Cum salvăm fluturii Europei?

0

Multe dintre speciile de fluturi europeni sunt ameninţate cu dispariţia sau în stare critică, susţin cele mai recente rapoarte, astfel că oamenii de ştiinţă au început să caute soluţii pentru salvarea acestora. O echipă de specialişti propune câteva idei strategice, unele surprinzătoare, care ar putea fi aplicate, spun ei, la nivelul întregului continent european.

 

 

În ultimii 15 ani, cele 17 specii esenţiale de fluturi europeni au înregistrat un declin de 70%, arată raportul grupului Butterfly Conservation Europe (BCE) , format din mai mulţi cercetători. Cel puţin 10% dintre speciile de fluturi sunt, în prezent, în pragul extincţiei. Nici în America de Nord lucrurile nu stau mai bine pentru fluturi – cei mai afectaţi fiind fluturii monarh, al căror număr este în continuă scădere. În Europa, cel mai mare duşman al fluturilor a fost şi rămâne distrugerea habitatului lor natural. În acest context, grupul BCE a prezentat câteva soluţii (ce să facem şi ce să nu facem) pentru conservarea zonelor verzi de care fluturii au nevoie pentru hrană şi reproducere. Acestea au fost publicate de revista Nature Conservation.

Potrivit cercetătorilor, se pare că declinul agriculturii în Europa nu este un semn bun pentru fluturi. Menţinerea activităţii de tip fermier ar ajuta tocmai la conservarea pajiştilor unde fluturii trăiesc de obicei (pentru că ar împiedica invazia lăstărişului pe aceste spaţii). Totodată, mai spun autorii raportului, animalele care pasc pe păşuni şi lunci ajută, prin activitatea lor, la menţinerea habitatului fluturilor. Totuşi, nici prea multă agricultură nu este indicată, pentru că ucide insectele, astfel că soluţia ar fi o cale de mijloc, cât mai apropiată de exploatarea naturală a resurselor oferite de pajişti şi lunci unde fluturii se simt cel mai bine şi au toate cele necesare supravieţuirii.

Printre recomandările grupului se mai numără plantarea şi păstrarea unui mozaic de plante în zonele verzi, mai ales că speciile diferite de fluturi se bazează pe specii diferite de plante. Raportul încurajează şi strategii pentru înmulţirea furnicilor, care joacă şi ele un rol în supravieţuirea unor specii de fluturi. „Existenţa fluturilor europeni va depinde de un management corect al acestor habitate necesare lor, în funcţie de cerinţele fiecărei specii. Este singurul mod corect şi aplicabil care să asigure supravieţuirea lor. Sperăm ca sfaturile noastre să fie luate în considerare pe tot teritoriul european şi aplicate, pentru a salva aceste frumoase specii de insecte de la dispariţie”, a precizat autorul principal al raportului, Chris van Swaay, cercetător în cadrul Dutch Butterfly Conservation.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Josef Settele


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger