Deşi e puţin mai complicat decât să iei cutia de sare de pe rafturile magazinelor, e totodată mai puţin dăunător să-ţi produci propria sare de mare, evitând astfel procesele de prelucrare.
Nu trebuie decât să colectaţi apă sărată în sticle de lapte sau peturi şi să o turnaţi apoi printr-un tifon, pentru a înlătura nisipul sau alte impurităţi. Fierbeţi apoi apa, până se evaporă cam 90% din ea. Turnaţi apoi restul de apă sărată îngroşată într-o tigaie curată şi lăsaţi-o descoperită timp de 3-5 zile, amestecând din când în când.
Sursa: Lifehacker
6 comentarii
Ce prostie. De ce sa fierbi apa cand poti s-o lasi pur si simplu la soare sa se evapore in mod natural? Doar asa se produce si sarea de mare industrial. Au nsite bazine mari putin adanci si de culoare inchisa in care introduc apa marina, o lasa sa se evapore. Dupa ce repeta procedeul asta de cateva ori, matura sarea si-o colecteaza. Apoi o filtreaza si-o recristalizeaza din solutie suprasaturata. Ca sa evapori un litru de apa trebuie sa consumi 628 Wh de energie. Cu un metru cub de gaz si randament de 80% evapori cam 13 litri de apa. Si produci 1,9 kg de CO2.
http://www.shadlock.co.uk/energy/misc/convertf.htm
bravo gigel 🙂
Si cam de cata apa e nevoie pentru 1 kg de sare, de exemplu?
Gasiti mi multe detalii si imagini aici:
http://www.howtobaker.com/techniques/insane-foodie-projects/how-to-make-your-own-sea-salt-2/
Depinde de unde iei apa. In Marea Neagra salinitatea e 18 la mie, iar in Mediterana cam 38 la mie, iar in ocean cam 35 la mie. Deci dintr-un litru de apa marina scoti cel mult 18, respectiv 38, 35 g de sare. Pentru 1 kg de sare ai nevoie de 28,6 litri de apa oceanica.
Ce mă dezamăgeşte este că sursa articolului este vag menţionată (fără link), imaginea este furată cu nesimţire de pe alt website (nespecificat) şi în general articolul este un rezumat mediocru al unui alt articol publicat în engleză.
Halal “think outside the box”.