Cum să-ţi trăieşti viaţa, nu doar să supravieţuieşti

0

Pe Nicoleta Svârlefus am văzut-o prezentând Horoscopul la ‘Neatza cu Răzvan şi Dani’ sau în calitate de gazdă a emisiunii ‘Harta Vietii’ pe Antena 2. Puţini ştiu însă că Nicoleta şi-a început parcursul profesional ca medic stomatolog. Destinul i-a rezervat însă un alt traseu. De câţiva ani a părăsit scaunul stomatologic şi se recomandă ca astrolog, trainer spiritual şi consilier transpersonal. Drumul pe care l-a ales îi permite să fie ea însăşi în tot ceea ce face, fără măşti şi fără a mai fi nevoită să se adapteze la ce vor ceilalţi, spune ea într-un interviu pentru TOTB.

de Camelia Moga

Pentru cei care nu te cunosc, cine este Nicoleta Svârlefus – omul, femeia, profesionistul?

Sunt un om şi caut să-mi trăiesc viaţa ascultându-mi inima în fiecare moment, punând preţ mai mult pe cine sunt şi mai puţin pe ce fac sau am. Pentru mine, a devenit important cum trăiesc, câte vieţi ating prin cine sunt, ce dau mai departe.

Eşti de profesie stomatolog. De ani buni, însă, realizezi emisiuni TV pe teme legate de autocunoaştere, ‘descifrezi’ astrele, descoperi propriul traseu interior şi îi călăuzeşti şi pe alţii să-l găsească. Cum era Nicoleta înainte de toate acestea?

Înainte, mă simţeam incompletă, deseori insuficient de bună, neîmplinită. Eram absentă din viaţa mea, mai mult îmi gândeam viaţa decât o trăiam, onoram circumstanţe, alegeam în funcţie de aşteptările celorlalţi şi încercam mereu să fac pe plac. Îmi lipseam.

Când şi cum firul vieţii tale a căpătat noi direcţii, experienţe, căutări şi găsiri?

În 2002, viaţa mea a cunoscut o schimbare radicală. Am suferit, m-am simţit pierdută. Şi am început să mă caut. În astrologie, cursuri, cărţi. Prin pasiunea pentru astrologie, am atras în viaţa mea o emisiune TV, moment în care totul s-a schimbat. Am făcut alegerea de a renunţa la scaunul stomatologic, în 2006.

Poate cu adevărat oferi astrologia repere pe calea autocunoaşterii? Cât de exactă poate fi ea şi până unde se întind limitele ei în descifrarea trecutului, prezentului şi viitorului cuiva, al unui eveniment, al lumii în care trăim?

Astrologia este un instrument, unul valoros pe calea autocunoaşterii. Ajută, dacă e folosită cu înţelepciune, dacă este privită ca un mijloc de evoluţie şi nu unul de ghicit.

Putem considera valide acele horoscoape zilnice/săptămânale pe care le regăsim în reviste, la radio, TV, având în vedere că sunt atât de generale?

Horoscoapele pot oferi informaţii preţioase, chiar dacă în linii generale. Însă depinde cine le realizează şi din ce spaţiu vine când oferă informaţiile. E important ca oamenii să aleagă să citească horoscopul cu care rezonează, din care îşi iau valoare.

Ce face mai exact un consilier transpersonal? De ce ar avea nevoie cineva de o astfel de consiliere?

Un consilier transpersonal te ajută să te vezi şi să-ţi vezi viaţa dincolo de poveştile pe care ţi le-ai spus despre tine, dincolo de drame, suferinţă şi limitări. Îţi oferă un nou context, te ajută să capeţi o percepţie nouă despre cine eşti. Te ajută să-ţi aminteşti cine eşti, dincolo de corp şi minte, să-ţi trăieşti viaţa şi nu doar să supravieţuieşti.

Până nu demult, un om care alegea să investească timp şi resurse din viaţa sa pentru găsirea unui traseu interior, pentru autocunoaştere şi dezvoltare personală, era privit cu ochi suspicioşi. Era un ‚freak’ printre cei puşi la adăpostul ignoranţei, băşcăliei sau dogmelor. Acum sunt tot mai mulţi cei care caută stabilitatea şi vindecarea în interior, iar piaţa abundă de cursuri dedicate autocunoaşterii şi dezvoltării personale. Pentru tine care au fost provocările, interioare şi exterioare, pe acest traseu pe care ai ales să-l urmezi?

Au fost momente în care oamenii m-au privit cu mirare, poate cu suspiciune. Dar nu m-am concentrat niciodată pe acest aspect, eram mult prea entuziasmată de noul drum pe care-l descoperisem, acela către mine şi către tainele Universului. Mi-am văzut de căutările mele, indiferent ce…

Sunt  ceea ce fac, peste tot. Altfel spus, drumul pe care l-am ales îmi permite să fiu eu oriunde. Când l-am ales, am renunţat tot mai mult la nevoia de a mă folosi de măşti, adică de a mă adapta la ce vor ceilalţi. Privilegiul de a fi eu şi de a face alegeri după cum simt mi-a adus nenumărate binecuvântări, în toate domeniile vieţii. Căsnicia mea, de pildă, înfloreşte pe zi ce trece. Cu cât îmi manifest mai mult sufletul, cu atât mai profundă devine iubirea, prin spaţiul pe care ni-l oferim reciproc pentru a evolua unul lângă celălalt, dar fiecare pe calea lui. Pentru asta a fost nevoie de “muncă” în fiecare zi, fiecare cu el însuşi. E minunat!

Organizezi tabere şi seminarii pe diverse teme în sfera dezvoltării personale şi spirituale. Cum ai început să faci asta, ce se întâmplă acolo, cum te-au schimbat ele pe tine şi pe cei pe care i-ai avut aproape prin intermediul lor?

Am început să fac asta din dorinţa de a da mai departe ceea ce eu am primit în ani de căutări. Am înţeles la un moment dat ca cel mai valoros lucru pe care îl pot face în viaţa asta este să găsesc o cale prin care să inspir alţi oameni cu ajutorul experienţei mele. Întrebarea pe care cred că ar fi bine să şi-o pună oricare om este: “ce anume m-a învăţat experienţa mea şi cum aş putea să aduc o contribuţie în lume, prin ea?”

Când tu te schimbi, totul în jurul tău se schimbă. Odată ce am început transformarea de sine, am văzut şi trăit adevărate miracole în familia mea, în relaţiile mele, în jurul meu.

Din experienţa ta de până acum, ce-i motivează pe oameni să păşească, din ce în ce mai mulţi, pe un traseu al regăsirii de sine?

Înţelegerea faptului că fericirea nu stă în obiective atinse, acumulări materiale sau orice alt lucru exterior. Nefericirea de fundal, sentimentul că mai e ceva nedescoperit, că lipseşte mereu ceva, neîmplinirea care este prezenta chiar şi acolo unde, aparent, există totul.

Este o căutare sinceră sau un trend?

Pentru unii e un trend, pentru alţii, o căutare sinceră.

Ce înseamnă pentru tine un om spiritual?

Un om care trăieşte în inimă, face alegeri din iubire, manifestă compasiunea, generozitatea şi iubirea autentice. Se manifestă ca Spirit, şi nu doar vorbeşte despre asta.

Ce şi cine te inspiră şi călăuzeşte să te redescoperi pe tine şi să-i ajuţi şi pe alţii să facă acelaşi lucru?

Ceea ce simt privind lumea prin “ochii” inimii. Asta mă inspiră. Şi ceea ce creez când sunt conştientă, complet prezenta. Ceea ce simt când le vorbesc oamenilor din cine sunt, din experienţa mea.

Sunt recunoscătoare tuturor oamenilor care au apărut în viaţă, tuturor celor care vin la cursuri, tuturor oamenilor extraordinari cu care co-creez, tuturor celor care mă sprijină să-mi împlinesc scopul înalt. Toţi îmi arata ceva din mine, toţi mă ajută să mă văd şi să mă experimentez în cele mai diverse moduri.

Numeşte câteva lucruri pe care le consideri importante pentru că omul să fie OM, să se bucure de viaţă şi de ceea ce este?

Să fie prezent în viaţă, să trăiască fiecare moment, să-şi asculte inima, să stea cu el însuşi, să facă alegeri, să renunţe la drame, să FIE dincolo de ego, să privească totul prin lentilele iubirii, să aibă încredere îl el însuşi şi în viaţă, să fie în flux.

De multe ori am găsit mai mult ‘spirit’, simplitate şi frumuseţe interioară la oameni care nu caută sau fac ceva în sensul unei discipline spirituale. Şi mult orgoliu, superficialitate şi răutăţi la unii oameni care îşi spun spirituali. Care este opinia ta referitor la acest lucru, la capcanele în care se prind cei care cred că urmând un curs sau un seminar de dezvoltare personală sau spirituală cred că devin mai spirituali, mai buni şi mai capabili peste noapte?

Capcana în care cad oamenii, în care am căzut şi eu la început, este generată de motivaţia păşirii pe această cale. Nu e totul să înţelegi mental cum stau lucrurile, nu e de ajuns să citeşti, să faci cursuri sau să citeşti stive de cărţi. Asta te va face mai deştept, vei fi un intelectual spiritual. Asta nu te face spiritual cu adevărat. Sunt oameni care vorbesc mult despre Spirit, citesc tot ce le cade în mână, gândesc mult despre asta. E ca şi când ar fi descoperit un nou mijloc prin care să le fie superiori celorlalţi. Am fost şi eu pe strada asta. Însă, când am văzut că, deşi vorbeam mult despre asta, le spuneam tuturor cum ar trebui să se schimbe, eram foarte interesantă, nimic nu se schimbă cu adevărat în viaţa mea. Eram doar deşteaptă, gândeam despre spirit. Ori un spiritual renunţa la a gândi, el coboară din cap în inimă, nu doreşte să schimbe pe nimeni, nici măcar pe el, acceptă că fiecare are calea lui, nu doreşte să convingă, nu luptă, oferă spaţiu oamenilor, îi lasa să fie, le acceptă alegerile, e liber de judecăţi, frici, aroganţă. El doar inspiră din cine este, el doar este! Şi ştie că treaba lui e doar cu el însuşi. Restul vine de la sine.

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger