Cum să plantați un copac

0

A planta un copac nu înseamnă doar să săpați o groapă și să trântiți un pom în ea. O regulă de aur spune să nu plantați un puiet la o adâncime mai mare decât cea în care a fost crescut inițial și să săpați o groapă de cel puțin trei ori mai mai mare în diametru decât masa de rădăcini a copacului sau a ghiveciului în care l-ați cumpărat. Iar de aici pornește o întreagă serie de sfaturi, pe care vă îndemnăm să le citiți dacă vreți să vă faceți grădiniția din fața blocului gri mai umbroasă și mai oxigenată.

Dacă vă gândiți să plantați un pom, alegeți o perioadă potrivită din an, cum ar fi toamna sau la începutul primăverii. Nu plantați la sfârșitul primăverii sau în timpul verii, pentru că planta ar putea să moară din cauza stresului indus de căldură. Alegeți un copac potrivit pentru regiunea și condițiile climatice în care locuiți, de preferat unul nativ pentru zona cu pricina, și analizați-i caracteristicile: de câtă întreținere are nevoie, rezistența sa la boli, la secetă și la insecte, cât de repede și cât de mare crește etc. Familiarizați-vă cu obiceiurile de creștere ale pomului și cu forma pe care acesta o va avea odată matur. Apoi treceți la treabă.

În primul rând, verificați dacă aveți vreo restricție privind săparea unor gropi în zona în care locuiți, în cazul în care doriți să plantați copacul într-o zonă urbană. Calculcați bine spațiul de care aveți nevoie și locul în care vreți să-l poziționați, pentru că pomii cresc de regulă cât casa și nu ați vrea să vă alegeți cu injurii din partea vecinilor sau a șoferilor de camion. Apoi săpați o gaură mare, urmând dimensiunile de mai sus. Dacă plantați un pom prea adânc în sol, rădăcinile nu vor avea parte de îndeajuns de mult oxigen pentru a asigura o creștere eficientă. Iar dacă gaura este prea îngustă, structura rădăcinoasă nu se va putea extinde îndeajuns încât să hrănească și să fixeze pomul. De preferat este să creați un spațiu larg, dar puțin adânc, cu pământ fărâmicios, pentru o dezvoltare durabilă a copacului.

Încercați să formați un mic postament din pământ în mijlocul gropii, pe care să așezați pomul. Acest postament împiedică înfundarea rădăcinilor în prea multă apă. Excesul de apă va curge în zonele mai adânci ale gropii, hrănind rădăcinile atunci când acestea au nevoie. Totodată, punctul în care pomul iese din pământ ar putea fi ușor mai înalt decât pământul din jurul său, cu circa un centimetru, pentru a preveni acumularea apei la baza trunchiului și a împiedica, în consecință, putrezirea acestuia. Apoi îndepărtați ușor puietul din recipientul în care se află. Dacă acesta se află într-un sac de pânză, introduceți-l în groapă și tăiați pânza de jur împrejur. Nu-l manevrați prea mult cu masa rădăcinoasă liberă. Pe urmă plasați pomul ușor de tot în pământ astfel încât coroana lui să fie la același nivel cu sau puțin mai înaltă decât nivelul solului. Nu îngropați coroana și nu lăsați rădăcini pe dinafară.

Mai departe, folosiți compost sau îngrășământ natural dacă solul în care plantați pomul nu e bogat în nutrienți, dacă ecleios sau are consistența prafului sau nisipului. Umpleți trei sferturi din groapă cu pământ și un sfert cu îngrășământ sau compost. Rezistați tentației de a folosi un îngrășământ chimic, ar putea duce la o dezvoltare prea rapidă a pomului și i-ar diminua șansele de a avea o viață bună de-a lungul timpului. Orientați-vă după amestecuri organice. Udați pomul nou plantat. Lăsați-l să se așeze și udați-l din nou, pentru a depisa golurile de aer, și căptușiți-l cu pământul rămas. Folosiți circa 3,7 litri pentru fiecare 15 cm din înălțimea puietului. Apoi acoperiți gaura 2,5-7,6 cm de mulci, un strat de materie organică format din paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș, la o distanță de 5-7 cm de trunchi.

Udați pomul din nou și reveniți după o oră pentru a-l uda încă o dată. Puneți-i un arac, dacă este necesar, în primul său an de viață, dar nu-l legați strâns de trunchi. Asta îl va feri de vânturi puternice și îi va avertiza pe oamenii care trec pe lângă el că se află într-un proces incipient de creștere. Udați în continuare pomul în primii săi ani de viață, în funcție de climatul regiunii în care l-ați plantat. Va trebui să-l udați săptămânal până când rădăcinile se consolidează. Udați-l încet și îndelung pentru a prinde rădăcini mai adânci, care îl ajută să țină piept secetelor sau vânturilor puternice. Lăsați pământul să se usuce între sesiunile de alimentare cu apă. Apoi bucurați-vă de el împreună cu familia sau cu vecinii!

Citiți și:

Copacul României a câștigat titlul de Arborele European al Anului

Peste 700 de voluntari plantează copaci în acest week-end

Peste 10.000 de copaci plantați într-o zi în Ialomița și Timiș

64.000 de copaci plantați în 15 minute


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger