Cum se explică pofta de mâncare de la miezul nopții

0

Un studiu recent din jurnalul științific Obesity arată că ceasul intern al organismului uman, mai exact sistemul circadian, care coordonează procesele biochimice, fiziologice sau comportamentale ale entităţilor vii în cadrul unui ritm de 24 de ore, intensifică foamea și pofta de dulciuri și mâncăruri sărate sau bogate în amidon în timpul serii, scrie Science Daily. Dacă acest impuls de a consuma mai multă mâncare seara i-a ajutat pe strămoșii noștri să înmagazineze energie pentru a supraviețui în vremuri de restriște alimentară, astăzi, în mediul dominat de excesul de calorii, gustăriile târzii atrag cu sine multe kilograme în plus.

Oamenii de știință spun că sistemul circadian este un alt factor care poate fi asociat cu epidemia de obezitate din zilele noastre. Ei au observat că participanții la studiu erau cel mai puțin flămânzi dimineața (la ora 8.00) și cel mai flămânzi seara (la ora 20.00). Organismul uman reglează în mod diferit substanțele nutritive ingerate în funcție de perioada zilei. De exemplu, toleranța la zahăr slăbește seara, iar consumul ridicat de calorii în aceeași perioadă a zilei predispune organismul la mai mult spațiu pentru depozitarea energiei. Problema e că oamenii nu ard atât de multă energie după o masă de seară cum o fac după micul dejun.

Mai departe, lumina artificială din locuințe le permite oamenilor să se culce mai târziu decât ar trebui în mod optim, iar asta înseamnă că nu dorm suficient de mult. Dacă se culcă mai târziu, până atunci, oamenii au mai multe șanse să mănânce în faza din zi în care organismul e mai flămând decât de obicei după alimente bogate în calorii. În acest fel, înmagazinează mai multă energie și dorm mai puțin, ceea ce contribuie la creșterea în greutate. Recomandarea oamenilor de știință e să mâncăm mese mari și bogate în calorii înainte de instalarea serii, când ar trebui să consumăm produse cu un conținut scăzut de calorii și să ne culcăm mai devreme. Aflați mai multe pe SCience Daily.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger