Cum se face cafeaua perfectă

1

Suntem convinși că fiecare cafegiu își are propriile secrete în ceea ce privește prepararea licoarii care ne activează, însă nu strică să ne mai amintim din când în când câteva reguli de bază. Pentru pasionații de știință, recomandăm acest articol foarte bine documentat, însă pentru cei care nu mai rabdă până să pună apa la fiert, iată câteva sfaturi.

Golden Ratio_570

În primul și în primul rând, trebuie să ținem cont de așa-numita Proporție de Aur, pe care cercetătorii au estimat-o la 17,42 unități de apă pentru o singură unitate de cafea. Concentrația este astfel simplu de calculat, atâta vreme cât se pot folosi orice unități de măsură, de la grame, la livre, de la lingurițe, la lopeți. Altfel spus, pentru 30 de grame de cafea măcinată, va trebui să folosim 523 de grame de apă, putând însă modifica această proporție în funcție de gustul individual.

Un alt principiu fundamental pentru o cafea bună spune că trebuie să ne cumpărăm cafeaua boabe, proaspăt prăjită. De asemenea, ar trebui să fim atenți ca boabele să nu fie prea prăjite, pentru a nu modifica gustul cafelei.

Cafeaua trebuie măcinată fix înainte de a o prepara. Deși cafeaua are mai mulți compuși care îi dau gustul decât are vinul, de pildă, aceștia sunt extrem de lesne perisabili, mai ales când sunt expuși la oxigen. Astfel, dacă măcinăm cafeaua chiar înainte de a o pune la fiert, avem șanse mult mai mari să-i savurăm aroma mai intens.

Un alt aspect important ține de depozitarea cafelei. Boabele trebuie păstrate într-un recipient ermetic, departe de lumina soarelui. Totodată, experții ne sfătuiesc ca, dacă vrem să păstrăm cafeaua boabe timp de peste două săptămâni înainte de a o măcina, ar fi bine s-o ținem în frigider.

Nici tehnica preparării nu trebuie neglijată. Există extrem de multe metode, însă fiecare se deprinde în urma unei serii de încercări și erori.

Totodată, deși poate părea un moft, utilizarea unor unelte de calitate este o altă condiție pentru o cafea ca la carte. Un ibric bun, deși poate cota mai mult, e o investiție care se amortizează repede și ne recompensează și papilele gustative.

Alte câteva lucruri de care ar trebui să ținem cont când preparăm cafeaua sunt dimensiunea granulelor de cafea măcinată, temperatura apei și gradul de amestecare a cafelei în timpul fierberii.

Mărimea granulelor afectează rata de extracție a cofeinei, astfel încât la granulele mai mari e mai dificil ca apa să le penetreze suprafața și să extragă substanțele active. Boabele măcinate mai fin asigură o extracție mai bună a uleiurilor și acizilor din cafea, dând băuturii o consistență diferită.

În ceea ce privește temperatura apei, aceasta influențează la rândul ei capacitatea de extracție a susbstanțelor din cafea, precum și gustul. Dacă folosim apă prea fierbinte, cafeaua poate căpăta un gust acrișor, dat fiind că se extrag astfel acizii nedezirabili din boabe. Tocmai de aceea, temperatura recomandată este de 90-94 de grade.

Să nu uităm că și amestecarea cafelei în timpul preparării influențează gustul: dacă amestecăm cafeaua măcinată, se accelerază astfel extracția substanțelor din pulbere și absorbția acestoa în apă, granulele fiind expuse mai rapid la apă proaspătă. Amestecarea apei are însă și rolul de a răci apa, așa că nu ar trebui să exagerăm cu această manevră.

Sursa: The Atlantic


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger