Cum se salvează o limbă pe cale de dispariţie prin rețele sociale

0

Dacă acum ceva vreme toată lumea din Michigan învăţa să vorbească în copilărie limba populaţiei indigene Ojibwe, astăzi, mai puţin de 10 oameni care se nasc în statul american o vorbesc fluent. Cu toate astea, alţi 2 800 i-au dat like pe Facebook, după eforturile unor oameni de ştiinţă de a conserva limba pe cale de dispariţie.

 

 

Margaret Noori, cercetător la Universitatea din Michigan, a învăţat limba populaţiei Ojibwe (Anishinaabemowin) în Minnesota şi acum se foloseşte de cunoştinţele sale în materie de lingvistică şi de avantajele oferite de site-uri de social media precum Facebook şi Twitter şi de tehnologie pentru a stârni intersul oamenilor faţă de limba pe care a ajuns s-o iubească.

Cercetătoarea a iniţiat în acest sens, în 2006, pagina online http://www.ojibwe.net, unde vorbitorii fluenţi de Anishinaabemowin au fost îndemnaţi să-şi împărtăşească cunoştinţele. Site-ul conţine acum peste 450 de documente audio, însoţite de lecţii, cântece şi poveşti. Anul trecut, peste 9.000 de oameni au înregistrat 16.519 vizite pe pagina online. Feedback-ul şi conexiunea între oameni sunt asigurate de site-urile de social media.

Potrivit lui Noori, în jur de 400 de oameni din Michigan folosesc acum limba, însă în jur de 80% dintre vorbitorii de Anishinaabemowin au peste 65 de ani. Numărul total de vorbitori estimat la nivelul celorlalte state americane şi al Canadei este de circa 15.000 sau mai mic, deşi, la un moment dat, peste 200 de rezervaţii de indigeni foloseau limba cu pricina ca limbă de bază.

Sursa: Physorg

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger