Grădinile hidroponice, mai exact cele în care plantele sau legumele cresc în apă, fără a fi sădite în pământ, au o grămadă de avantaje. Unele dintre cele mai importante sunt economisirea spațiului și al apei. Proiectul prezentat mai departe, care vă învață cum să vă dezvoltați propria grădină fără pământ, folosește aceiași 19 litri de apă timp de o săptămână. Dacă ar fi să udați pământul în care sădiți tradițional plantele preferate, ar fi greu, dacă nu chiar imposibil să reciclați apa și să o plasați din nou în circuitul de creștere al vegetalelor.
Cum scriam mai sus, grdădinile hidroponice economisesc și spațiu pe lângă apă. Într-o grădină clasică cu pământ, salata verde crește doar cât îi permite ghiveciul în care a fost sădită. În schimb, în cazul uneia hidroponice, rădăcinile unei plante nu are opreliști, putându-se dezvolta în voie până la dimensiunile dorite sau până când planta ajunge în salată. Iată 8 pași prezentați de Makezine.com pentru punerea pe picioare a unei grădini hidroponice.
1. Plasați semințele într-un dispozitiv special prevăzut cu cubulețe din material organic umed. Câte 2-3 semințe pentru fiecare asemenea cubuleț. Lăsați-le în soare, iar în una-două zile semințele ar trebui să înmugurească. Udați-le până încep să le crească frunze. Când frunzele ajung să fie robuste, ridicați ușor cubulețele pentru a vedea dacă planta a prins rădăcini. Când rădăcinile își impun prezența robustă iar planta pare îndeajuns de puternică, este timpul să o mutați. Această primă etapă ar trebui să dureze în jur de una-două săptămâni.
2. Cumpărați o cuvă specială, prevăzută cu o pompiță, un temporizator și un sistem de scurgere, care vine umplută cu apă. Cantitatea de apă folosită în cadrul proiectului prezentat de Makezine este de 19 litri, pentru care este nevoie de un rezervor cu o capacitate de 38-45 de litri.
3. Procurați apoi un sistem de picurare. Pentru ca recipientul de mai sus să fie alimentat cu 19 litri de apă timp de o oră, aveți nevoie de două picurătoare care să asigure această capacitate, pe care le puteți cumpăra de la un magazin specializat. Folosiți un cui încins pentru a face două găuri în fundul cuvei în care va crește într-un final planta. Dați la o parte plasticul topit cu un cuțit ascuțit, apoi folosiți hârtie abrazivă pentru a netezi locul găurilor în care veți introduce picurătoarele. Dacă acestea nu se sigilează complet și apa țâșnește foarte repede, încercați să le sigilați cu adeziv.
4. Plantele crescute în pământ dezvoltă rădăcini ce extrag substanțe nutritive și minerale din sol. Când plantele sunt crescute în sistem hidroponic, ele se dezvoltă într-un mediu steril și sunt hrănite doar cu un amestec de apă și nutrienți. Înainte de a face acest amestec, cubulețul cu planta trebuie fixat într-un alt amestec care să asigure o ușoară umezeală și circularea aerului de jur împrejurul rădăcinilor. Dacă amestecul este prea uscat, planta poate muri de foame, dacă este prea umed, rădăcinile ei vor putrezi. Așa că este indicat să folosiți perlit uscat, care reține aerul, și să adăugați fibre din nucă de cocos, care rețin apa. Dacă aveți de-a face cu un climat arid, adăugați mai multe fibre de cocos. Dacă sunteți într-unul umed, adăugați mai puține. Totodată, dacă obțineți un amestec umed, udați planta mai puțin. Udați-o mai mult dacă amestecul este mai uscat.
5. Plasați fiecare cubuleț într-un ghiveci de 10 centimetri, prevăzut cu numeroase găuri, prin care planta să-și extragă apa și nutrienții. Umpleți-l pe o treime cu amestecul de mai sus. Plasați ușor cubulețul cu planta în interior și apoi presărați din amestecul de perlit și fibre de cocos de jur împrejurul ei până când obțineți o formă compactă. Udați plantele și plasați fiecare ghiveci în care ați introdus cubulețele în cuva prezentată mai sus.
6. Amestecați nutrienții. Plantele crescute în sistem hidroponic au nevoie ca toți nutrienții lor să provină din apă. Ele necesită două tipuri de nutrienți: macronurienți (azot, fosfor și potasiu) și micronutrienți (molibden, zinc, cobalt, mangan și altele). Din moment ce într-o astfel de grădină puteți crește salată verde, ierburi și zarzavaturi mici, evitați formulele complicate, însă țineți minte că nu toate îngrășămintele sunt potrivite pentru culturile hidroponice. Ele trebuie să asigure atât macro-, cât și micronutrienți. Umpleți o găleată cu cei 19 litri de apă și adăugați îngrășământul ghidându-vă după instrucțiunile sale.
7. Hrăniți plantele. Turnați ușor conținutul din găleata cu nutrienți în cuvă, nu direct pe plante. Plasați cuva pe un scăunel și găleata sub cele două picurătoare pentru a capta apa și nutrienții pe măsură ce se scurg prin găurile din ghiveci. După ce apa s-a scurs din cuvă în găleată, acoperiți găleata cu un capac, pentru că hrana plantelor este fotosensibilă. Udați plantele în fiecare zi. Dacă încep să se ofilească, udați-le de două ori pe zi. Amestecul de nutrienți va fi consumat de plante, la fel și apa, așa că adăugați mai multă apă în găleată dacă este necesar. Dacă hrana plantelor prinde un miros ciudat, preparați un amestec nou. Dacă nu se întâmplă asta, faceți asta o dată la 7 sau 10 zile.
8. Recoltați. Când verdețurile ajung la maturitate, aruncați-le în salată și creșteți unele noi!
Foto: Flickr/Bekathwia
Citiți și:
Un magazin îi învață pe pacienți cum să crească marijuana acasă
Elevii din New York au urcat grădinăritul urban pe acoperişul şcolii
3 comentarii
Pingback: Iată 8 pași prezentați de Makezine.com pentru punerea pe picioare a unei grădini hidroponice. | Privilegiul
Pingback: Mituri despre alimentele organice. Ce e bio în farfurie și ce nu e?
Mda,multa balbaiala pentru nimic,zici ca eru etpele pentru fabricarea unei bombe atomice