Cum se mai sărbătoreşte în lume solstiţiul de vară

0

Ziua cea mai lungă a anului este celebrată, în lume, în moduri diferite: unele, păstrând tradiţii de secole, rămase moştenire, altele, inventate de modernitate pentru că încă un motiv de sărbătoare şi veselie nu strică niciodată.

 

 

În celebra piaţă Times Square din New York, indiferent de vreme, la răsăritul soarelui se ţin cursuri de yoga: îndemn la linişte şi pace în mijlocul unuia dintre cele mai aglomerate locuri de pe planetă.

 

 

Din 1989 încoace, în Seattle (SUA) are loc, anual, o paradă a solstiţiului. La ea participă ciclişti pictaţi pe corp, artişti de toate felurile, locuitori ai zonei sau turişti; este momentul culminant al unui festival de stradă de două zile, numit Fremont Fair.

 

 

În Bolton, Ontario, pasionaţii de curse offroad de biciclete pot participa la un festival special – 24 Hours Summer Solstice Mountain Bike Festival, care înseamnă o cursă întinsă pe durata celor 24 de ore care marchează solstiţiul sau o cursă mai „lejeră”, de numai 15 ore, pentru cei mai puţin antrenaţi.

 

 

În Suedia, la Stockholm, în cadrul muzeului în aer liber Skansen, are loc un festival plin de evenimente interesante – de la dansuri populare la sporturi tradiţionale, toate dedicate solstiţiului de vară.

 

 

În capitala Islandei, Reykjavik, festivităţile solstiţiului constau în petreceri pe străzile oraşului sau în baruri şi cluburi, deschise non-stop pentru eveniment sau în excursii pe insula Grimsey, de unde poate fi admirat soarele în toată splendoarea lui în această zi.

 

 

La 50 de kilometri sud de Bainbridge, în Ohio, SUA, din pământ se ridică o movilă lungă, misterioasă, care, însă, s-a dovedit a fi fost construită de mâna omului, în forma unui şarpe uriaş. La solstiţiu, soarele răsare direct peste capul şarpelui de pământ. În jurul său s-a creat un parc natural, deschis celor care vor să privească răsăritul soarelui aşa cum o făceau strămoşii, pe vremuri, când au “construit” şarpele.

 

 

Răsărit la Stonehenge: adevăraţii fani ai solstiţiului de vară ştiu că locul unde trebuie să fie pentru a marca evenimentul este Stonehenge. Zeci de mii de oameni vin aici în fiecare an pentru a vedea cum soarele răsare deasupra vechiului monument de piatră.

 

 

Sursa: LiveScience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger