Cum să vă fixați o rutină pentru exercițiile fizice

0

Exercițiile fizice regulate tratează oboseala cronică și îmbunătățesc memoria, ne stimulează intelectul și creează legături neuronale noi. Alergatul, de exemplu, este una din cheile care resuscitează motorul ruginit al organismului, ne modifică alimentația, ne îmbunătățește viața sexuală și generează eliberarea endorfinei și a serotoninei, neurotransmițătorii stării de bine. Toate bune și frumoase, însă activitatea fizică este greu de transformat într-o prioritate a vieților noastre. Consecvența și temperarea sunt necesare în obținerea unei rutine de activitate fizică, iar mai departe puteți urmări o serie de pași prin care puteți fixa un program regulat de mișcare.

1. Treziți-vă devreme. Studiile arată că oamenii care fac mișcare în primele ore ale dimineții sunt cei mai consecvenți. Nimic în afară de ceasul deșteptător nu poate sta în calea voastră spre o activitate fizică regulată, iar dacă vreți o alarmă deșteaptă care să vă stimuleze intelectul încă dinainte de a alerga în jurul blocului sau în parc, puteți citi despre iQ Alarm Clock, care sună până când utilizatorii răspund corect la una până la trei întrebări.

2. Fiți realiști. Fixați-vă obiective mici, realizabile. Dacă nu sunteți obișnuiți cu exercițiile fizice, programați-vă pentru început să faceți mișcare de trei ori pe săptămână, după care intensificați ritmul treptat până ajungeți la o activitate fizică zilnică. În ceea ce privește alergatul, de exemplu, totul trebuie făcut temperat și sistematic. Viteza nu contează, spunea acum două luni maratonistul Daniel Lixandru pentru TOTB, dacă alergați foarte tare din start, cum fac de regulă oamenii care își propun să se lase de alcool și de țigări, să facă sport și să arate mai bine, organismul nu se acomodează din prima. Plus că, după o săptămână de alergat, s-ar putea chiar să aveți senzația că v-ați îngrășat. Organismul ruginit atrage mai multă apă, mușchii încep să se întărească. Iar cum mușchii sunt mai grei decât grăsimea, cântarul ar putea să vă avertizeze că ați pus pe voi, chiar dacă nivelul țesutului adipos a scăzut în acea săptămână de sprint. Așa că renunțați și spuneți că nu e pentru voi, e imposibil să faceți asta.

3. Fixați-vă un program clar înainte de a începe. S-ar putea să vreți să încercați o varietate de exerciții pentru a fi în formă – de exemplu, unele pentru forță într-o zi, altele pentru ritmul cardiac în altă zi –, însă important e să plănuiți totul în avans. În fiecare seară de duminică, faceți harta întregii săptămâni și țineți-vă de ea ca și cum ar fi o rețetă medicală. Un posibil orar: luni – 30 minute de plimbare; miercuri – 30 de minute de plimbare plus 15 minute de flotări și genuflexiuni etc. În ceea ce privește alergatul, Daniel Lixandru ne sfătuiește să alocăm pentru început 30 de minute pe zi, 4 zile pe săptămână, mersului pe jos. Jumătate de oră în care ne plimbăm și atât, nu dăm ture job-acasă. Apoi, după o săptămână, să diversificăm: un minut alergăm, două minute mergem, timp de 30 de minute. Important este să ne setăm propriul ritm și să ne cumpărăm niște adidași de alergat, singura investiție majoră, pentru că încălțările normale ne chinuie picioarele și ne fac să renunțăm mai repede. Săptămâna următoare plusăm: un minut jumate alergăm, două minute o luăm la pas. Și tot așa până ajungem să alergăm 30 de minute încontinuu. Apoi o oră. Apoi 8 kilometri, de 4 ori pe săptămână. Apoi o tură de 20 de kilometri. Apoi un maraton.

4. Găsiți pe cineva care să vă mențină responsabili. Un partener de mișcare sau un trainer personal, în funcție de venit. În fiecare dintre cazuri, important este să faceți echipă cu cineva care să vă însuflețească și care să fie de încredere. O posibilă soluție este vă alăturați lui Daniel Lixandru și colegilor săi de la Ro Club Maraton, care organizează alergări în grup în fiecare sâmbătă, de la 8.30, în Parcul Herăstrău și în fiecare duminică, de la ora 9, la IOR.

5. Fixați-vă obiective și urmăriți tot timpul progresele pe care le-ați făcut. Obiectivul poate fi unul mai ambițios – să slăbiți sau să alergați 10 kilometri pe săptămână, de exemplu – sau unul mai simplu, care poate suna așa: „vreau să fac mișcare în fiecare zi timp de o lună”. Urmăriți tot timpul progresele pe care le-ați făcut pentru a vă menține motivați și consecvenți.

6. Găsiți-vă surse de inspirație și de amuzament. Dacă exercițiile fizice în sine nu vă motivează, găsiți o sursă de entertainment pe care să o asociați cu rutina activității fizice. Ascultați muzică, uitați-vă la televizor sau citiți o revistă în timp ce faceți mișcare.

Voi ce alte sfaturi mai aveți?

Sursa: eHow

Foto: Reuters

Citiți și:

Alergatul reduce poftele stârnite de marijuana

Antrenamentul corpului şi minţii tratează oboseala cronică

O plimbare de 40 de minute, trei zile pe săptămână, îmbunătățește memoria

Noile vitamine pentru creier: nicotina, mersul pe jos, meditaţia şi jocurile video

“Granițele nu sunt limitele”. Turul lumii, între bucurie și durere

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger