O socioloagă americană de la Universitatea Yale, Esther Kim, a călătorit mii de kilometri cu transportul public în comun, timp de trei ani, perioadă în care a documentat comportamentul pasagerilor și a intervievat mulți dintre ei pentru a le înțelege strategiile de evitare a călătorilor necunoscuți. “Trăim într-o lume plină de străini, în care viața îun public devine tot mai anonimă”, spune ea într-un comunicat. “Cu toate acestea, a evita alți oameni necesită destul de mult efort, iar asta se aplică cel mai bine în spații închise, cum ar fi cele din transportul public”.
“Adoptăm tot felul de comportamente pentru a-i evita pe ceilalți, ne prefacem că suntem ocupați, ne verificăm telefoanele, cotrobăim prin genți, ne uităm peste capetele oamenilor sau moțăim”, continuă ea. “Câteodată, ne luăm și o înfățișare de genul ‘nu mă deranja’ sau cee ce se numește ‘privirea urii’ (hate stare)”. Esther Kim a sistematizat regulile nescrise într-o listă de strategii folosite des pentru ținerea unui loc neocupat:
* Evitarea privirilor.
* Sprijinirea de geam și întinderea picioarelor.
* Ocuparea locului dinspre culoarul autobuzului și ascultatul de muzică în căști, pentru a nu-i auzi pe cei care vor să revendice locul de la geam.
* Plasarea unei genți mari sau a mai multor obiecte pe locul liber pentru a da impresia că durează mult mutarea lor.
* Să te dai adormit.
* Plasarea unei haine pe scaunul liber pentru a da impresia că e ocupat.
* Dacă toate acestea nu funcționează, atunci intervine minciuna: spui că locul a fost ocupat deja de altcineva.
Aflați mai multe detalii pe Wired.co.uk sau în comunicatul de presă.