Cu siguranță vi s-a întâmplat cel puțin o dată să vi se pară că vă sună telefonul, chiar dacă acesta stătea liniștit pe birou și în buzunar. S-ar părea, spun oamenii de știință, că acesta este un fenomen foarte răspândit, o posibilă explicație fiind bazată pe interferențele electromagnetice.
Facultatea de Psihologie din Sydney a realizat de curând o cercetare pornind de la acest sindrom al ”soneriei-fantomă”, pe care 68% dintre participanții la studiu au declarat că l-au experimentat. Potrivit lui Alex Blaszczynski, decanul facultății, la mijloc ar fi ”anumite semnale electrice care, în timpul anumitor transmisiuni, ajung la nervi, producând senzația de vibrație.” Aceste vibrații, care uneori sunt însoțite de iluzie auditivă, sunt asemănătoare bâzâitului pe care îl auzim atunci când telefonul sună în apropierea unui difuzor.
Larry Rosen însă, profesor de psihologie la California State University, nu e de acord că acestea ar fi senzații reale, ci pune fenomenul pe seama unor rațiuni psihologice: oamenii așteaptă adesea să fie sunați, motiv pentru care interpretează stimuli fără legătură cu telefonul, cum ar fi un scârțâit sau un fâșâit, drept sunetul soneriei. Michael Rothberg, de asemenea, specialist la Baystate Medical Center din Springfield, susține că acest ”sindrom” se explică prin interpretarea eronată a anumitor semnale senzoriale, la nivelul creierului. Dintre subiecții alături de care Rothberg studiază problema acestor vibrații-fantomă, 87% au raportat că au parte de aceste manifestări săptămânal, iar 13% își aud telefonul sunând zilnic, chiar dacă el nu sună.
Sursa: Daily Mail
Foto: churchm.ag
Un comentariu
Nu au fost întrebați însă,cât de frecvent își schimbă soneria/melodia de apel la telefon. Și în special cât de des o aud/zi. E cred că aceeași senzație auditivă ca atunci când auzi o piesă frecvent, și pt că sunetele din jur seamănă la un moment dat, se întâmplă o recunoaștere automată- în prezența stimulului- deci în aces proces memoria joacă rolul principal…