Cum sa salvezi planeta micsorand oamenii

6

Un grup de cercetatori a pus pe picioare proiectul imaginativ The Incredible Shrinking Man, in cadrul caruia analizeaza „implicatiile genetice ale micsorarii dimensiunii oamenilor astfel incat sa aiba mai mult loc pe Pamant”. Proiectul exploreaza si subiecte precum prejudecatile impotriva oamenilor scunzi, regandirea infrastructurii pentru o omenire mai redusa in dimensiuni sau stiinta intaltimii.

Site-ul dedicat proiectului analizeaza, de exemplu, modul in care s-au schimbat valorile culturale din China, de la popularitatea picioarelor mici, in forma de lotus – simbol al frumusetii pe vremuri, la inverventii chirurgicale pentru lungirea picioarelor – cateodata necesare intr-o societate in care exista praguri de inaltime pentru patrunderea in scoli sau in anumite profesii, scrie Tree Hugger. Mai departe, proiectul aminteste ca, in cultura vestica, copii sanatosi devin subiectul unor experimente medicale in care tratamente hormonale in valoare de 100-200.000 de dolari le pot aduce un centimetru-doi in plus.

Daca oamenii ar mai pierde din inaltime, scriu cercetatorii din spatele proiectului, Pamantul si tot ce gazduieste el va creste, proportional, in dimensiune. „Aceasta crestere a spatiului si a cantitatii de resurse este de fapt unul dintre motivele principale pentru a lua in calcul micsorarea [inaltimii oamenilor]ca forma sustenabila de populare a planetei”. Plus ca noul spatiu astfel creat nu numai ca ar face strazi, parcuri sau piete mai largi, ci ar crea si o piata de proportii pentru arhitecti.

Pe de alta parte, modificarea genetica propusa in cadrul The Incredible Shrinking Man ar duce la zboruri mai ieftine cu avionul, din moment ce liniile aeriene au incercat sa compenseze surplusul de inaltime si greutate al pasagerilor prin taxe suplimentare si proiectarea unor avioane mai mari si cu un consum mai eficient de combustibil. Mai departe, cercetatorii iau in calcul si provocarile stiintifice: de exemplu, cum sa pastrezi masa cerebrala si sa mentii functiile delicate ale hormonilor de crestere in bunul mers al organismului fara ca acestia sa mai aiba legatura cu inaltimea.

„Avand in vedere pericolele incercarilor de a modifica genetic rasa umana si raspandirea protestelor impotriva modificarii genetice a altor specii, The Incredible Shrinking Man va ramane in mod sigur un demers pur teoretic”, scrie Tree Hugger. „Insa aceasta colectie fascinanta, care iti deschide orizonturile si care merita rasfoita, provoaca sensibilitate fata de diversitatea marimii si ne face sa constientizam de ce resurse are nevoie rasa umanea”.

Mai multe detalii aici.

Foto: The Incredible Shrinking Man

Tags:6 comentarii

 1. Daca oamenii ar fi mai mici ar putea folosi si navele extraterestre care de la Roswell incoace pica peste tot dar sunt tinute in hangare secrete pentru ca nu pot fi folosite decat de catre copii si uni manelisti celebrii.

 2. Asa si razboaiele vor avea loc la o scara mai mica, iar criza isi va reduce si ea amploarea. Si pamantul se va numi Laputa.

 3. Cred ca e o idée f. buna, doar reducand inaltimea maxima la 1,50m s-ar reduce substantial urmatoarele:
  – Cantitatea de materiale de constructii pentru locuinte sau cladiri
  – Suprafata Agricola utilizata, avand in vedere ca un om mai mic de statura consuma mai putin
  – Eliminarea gipanelor de pe strazi avand in vedere ca nu ai ai trece cu capul de volanul unei astfel de masini, deci reducerea consumului de combustibil (orientarea catre masini mai mici, mai putin grele, care ar consuma mai putin combustibil)
  – Miniaturizarea tuturor obiectelor inconjuratoare, realizarea acestora facandu-se cu un consum redus de materie prima (haine, masini de spalat, aragaze… etc)
  – Ar scadea (in cantitate) nevoile obisnuite, deci o economie mai buna a resurselor (o casa mai mica incalzindu-se mult mai usor, de exemplu)
  – Am evita un eventual razboi datorat suprapopularii planetei si a epuizarii unor resurse necesare societatii actuale (sau s-ar amana, cel putin)
  – Singura problema ar reprezenta-o oamenii ce vor ramane inalti si care nu se vor putea adapta noilor conditii (cum ar fi cei ce au scris primele doua postari)

  PS: am 1.87

 4. Pingback: Tweets that mention Cum sa salvezi planeta micsorand oamenii » Think Outside The Box -- Topsy.com

 5. Pingback: Vacile in miniatura, solutia viitorului? » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger