Cum să vă produceți singuri detergentul de rufe

17

După ani de zile de cercetare și de ezitări, o gospodină americană și-a luat inima-n dinți și a descoperit cu surprindere cât de ușor e să-ți produci singur, în propria locuință, detergentul de rufe. A obținut o găleată de 20 de litri în mai puțin de 30 de minute, fără a face mizerie, și a început să-și spele rufele cu mai puțin de 1 cent (0,03 RON) tura. Mai departe ne arată cum să facem și noi asta în casele noastre, fără a mai pleca urechea la eternele reclame la detergenți.

Rețetă pentru detergent homemade via dollarstoremom.com

Un pahar de 250 de mililitri de sodă cristalizată

Un calup de săpun (evitați săpunurile prea parfumate)

Un pahar de 250 de mililitri de Borax (borat de sodiu)

1 litru de apă fiartă

O găleată mare: de preferat una de vopsea de 20 litri, cu capac, care va proteja detergentul de praf și de alte particule între utilizări.

Mod de preparare

Mai întâi, treceți prin răzătoare sau prin mașina de tocat bucata de săpun, partea cea mai dificilă din întreg procesul întrucât durează cel mai mult. Fierbeți un litru de apă pe aragaz și adăugați lingură cu lingură săpunul, așteptând să se dizolve complet între reprize. Umpleți găleata pe jumătate cu apă fierbinte (gospodina care ne prezintă rețeta a folosit capul de duș pentru a face asta), apoi adăugați boratul de sodiu și soda cristalizată și amestecați bine de tot. Turnați peste amestecul săpunos și amestecați la fel de bine, apoi umpleți restul găleții cu apă fierbinte. Gata!

Dacă vreți să fiți mai rafinați, puteți să vă înmiresmați detergentul homemade cu uleiuri esențiale. Puteți porționa amestecul în recipiente diferite, astfel fiecare să aibă o aromă diferită. Turnați câte 5-7 picături la fiecare patru litri. Următorul pas este să lăsați detergentul pentru noapte pentru a-i consolida compoziția, apoi amestecați-l din nou. Folosiți circa o treime sau un sfert de cană la fiecare tură de rufe. Prepararea durează 30 de minute și vă asigură 320 de ture de haine trecute prin mașina de spălat.

Foto: Flickr/dr. regor, dollarstoremom.com


Tags:17 comentarii

 1. așea, și ingredientele de unde le găsim? că nu e ca și cum ar fi sodă cristalizată și borax pe la magazinul din colț….

  nu vă gândiți puțin la aplicabilitatea ideilor pe care le prezentați?

 2. Pingback: Cum sa va produceti singuri detergentu lde rufe

 3. Ce intelegeti prin soda cristalizata ? Mai de mult se gasea in magazine “soda caustica” ( bunica mea o folosea la prepararea sapunului de casa ) si ” soda de rufe”. Care din ele e soda dumneavoastra cristalizata ? Se gaseste in magazine ? Ca altfel ati scris articolul degeaba si ne-am pierdut si noi, cititorii, timpul.

 4. Pingback: TOTB.ro - Cum să ne ferim de furtul de identitate online (Un caz) » Think Outside the Box

 5. Citesc mesajele voastre si raman blocata… E chiar asa de grea cautarea pe google? Sau poate mai simplu, la magazinul de langa voi… Intradevar dupa cum zicea cineva incercati la metalo – chimice sau in piata. Eu locuiesc in Bucuresti la bucur obor si imi iau soda de rufe din piata de la tarabe sau din interiorul magazinului obor la metalo-chimice. Iar boraxul il comand de pe un site cu sediul in Iasi, care trimite prin curier in tara. Linkul dat de Blanka Tatay: ekilibrium.ro
  Se mai gaseste borax si in magazine dar trebuie cautat, nu aduce peste tot.
  Soda caustica nici nu intra in discutie, e pentru sapun…nu inseamna ca daca incepe tot cu cuvantul soda e acelasi lucru. De ceva timp si ea se vinde la tarabe, la piata.

 6. Mama dar ce revoltata e lumea pe aici ca nu i se da mura-n gura! Fratilor, vi s-a dat ideea. Restul descurcati-va! Ca doar nu ati vrea sa vi-l si aduca gata preparat in fata blocului. Se gasesc de toate, numai timp sa aveti sa cautati.

 7. Este o minciuna crasa. Cum poti sa minti oamenii in halul asta ? NU exista asa ceva “pe taraba la Bucur Obor in Bucuresti” ! Numai politicienii pot sa minta in halul asta

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger