Cum să suni ieftin sau chiar gratuit din străinătate

24
Foto: EPA – Un astronaut Kazah vorbind la telefonul prin satelit

Dacă pleci în străinătate pentru mai mult timp şi, mai mult de atât, ai de condus o afacere în acest timp, să foloseşti o cartelă locală cu roaming pentru a vorbi cu cei dragi sau cu partenerii de afaceri nu este o soluţie viabilă. Hai să vedem care ar fi variantele pentru a vorbi în ţară (sau chiar din ţară) mai ieftin.

Articol scris de Nomadic Travel

Cu toţii ştim că putem vorbi uşor când ambii interlocutori sunt la un calculator, dar cum poţi suna pe cineva pe un telefon mobil sau fix la tarife decente?

Skype – prima şi cea mai cunoscută metodă este Skype.

Convorbirile Skype de la un calculator la altul sunt gratuite şi nu ai nevoie decât de căşti sau boxe, microfon şi, opţional, webcam. Skype este perfect dacă vrei să îţi suni familia sau partenerii de afaceri pe mobil sau fix sau chiar dacă vrei să poţi fi sunat de pe un mobil sau fix normal. Singura condiţie este ca tu să fii la un calculator sau să ai un telefon cu acces la internet. Nu eşti la calculator? Nici o problemă, îţi vor putea lăsa un mesaj. Pentru a putea fi sunat trebuie să îţi achiziţionezi un număr virtual, iar România este una din cele 26 de ţări pentru care poţi cumpăra un astfel de număr.

Pentru a suna:

• cu un abonament de aproximativ 12 euro pe lună poţi vorbi 60 de minute pe mobil sau fix
• cu un abonament de aproximativ 22 euro pe lună poţi vorbi 120 de minute
• pentru ce depăşeşte plăteşti aproximatix 30 cenţi pe minut.

Poate nu este cea mai bună soluţie dacă eşti în Ungaria sau  înaltă ţară din Europa, dar cu siguranţă este mult mai avantajos dacă eşti într-o zonă non-UE.

Poţi suna şi cu credit preplătit: 9,2 cenţi pentru o linie de fix din Bucureşti, 11,6 cenţi pentru o linie de fix din ţară şi 27 cenţi pentru mobil (toate tarifele sunt pe minut). Un număr online folosit pentru a primi telefoane te costă aproximativ 17 euro pentru trei luni sau 57 euro pentru un an întreg.

Calitatea sunetului este în general foarte bună.

Rebtel (sau Talkster) – poţi da telefoane internaţional gratuit, dar este puţin mai dificil de folosit.

Cum funcţionează?

Pe scurt, trebuie să obţii un număr local prin intermediul site-ului,  apoi să suni persoana cu care vrei să vorbeşti. Aceasta trebuie să închidă şi să sune pe numărul respectiv cât tu rămâi încă pe fir. Persoana respectivă va fi taxată ca pentru un număr local. Este un pic mai complicat şi trebuie să avertizezi cumva persoana respectivă, dar poate însemna economii imense dacă trebuie să-i povesteşti iubitei cum a fost în safari şi că nu, nu te-ai culcat cu nici o negresă…

Mai multe despre cum să suni gratuit înveţi aici.

Poţi suna şi contra cost:

Exemplu: un minut de vorbăraie din Japonia in Romania costă $0.24. În mod normal ar costa o căruţă de bani (dublu sau chiar triplu)

Tarifele pentru convorbiri internaţionale sunt tot pe site.

Pincity – Este asemănător cu o cartelă telefonică numai ca spre deosebire de alte site-uri nu ai nevoie de un pin trimis de site pentru a efectua o convorbire. Cartela telefonică virtuală poate fi alimentată şi în sistemul pay-as-you-go.

Pincity nu este singurul de acest fel. Sunt nenumărate site-uri asemănătoare.

Ai aici o listă de operatori sau site-uri care permit ori să dai telefon gratuit ori să primeşti şi să dai telefon la tarife mai mici.

O altă variantă este să cumpăraţi un SIM internaţional sau o cartelă care să vă permită să primiţi apeluri mai ieftin şi să sunaţi la fel, cum ar fi:
GoSim
MaxRoam
MobilSI
Nobel
Hello Cellular

Când ajungi în altă ţară este recomandat să îţi cumperi o cartelă locală, mai ales dacă ai de vorbit cu localnici.
Ai grijă ca telefonul tău sa fie tri-band sau măcar să fie compatibil cu una din cele patru frecvenţe internaţionale folosite (900 Mhz , 1800 Mhz, 1900 Mhz şi 850 Mhz ultimele două folosite cu precădere în SUA şi ţări din America de Sud).
Ce fel de frecvenţă se foloseşte în ţara în care te duci tu sau dacă este 3G disponibil poţi afla aici.

Pleci într-o expediţie şi vrei să ştii unde ai acoperire GSM şi unde nu? Aruncă un ochi aici.

Degeaba ai cartelă dacă nu ai baterie. Ca să ai tot timpul baterie la telefon când eşti plecat şi dacă ai două telefoane încearcă să iei cu tine două de acelaşi tip (model) pentru a putea interschimba bateria

Update: Serviciul Voce Online de la Romtelecom – detalii aici.

Citește mai multe despre călătorii pe www.nomadic.ro

Citiți și:

Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice

Planul înclinat de la Covasna (Şiclăul) -monument tehnic unic în ţară

Călătorie spre Capătul Pământului: De ce este “Perito Moreno” erou naţional argentinian?

Călătorie spre Capătul Pământului – Villa la Angostura şi San Martin de los Andes: oraşe “elveţiene” în Argentina

În spatele ultimei cortine de fier: La biliard cu coreencele

În spatele ultimei cortine de fier: La Palatul Pionierilor

Tags:24 de comentarii

 1. Din Italia pentru convorbiri ieftine cumparati cartela internationala “Cartamondo hello” de la Tiscali si de la un tel. fix catre un fix din Romania puteti vorbi 2 h 1/2 cu doar 5 euro.

 2. Pentru cei ce folosesc PC si au conexiune la internet le recomand 12voip cu 12 euro vorbesti pe fix gratis in limita a 350 de minute pe saptamana si pe mobil 0.04 €

 3. Parerea mea este ca autorii articolului au facut un scurt search pe google (nu am idee ce cuvinte au folosit) dar exprienta lor vis-a-vis de VOIP este nula. In primul rand tarifele afisate sunt destul de mari si nu reprezinta o afacere. In al doilea rand nu este necesar doar un telefon

 4. pt toti cei care sunt plecati afara si vor sa vb in tara sau nu numai pot folosi cu incredere aplicatia ALONIA in general e aceasi metoda ca si skype dar e mult mai ieftin 1 cent fix , 6 centi mobil ….. deci…..?si se poate incarca si de pe un telefon mobil in reteaua orange .eu vb din spania in tara si avantajul este ca daca te suna cei din tara se utilizeaza minutele lor nationale.
  , foarte simplu de instalat , nu am nici o legatura cu cei de la alonia dar fiind vb de ponturi …hm.. cine stie

 5. din spania poti suna in romania cu doar 2 centi dupa ora 8 seara de la public (telefonica) formand 901 31 24 24 apoi numarul din tara

 6. Voipraider,se face un cont si poti vorbi gratis pe fix,5/6 apelurii dupa care iti faci alt cont,daca ai bani iti cumperi un credit si poti vorbi si pe mobil destul de ieftin

 7. ati descoperit si voi america
  eu stiam de skype de acum 10 ani.din punct de vedere calitativ se aude de 10 ori mai bine decit pe yahoo voice si este gratuit.este nevoie de o legatura point to point voice ip

 8. putet folosi si retelele de telefonie mobila si roaming daca vreti sa-i ingrasati pe porcii de la companiile de telefonie mobila orange si vodafone.
  skype nu poate fi folosit insa pentru apelurile de urgenta pe retelele locale de telefonie mobila si toate convorbirile sint inregistrate pe serverul skype si verificate cu analizorul pentru cuvinte cheie pentru a combate terorismul international ex reteaua alkaida care foloseste chaturile de pe yahoo messenger pentru comunicatii intre celule

 9. oricum serviciul unic de urgenta localizeaxza apelurile de pe tel mobile dupa IMEI si celula pe care s-a conectat tel mobil cu o precizie de 20 m.
  asta explica cum au fost localizati cei rataciti in munti si au apelat nr de urgenta 112.
  daca ar fi apelat de pe skype ar fi fost localizati la serverul skype de la greenwich care este http si ftp server

 10. pentru a utiliza serviciul skype ca lumea aveti nevoie de un headset adica pe romaneste casca cu microfon si su rulati call up asistant care verifca setarile audio si face reglajul de volum pe linia de intrare microfon automat.
  nu folositi boxe audio pentru ca apare ecou la 2 secunde
  daca se aude convorbirea cu intrerruperi sau sacadat dati end call si dati recall
  legatura audio se restabileste la calitate optima
  cu toata stima pentru descoperitorii americii si ai voice/ip

 11. Bineinteles, Skype e cea mai buna varianta. Dar daca totusi sunteti in Anglia si doriti sa sunati in Romania , folositi cu incredere Talkmobile (30 de lire sterline va ofera 800 de minute internationale). Cele 800 de minute pot fi folosite atat catre retele fixe cat si mobile din Europa, SUA si Canada. Sau Lycamobile , care va permite sa apelati retele fixe din Romania cu 2 eurocenti/minut. Ambele companii de telefonie sunt indiene … probabil asta ar fi si un motiv pt preturile atat de mici/minut.

 12. Am folosit diverse metode de a optimiza costurile de Roaming.

  Prima metoda, cartela SIM internationala: pentru aceasta metoda am folosit cu succes serviciul MobilSi Romania. Un serviciu foarte bun, pacat ca SIM-ul are o valabilitate restransa si costuri mari de reincarcare. Plateam 0.00 EURO pentru apelul primit !

  Varianta cu SIm-ul prepay al unei retele locale din tara respectiva este OK, atat timp cat exista oferte de apelare internationala. MoldoCel Moldova are, de exeplu, oferte foarte bune de apel international. La fel ca exemplu, sunt state, gen Italia care nu-ti permit achizitionarea unui SIM prepay, daca nu esti rezident. Se poate obtine totusi un SIM dar este mai complicat, necesita vizita la consulat, etc.

  Roamingul a scazut mult in zona 1 UE, tarifele devin competitive. Totusi de la zona 2 in sus tarifele raman mari. Vodafone ofera serviciul de optimizare a costurilor Passport, pentru anumite zone 2 non UE (vezi Croatia, Turcia, etc).

  Un serviciu foarte bun este Romtelecom Telefonie VoIP (voce Online) in sistem prepaid sau si mai comod, in sistem postpaid. Din pacate au un mare minus, pe testate, nu ofera o rata de accesibilitate la retea mai mare de 70-75 %. Nu este un serviciu pe care te poti baza exclusiv, ai nevoie de o solutie de backup.

  Calatorii placute !

 13. Nonoh (http://www.nonoh.net/en/buycredits.html) iti ofera pt 10 euro 120 de zile in care poti suna gratuit posturile telefonice fixe din mai multe tari (dk nu ma insel ai 200 de minute gratuite PE SAPTAMANA).

  Lista tarifelor pt fiecare tara e aici:
  http://www.nonoh.net/en/calling-rates.html

  Instructiunile de folosire sint aici:
  http://www.nonoh.net/en/instructions.html

  Lista intrebarilor frecvente e aici:
  http://www.nonoh.net/en/faq.html

  Sper ka informatia de mai sus sa fie de folos cuiva 🙂

  O zi buna

 14. Din Italia spre Romania se poate suna cu cartela de la Tim cu 6 centi pe minut de pe celular pe celular + 16 centi la pornire apel. Cine suna din cand in cand si are convorbiri mai lungi este foare buna. Iar anul asta Tim iti dubleaza creditul la reincarcare pana la 50 de Euro pe luna. Facand un calucul cu 10 Euro ai putea vorbi cam 140 de minute de pe celular pe celular intr- singura convorbire! Nu uita ca ti se dubleaza creditul in fiecare luna a lui 2011. Pana sa gasesc oferta asta mi-a trebuit ceva cautari si “‘bani”. Celelalte variante de pe calculator sunt practic gratuite, messenger si skype dar esti legat spatial si temporar de ele.

 15. Persuader /USA on

  Eu din USA am cumparat un dispozitiv de marimea unei cutii de chibrituri , se numeste Magic Jack(a fost inventat de cel care a pus pe picioare Skype-ul).Acesta il infigi in mufa usb a pc-ului iti alegi un nr…in acel dispozitiv bagi firul telefonului.Acelasi dispozitiv am cumparat si parintilor mei (costa 39$, iar abonamentul e de numai 19$ pe AN!! Se poate sa platesti si pe 5 ani dar costa 60$ parca… )Asa ca l-am cumparat setat si l-am trimis lor in RO .Cand l-am setat le-am ales tot numar de State asa ca acum cand ii sun e ca si cum as da un telefon local…care e gratis.Acelasi lucru am facut si cu sora ,ea din IT.Telefonul asta poate fi folosit doar daca pc-ul e pornit.Cautati pe pe google Magic Jack si va ve-ti convinge il folosesc de doi ani si nu am avut probleme ..il folosesc si pentru a da telefoane locale (gratis) si pentru a-mi suna parinti….pe care-i pot suna chiar si de pe mobil gratis incat numarul lor e de SUA….De altfel daca vrei sa suni pe cineva care nu are asa ceva intri pe contul tau facut la ei si pui niste bani si ai atatea minute de vorbit in functie de rata pe minut/tara.

 16. O solutie foarte buna este si folosirea unui software VoIP pe un telefon mobil care suporta SIP (asa numitele telefoane hibrid). Cum zonele WiFi sunt acum la tot pasul, softul respectiv (de exemplu Fring- gratuit) va functiona ca un telefon normal, si poti avea numarul de telefon din Romania oriunde in lume, iar calitatea este extraordinara. De asemenea exista software-uri care functioneaza pe computer, asemanatoare cu Skype, numai ca poti avea propriul numar de telefon, si cei care te suna nu mai sunt obligati sa stea in fata computerului. Unul dintre primii provideri de VoIP (Iristel) din Romania ofera softurile de mai sus si numerele de telefon pentru un abonament de 5 euro pe luna. Mai sunt cateva optiuni de luat in calcul, ca numerele internationale si cartelele preplatite, mai multe detalii se gasesc aici: http://www.iristel.ro

 17. Eu am un PC Phone de la Iristel (este un soft phone pe care l-am instalat pe laptop) pentru care platesc 5 Euro/luna abonament pentru a vorbi international cu tarife foarte mici; ca sa sun in Italia de exemplu ma costa numai 2,8 centi minutul. de sarbatori am plecat in Austria si am luat si laptop-ul stiind ca hotalul la carfe urma sa stau oferea posibilitatea conectarii la internet. Am folosit PC phone-ul pentru a suna in Romania. Tariful pe minut este incredibil de mic (1,9 centi/minut), iar calitatea convorbirii impecabila. daca as fi folosit telefonul mobil in Roaming cred ca m-ar fi costat in jur de 16 centi minutul, deci economia a fost considerabila.

 18. Pingback: Cât de sigure sunt zborurile low cost? » Think Outside the Box

 19. Buna tuturor,
  Eu am Lebara, am un contract de 3 luni si vorbesc acasa si in uk (daca nu vrei contract poti folosi pay as you go, este cam aceiasi oferta.
  Sunt foarte multumita de calitate si pret,iar acum mi-am scos doua carduri MasterCard si trimit bani lunar acasa foarte repede, comod si sigur, la cele mai mici preturi. Primele luni cred ca au fost primele trei, gratis (era oferta, acum nu mai stiu daca o mai are dar cei interesati va putreti uita pe website: http://www.lebara-mobile.co.uk/money
  Sper sa va fie de ajutor.
  Eugenia

 20. AM URMARIT RASPUNSURILE VOASTRE
  PENTRU TELEFOANE INTERNATIONALE ESTE OK, ATI GASIT VARIANTE BUNE
  DAR PENTRU A TELEFONA GRATIS NU FUNCTIONEAZA NICIUNUL DIN SITE-URILE EXPUSE PE ACEST SITE, TOTI ITI CERI SA INSTALEZI DIVERSE SOFT-URI SI IN FINAL FASS.
  NU FUNCTIONEAZ NIMIC GRATUIT, DOAR PATRONII SITE-URILOR PRIMESC BANI PENTRU CA I-AM ACCESAT.
  SMECHERII IEFTTINE.

 21. Buna ziua! Va ofer eu un pont ..cu 0.02 centi/min in retea fixa si cu pana la 0, 06 centi/min mobil oriunde in lume iar in retea sunt gratuite convorbirile.In plus de asta poti avea si internet 4g, videotelefonie dar si multe alte facilitati.Marea diferenta este ca nu foloseste romingul. Iata despre ce este vorba:

  Pentru mai multe detalii ma gasiti pe messenger : jaguar26iunie79. O zi buna!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger