile erau deținute de Ocolul Silvic. Vor ca pe viitor să nu mai cumpere lemn din Parcuri Naționale, chiar dacă lemnul este exploatat legat, însă nu precizează dacă vor continua sau nu colaborarea cu compania SUSAI SERVCOM, amendată în repetare rânduri pentru exploatare iresponsabilă în zona Retezat.

Compania Susai Servcom nu a răspuns solicitărilor totb.ro legate de activitatea acesteia și transportul semnalalt ca ilegal prin 112.

 Puteți să susțineți astfel de articole și activitatea jurnaliștilor independenți de la totb.ro printr-o donație. Mulțimim 

Vă mai recomandăm:

RISE Project: Moţii, faţă în faţă cu corporaţia

FOTO Cum arată o fabrică de lemn şi ce rămâne în urma exploatărilor





9 comentarii

  1. Au oameni platiti , tradatori de neam si tara, criminali , care-i intereseaza doar ei sa traiasca, dar in alta parte, care pun motorina si alte substante toxice la radacina copacilor si acestia se usuca..asa au motiv sa-i taie, indiferent unde se afla…s-a intamplat in Moldova si cine vrea sa afle, afla.. Cine a fost judecat pentru asta.. de ce nu-i considerata crima, taierea copacilor, care asigura protectia acestui pamant… l-au aparat stabunii nostrii… si nu avea atatea posibilitati..GPS, 112.ETC
    Treziti-va vi cei care -i ajutati pe dusmanii tarii.. austriecii n-au paduri ? de ce nu si le taie ? pentru asta am intrat in UE? sa le dam resursele noastre?

  2. Este important ca fiecare dintre noi sa incercam sa oprim acest flagel (distrugerea constienta a padurilor tarii).
    Este Foarte Important ca si politic sa se faca ceva in acest sens (real nu doar pe hartie).
    Numai atunci se va reduce si poate chiar va disparea acest necaz.
    Parcurile Nationale din Romania exista dar ele sunt aparate de persoane care nu sunt sustinute nici macar de legea care ar trebui sa protejeze aceste parcuri (vezi dezastrul din Maramures, Harghita, Suceava, Piatra Craiului etc)
    Asa ceva nu este permis nicaieri in lume – din pacate in PARCUL NATIONAL RETEZAT DA – ce daca este Sit Natura 2000. A fost cam singurul protejat pana acum, insa de-acum si el se aliniaza lungii liste de distrugeri ale padurii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger