Cum să rămâi curat fără să faci duş timp de un an

3

Robert Greenfield are 27 de ani şi este activist de mediu. Timp de un an, Greenfield a dus la bun sfârşit o provocare pe care cei mai mulţi dintre noi nici nu am putea-o considera fezabilă: a renunţat la duşurile tradiţionale, în favoarea unor scalde în lacuri, râuri, cascade şi direct în ploaie. Nici atunci când nu avea la îndemână resurse naturale de apă, activistul nu s-a lăsat tentat de confortul băilor, spălându-se cu apă de robinete defecte, cu scurgeri, sau de la sistemele anti-incendiu.

Ideea de a renunţa la duşuri i-a venit în timp ce Greenfield călătorea cu bicicleta de-a lungul Statelor Unite, pentru a promova un stil de viaţă prietenos cu mediul. Una dintre regulile autoimpuse în timpul drumului a fost să folosească exclusiv apă din surse naturale sau din instalaţii cu defecţiuni, care irosesc această resursă. După ce călătoria de o sută de zile a luat sfârşit, activistul a decis să continue acest stil de viaţă, ajungând la un an fără duş. La final, un calcul arată că, dacă un american consumă zilnic circa 380 de litri de apă, Greenfield a consumat mai puţin de 8 litri în fiecare zi.

“Credeţi că miros urât, nu-i aşa? Credeţi că miros ca un fel de Monstru al Mlaştinilor,” scria Greenfield într-un articol pentru The Huffington Post“Dar vă înşelaţi. Dacă spun că nu am făcut duş, asta nu înseamnă că nu m-am spălat. Am înotat aproape zilnic, am făcut baie în cascade şi am folosit, când era cazul, săpun care nu dăunează mediul.” În acelaşi text, eco-aventurierul spune că a învăţat în cele 365 de zile fără duş că avem nevoie de apă din abundenţă, pentru a ne păstra curăţenia. “Poţi face baie în lacuri. În râuri. Sau stând pur şi simplu în ploaie. Însă atunci când nu aveam la îndemână surse naturale de apă, am reuşit să găsesc alte soluţii pentru a-mi păstra igiena şi curăţenia. Cum ar fi un hidrant defect din Brooklyn sau din Bronx.” Atunci când nu avea nici aceste soluţii la dispoziţie, Greenfield a apelat la o cârpă umedă, cu care se “spăla” folosind mai puţin de 4 litri de apă.

În timpul experimentului, tânărul nu a reuşit doar să facă economie la apă, ci şi-a dat seama că nu mai are nevoie de produse cosmetice: a renunţat la deodorant, aftershave, şampon şi alte loţiuni, în favoarea unor produse simple, cum sunt săpunul, pasta de dinţi şi uleiurile esenţiale. Totodată, de multe ori a renunţat şi la prosop, preferând să lase pielea să se usuce de la sine, reducându-şi astfel şi cantitatea de rufe murdare.

De-a lungul anului în care a ales să transforme un obicei aşa de banal într-un experiment, Greenfield susţine că nu i-a lipsit niciodată relaxarea unui duş lung şi fierbinte: “Duşul a devenit pentru mine o ocazie de a mă conecta cu natura. A devenit momentul preferat al zilei, când mă deconectez de stresul cotidian şi mă bucur de ceea ce se află în jurul meu. (…) Însă, cel mai imporant, am învăţat să apreciez fiecare picătură de apă,” scrie tânărul, care a revenit la un stil de viaţă “normal”, păstrându-şi însă obiceiul de a economisi apă. Greenfield foloseşte zilnic între 40 şi 80 de litri de apă.

Sursa: Huffington Post

Puteţi citi şi:

VIDEO Experimentul Caveman: “Am zis că răguşesc de cât am ţipat sub duşul rece”

“Suferinţele” vechiului Caveman: 52 de bani la electricitate şi cântatul sub duşul rece


3 comentarii

  1. Un american consuma zilnic 380 de litri de apa pe zi? Jesus!
    E interesant experimentul, dar asta nu e o strategie buna pentru oamenii care traiesc in oras… Idea este ca Americanii chiar ar putea sa invete sa economiseasca apa, e ridicol sa folosesti asa de mult! Dar nu prin metodele sugerate de experimentul lui Robert, doar s-ar face coada mare la lacuri si rauri daca ar incepe toti sa se spele in natura 🙂

  2. Apa nu se “consuma”. Pamantul fiind un sistem inchis, are si va avea apa din belsug. “Teoria resurselor limitate” .. fa turma sa creada ca o resursa este in scadere. si se vor inghesui sa o cumpere de la tine. Bravo, turma!

    • Mi se pare totusi normal sa platesti pentru un serviciu, chiar daca apa e o resursa naturala, tu platesti mai mult pentru beneficiile de a avea la robinet apa curenta. Si sistemul asta trebuie intretinut, asa ca e nevoie de bani. Nu cred ca se gandeste nimeni ca nu este destula apa… Si “consuma” aici cred ca e mai mult din perspectiva serviciului pe care il folosesti. Cu cat mai mult se consuma, cu atat se foloseste mai multa energie in productie (curatarea si filtrarea apei) si distributie. Si cred ca articolul indeamna la moderatie in directia asta (a unui stil de viata mai putin risipitor). Nu in sensul ca se consuma (iremediabil) din rezerva de apa a Pamantului.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger