Cum să vă examinați singuri alunițele de pe corp

0

 

Când vine vorba de cancer de piele, avertismentele medicilor nu încetează să ne aducă aminte de riscurile expunerii necontrolate la soare și de alunițele care ne apar pe piele. Ca să nu vă panicați de fiecare dată când vi se pare că v-a mai răsărit o aluniță mică, iată câteva sfaturi utile pentru autoexaminare.

Este indicat să verificați periodic, măcar o dată pe lună, în special în perioada de vară, dacă alunițele pe care le aveți pe corp și-au schimbat forma ori culoarea sau dacă au apărut altele noi. Până și medicii recomandă atenție la aceste detalii, astfel încât dacă vi se pare ceva suspicios, să puteți merge la un control complex. Depistarea din timp a oricărei probleme aduce mari șanse de vindecare.

Așa că să vedem cum trebuie procedat: cel mai bun moment pentru verificarea atentă a pielii este după ce ați făcut duș sau baie. Este important ca în încăpere (baie, coridor, dormitor) să aveți lumină foarte bună și o oglindă mare, cel puțin cât voi de înaltă. Ca să puteți vedea și locurile mai greu accesibile este indicată o oglindă mică, cu mâner. Astfel înarmați, începeți verificarea de la față (nu uitați urechile), coborând spre piept, stomac și picioare.

Nu vă grăbiți! Este important să cercetați fiecare parte a corpului pe îndelete. Pentru verificarea spatelui, folosiți oglinda de mână: porniți de la gât, imediat de la baza părului și mergeți până la tălpi. Cercetați și încheieturile, dosul genuchilor, degetele de la mâini și picioare sau zona de sub brațe, precum și cea genitală. Cu ajutorul unui pieptene, dați la o parte șuvițe de păr și verificați și scalpul capului.

Foto: Tabel cu indicatori – primele imagini sunt alunițe normale, al doilea rând cu imagini arată alunițe cu probleme și din cauza cărora se impune un control specializat

Ce căutați? În primul rând, modificări ale alunițelor pe care le aveți (din naștere sau apărute în timp). Dacă li s-a schimbat culoarea, forma sau simetria, este posibil să indice o problemă. Apoi, orice apariție nouă pe piele – este bine să o verifice un medic, dacă ați descoperit-o. Fiți atenți și la leziuni care nu se mai vindecă și din care mai curge  lichid. Și, nu în ultimul rând, modificări subcutanate sau umflături bizare, pe care nu le-ați avut până acum și care se simt la atingere sau se văd cu ochiul liber.

Metoda cel mai des întâlnită de examinare se numește ABC – asimetrie, margine (border, în engleză) și culoare. Astfel, lipsa de simetrie într-o aluniță poate indica o problemă. La fel, marginile neregulate, crestate sau care dispar în pielea dimprejur. Culorile negru, roșu, alb sau alte variante în afară de maro nu aduc vești bune. Alți doi indicatori importanți sunt diametrul (dacă sunt mai mari decât vârful unei radiere și nu le aveți din naștere, alunițele respective trebuie verificate) și profilul – dacă alunițele nu sunt la baza pielii, ci se înalță, ar fi bine să mergeți la un control. Nu sunt neapărat canceroase, dar mai bine să fiți siguri! Și nu uitați de controlul dermatologic regulat – este mai sigur să vă consultați cu un specialist, mai ales dacă, în urma autoexaminării, aveți suspiciuni.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger