Cum se autosabotează oamenii care își fac griji tot timpul

0

Oamenii care suferă de îngrijorare cronică sunt mai orientați spre perfecționism decât alții, găsesc incertitudinea mai neplăcută și au nevoie de mai multe asigurări înainte de a lua o decizie. Asta înseamnă că au tendința să se folosească mai mult de procesele de gândire analitică ale creierului decât să-și urmeze instinctul, arată un studiu al Universității din Sussex, Marea Britanie, citat de Medicalxpress.com.

 

 

Flickr/Alon

 

O echipă de psihologi a analizat o serie de cercetări din ultimii ani care au identificat două sisteme folosite de creier pentru a procesa informația. Unul din ele, “procesarea sistematică”, se caracterizează printr-o gândire neobosită ce analizează toate probele disponibile înainte de a ajunge la o concluzie. Celălalt, “procesarea euristică”, e un răspuns rapid și intuitiv, genul de reacție stârnit de o amenințare bruscă. Psihologii au găsit dovezi care arată că îngrijorarea excesivă activează aceeași regiune a creierului ca și procesarea sistematică, mai exact lobul frontal stâng, procesarea euristică fiind asociată cu lobul frontal drept.

Echipa spune că oamenii au tendința să-și folosească procesarea sistematică atunci când se simt foarte motivați dar și când încrederea într-o decizie pe care trebuie s-o ia nu e îndeajuns de mare precum ar vrea. Pentru unii indivizi, îngrijorarea se transformă într-un lanț de gânduri negative cronice și consumatoare de energie pe care îl pot opri cu mare greutate. Câteodată e bine să ne gândim bine la posibile scenarii atunci când ne aflăm într-o situație incertă, cum ar fi cumpărarea unei locuințe, spun psihologii, însă oamenii care-și fac griji constant analizează excesiv probleme pe care alții le consideră mai puțin amenințătoare, cum ar fi ce s-ar întâmpla dacă uită ceva sau dacă nu sunt complet pregătiți pentru o întâlnire.

Cei care suferă de îngrijorare cronică sunt mai predispuși la perfecționism decât alții, găsesc incertitudinea mai neplăcută, au nevoie de mai multe asigurări înainte să ia o decizie, au o dorință mai mare de control și se simt mai responsabili. Toate aceste caracteristici, alături de dispoziția negativă în care se află acești oameni, ar spori procesarea sistematică. Cercetătorii spun că analizarea factorilor care duc la intensificarea procesării sistematice poate conduce la metode mai eficiente de terapie pentru îngrijorații cronici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger