Cum să repari vidul dintr-un termometru cu mercur

0

 

Toți avem în casă banalul termometru cu mercur, folosit să ne spună cum stăm cu febra. Și toți l-am mai scăpat sau trântit câteodată. Dacă nu s-a spart, dar coloana de mercur din el are un vid, micul instrument nu își va mai putea face treaba. Va arăta o temperatură eronată. Din fericire, există modalități de a fi reparat, cu condiția ca termometrul să nu aibă nicio crăpătură, cât de mică ori o altă stricăciune. Mai bine îl arunci și cumperi altul, în acest caz.

Vidul din coloana de mercur poate apărea și dacă instrumentul nu a fost bruscat (situația se aplică și termometrelor utilizate pentru vreme sau care folosesc alte fluide). Dacă ai observat acest vid, cercetează atent instrumentul ca să te asiguri că nu are crăpături. Notează temperatura indicată la acel moment. Apoi pune termometrul în frigider, de preferat în congelator, această metodă fiind considerată cea mai simplă pentru refacerea coloanei de mercur. Dacă, totuși, nu dă roade, specialiștii au și alte sfaturi.

Astfel, poți scutura termometrul până când vidul dispare. Ca metoda să fie eficientă, trebuie să apuci termometrul de vârf, iar zona care conține mercurul să fie îndreptată în jos. Scutură-l în sus și în jos rapid și energic, prin mișcări controlate din încheietura mâinii. S-ar putea să fie nevoie de mai multe reprize de scuturat până când vidul din mercur dispare și temperatura indicată revine la cea normală. Metoda a fost utilizată multă vreme inclusiv în spitale, înaintea apariției termometrelor electronice.

O altă metodă este să ții termometrul pe verticală, cu capătul unde se află mercurul direct în jos și să îi dai drumul pe pat sau o pernă, astfel încât aterizarea să nu îl spargă. Este suficient să faci asta o dată sau de două ori și să verifici apoi temperatura și consistența coloanei de mercur. Atenție să nu dai drumul termometrului, totuși, de la o înălțime prea mare, chiar dacă va ateriza pe pat!

Iată și câteva sfaturi utile pentru tine și termometrul tău:

– păstrează-l la orizontală sau cu vârful în sus și zona cu mercur în jos, niciodată invers;

– dacă s-a spart ori vrei să scapi de unul mai vechi, nu îl arunca niciodată pur și simplu la gunoi, mercurul este toxic!

– dacă nu există un centru de colectare special în orașul tău și nici instrucțiuni de colectare din partea autorităților locale, du-l unei farmacii sau unui spital;

– nu folosi termometru cu mercur pentru gătit sau alte activități de bucătărie: este recomandat termometrul electronic în acest caz;

– medicina modernă recomandă și pentru luarea temperaturii corpului folosirea instrumentelor mai noi, bazate pe electronică și nu pe mercur.

Citiți și:

Cât de periculos și de util este termometrul cu mercur

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger