Cum sa schimbi sistemul cu putina insistenta. Saga unei bicicliste hartuite de paznicii unui mall

1

In urma cu o saptamana, credeam ca nu voi mai trece niciodata pe la Sun Plaza, dupa ce niste agenti de paza m-au hartuit fiindca am vrut sa-mi leg bicicleta de un stalp din fata mall-ului. Astazi am aflat ca paznicii au fost sanctionati, unul dintre ei fiind chiar concediat, iar saptamana viitoare se inaugureaza parcarea pentru biciclete. Si tot azi am fost primul client care a vizitat tunelul de acces la metrou al mall-ului, lung de 180 de metri, insotita cu mare amabilitate de Alex Mocanu, manager operational Sun Plaza, si de Mihai Izarian, manager de securitate la firma de protectie si paza Securitas. Dar, sa o luam cu inceputul.

de Maria Adriana Popa

„Argumentum ad ignorantiam” (argumentul ce mizeaza pe nestiinta)

Sofisme urbane. Miercurea trecuta, am incercat sa intru in Sun Plaza. Eram cu bicicleta si am vrut s-o leg de un stalp din fata mall-ului, insa paznicul de la usa mi-a spus ca nu am voie. M-am opus, caci nu era prima data cand lasam bicicleta acolo, dar nici nu a vrut sa auda: „Puteti sa o duceti in parcarea subterana sau sa o legati in afara ariei mall-ului”. Inca nedezmeticita dupa un asemenea raspuns, i-am zis ca parcarea subterana nu este pentru biciclete si ca eu am venit la mall, asa ca nu vad logica sa leg bicicleta peste drum.

„Argumentum ad verecundiam” (argumentul autoritatii)

Vizibil deranjat de insistentele mele, paznicul s-a decis sa-si cheme colegii „in ajutor”, prin statie. Primul venit m-a rugat politicos sa o leg „macar un pic mai incolo, de balustrada”. Ca sa nu fiu acuzata de rea-vointa, m-am conformat, desi din nou imi scapa logica faptului. A venit, insa, un al treilea paznic, pe nume Braga Stefan, care sustinea ca este superiorul celor doi si ca nici acolo nu am voie sa parchez bicicleta: „Nu o lasati aici, ca zgariati marmura”. Indignata de atitudinea „pandarilor”, am insistat sa mi se arate unde scrie ca nu am voie, eventual sa mi se dea amenda. Am primit din nou un raspuns halucinant: „Este proprietate privata. Noi stabilim regulile. Nu e nevoie de un teanc de hartii pentru asta”.

„Argumentum ad populum” (argumentul majoritatii, al poporului)

Semn ca purtam un dialog al surzilor, paznicul Braga a inceput sa ma tutuiasca, iar primul m-a numit necivilizata. I-am atras atentia ca nu intra in atributiile lui sa ma jigneasca si a insistat: „Pai asta sunteti: necivilizata. Vi se spune cu frumosul si nu vreti sa intelegeti”. Asa se traducea, deci, scepticismul meu in raport cu legitimitatea pretentiilor „sofistilor”. I-am sugerat din nou sa nu-si uite statutul, caci omul parea sa aiba o memorie scurta.

„Argumentum ad baculum” (argumentul ciomagului, intimidarea)

Cand discutia in contradictoriu si-a pierdut orice sens, le-am zis ca merg sa depun reclamatie si ca vreau sa vorbesc cu managerul. Primul agent a zis ca „seful este ocupat si nu se ocupa de astfel de probleme”. Tocmai ma pregateam sa las bicicleta in voia sortii, legata de balustrada iesirii de la metrou, care da in fata mall-ului, cand paznicul Braga mi-a taiat calea. „Intai muti bicicleta si apoi n-ai decat sa depui reclamatie. Crezi ca ma sperie pe mine reclamatia ta? Ti-am zis de trei ori cu frumosul. Ma crezi prostul tau?”. Ridicase vocea si acum se indrepta spre mine ostentativ. L-am intrebat ce intentii are, iar, in asteptarea raspunsului, m-am dat instinctiv in spate, caci deja nu m-ar mai fi mirat nimic. Continua sa tipe la mine sa mut bicicleta. Printre istericalele agentului, am avut timp sa observ ca de un alt stalp al mall-ului era legata o bicicleta. Explicatia: „Acolo puteti”.

Reclamatia care si-a gasit ecoul

Revoltata, am luat bicicleta si m-am adresat celui mai apropiat politist. „Nu putem sa rezolvam noi problemele cu firmele de paza. Trebuie sa mergeti la receptie si sa faceti reclamatie. E proprietate privata acolo”.

M-am intors la mall, decisa sa vorbesc cu managerul. M-am „impiedicat” insa de fetele de la informatii si de procedurile lor. Am scris o reclamatie scurta, caci formularele nu-mi permiteau sa ma lungesc. Neincrezatoare, am contactat firma de PR a mall-ului, iar acccount director-ul Razvan Nastase mi-a raspuns ca la carte: ca regreta incidentul in forma in pe care o descriu, ca se vor lua masuri, ca spera sa nu-mi fac o parere gresita despre Sun Plaza si despre firma de paza.

O saptamana mai tarziu, neincrederea mea s-a dovedit nefondata: am fost invitata la mall, sa discut cu managerul operational al mall-ului si cu managerul de securitate al firmei de paza. Mi-au comunicat ca paznicii au fost sanctionati, agentul Braga fiind chiar concediat, si ca, de saptamana viitoare, vor avea parcare speciala pentru biciclete. „Daca vreti, va facem un loc special, cu numele dumneavoastra pe el”, a glumit managerul de securitate Mihai Izarian.

Joviali si curtenitori ca-n povestile cu zane (fara ironie!), m-au asigurat ca regreta intregul incident si ca au luat toate masurile pentru a preveni altele de acest gen. Apoi m-au invitat sa fiu primul client care vede tunelul de acces la metrou, realizat de Sun Plaza, care tocmai urma sa fie inaugurat oficial. S-au mai spus cateva glume, ne-am strans mainile si ne-am despartit calduros, dupa ce i-am asigurat ca pot merge si neinsotita in parcare sa-mi iau masina. Am avut atunci o strangere de inima: era prima data cand luasem masina, dupa multa vreme de mers doar cu bicicleta.

Doar doua mall-uri au parcari pentru biciclete

Am luat legatura si cu reprezentantii altor mall-uri bucurestene, in calitate de simplu biciclist, pentru a sti situatia parcarilor.

Am descoperit ca doar Vitan (Bucuresti Mall) si Liberty Center dispun de parcari speciale, pentru biciclete.

Cei de la Plaza nu au parcare speciala, dar si-au exprimat regretul pentru aceasta lipsa si m-au asigurat ca este permis sa-mi leg bicicleta in fata mall-ului. „Macar atat”, a adaugat cu bunavointa domnisoara de la informatii.

La Afi Palace Cotroceni mi s-a spus ca „special pentru biciclete nu sunt parcari, dar puteti sa o lasati in parcarea subterana sau legata de un stalp de la suprafata, unde sunt parcate si masini”.

Nici la Baneasa nu sunt parcari speciale pentru biciclete. „In parcarea subterana sunt camere de filmat, deci puteti sa lasati bicicleta acolo”, am fost sfatuita de catre cei de la informatii.

Unirea nu are parcare pentru „bicle”, dar ar trebui sa puteti parca bicicleta in fata, caci trotuarul apartine domeniului public.

Foto: Flickr –bhauer


Un comentariu

  1. Exact cu aceeasi problema m-am confruntat si eu, la Promenada Mall in Targu Mures, unde niste “agenti de paza” ( care probabil ar fi vrut sa devina politisti intro alta viata ) mi-au interzis acelasi lucru. Nu aveam timp sa stau sa ma cert, sau sa depun reclamatie. Oricum, data viitoare cand ma mai duc pe acolo cu bicicleta, tot la intrare voi incerca sa imi parchez bicicleta , in lipsa de locuri special amenajate 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger