Cum se ajunge la extremism?

2

V-ati gandit vreodata ce este in mintea unui terorist? Politia federala germana a dat publicitatii un studiu care arata – oarecum surprinzator – ca nu ideologia este principala motivatie a extremistilor ci mai curand sprijinul emotional si nevoia de a apartine unei comunitati.

Studiul “Din perspectiva celorlalti” si-a propus sa ofere o perspectiva a extremismului din perspectiva biografica si a fost realizat in comun de Universitatea Duisburg Essen si Politia federala germana, BKA, relateaza Deutsche Welle.

Proiectul si-a propus sa elucideze ce anume duce la delicte ce tin de sfera criminalitatii cu motivatie politica. In intervalul decembrie 2004 – decembrie 2008 au fost studiate sub forma de interviuri biografiile a 39 de extremisti si teroristi, aflati preponderent in inchisoare.

Scopul interviurilor a fost identificarea factorilor, din perspectiva faptasilor, care au dus la o asemenea evolutie in viata lor. In cele din urma, intre reprezentantii e xtremismului de stanga, de dreapta si a celui islamist s-a efectuat o comparatie sistematica. Studiul ajunge la unele rezultate surprinzatoare: mai intai, procesele de radicalizare nu se deosebesc de dezvoltarea altor segmente de viata, cum ar fi scoala, familia, petrecerea timpului liber.

Exista asemanari intre dinamica psihosociala a celor vizati, indiferent de orientarea lor ideologica. Intre acestea se numara de exemplu provenienta din familii dezbinate sau abandonul scolar.

Dar, in ciuda acestor asemanari, au fost descoperite si motive foarte diferite care au dus la extremism. Decizia apropierii de un mediu extremist este foarte adesea rodul purei intamplari. Mediul extremist ofera aparent modalitati de compensare a deficitelor din biografia si personalitatea proprie.

Foarte interesant este ca religia si politica sunt pentru majoritatea celor intervievati de importanta marginala, mult mai importante fiind coeziunea, legaturile sociale, sprijinul emotional. S-a descooperit, de asemenea, ca fapte ce tin de criminalitatea cu motivatie politica nu au de fapt la origine motivatie ideologica.

Foto: Agerpres

Tags:



2 comentarii

  1. Studiul prezinta o mica perspectiva asupra unei terorii mai generale a grupurilor/sectelor. Ideologia este sustinuta intr-un grup atat timp cat acel grup are un leader carismatic si puternic. Asocierea individului la grupuri este perfect naturala, iar in grupurile extremiste deindividualizarea amplifica violenta prin minimizarea responsabilitatii la nivelul grupului: altii memebri puteau sa ma opreasca daca fac ceva rau, inseamna ca fac ceva bine. Cel mai interesant aspect, putin tratat, este diferenta intre “realitatea” grupului si “realitatea” societatii. Lasand la o parte aspectele psihologice si sociologice, “war business is booming” iar gruparile extremiste sunt un ingredient cheie al lor.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger