Cum să opriți risipa de căldură din case în sezonul rece. 17 metode

6

Încălzeşte-ţi locuinţa fără să dai căldura mai tare. Foloseşte câteva dintre sfaturile de mai jos şi vei opri risipa de energie, în acelaşi timp economisind bani la factura de întreţinere.

1. Curentul de aer rece care intră pe sub uşă poate duce la irosirea a între 5 şi 30% a consumului de energie. Foloseşte un prosop mai mare pentru a opri curentul sau fă-ţi un şarpe – pentru un aspect mai interesant – din material umplut cu nisip.

2. Schimbă filtrele de aer de la încălzirea centralizată. Este uşor de uitat, dar este foarte important să schimbi sau să cureţi filtrele de aer o dată pe lună în sezonul rece. Filtrele murdare restricţionează circulaţia aerului şi cresc consumul de energie.

3. Foloseşte ventilatoarele invers. Majoritatea oamenilor folosesc ventilatoarele când vor să se răcorească, dar acestea pot produce şi aer cald daca sunt pornite în sensul invers. Astfel, poţi reduce cheltuielile de încălzire cu 10%.

4. Asigură-te că nu ai apă rămasă în sistemul de aer condiţionat. Această măsură este simplă şi te va ajuta să economiseşti bani vara viitoare. Scurge furtunurile şi conductele, iar dacă aparatul are opţiunea de închidere a apei, foloseşte-o.

5. Micşorează temperatura boilerului. Temperatura standard la care sunt setate acestea e, de obicei, mai mare decât ai nevoie, atfel că prin scăderea temperaturii, micşorezi şi costurile.

6. Uşi şi ferestre protectoare. Instalarea unei uşi protectoare poate creşte eficienţa energetică cu 45% prin acoperirea locurilor de pătrundere a curentului şi reducerea circulaţiei aerului.

7. Îngrijirea sistemelor de încălzire. Ca şi maşinile, sistemele de încălzire au nevoie de o revizie. Acestea trebuie păstrate curate, unse şi adaptate corect pentru a reduce consumul de energie şi costurile cu până la 5%.

8. Termostatul şi repartitoarele de căldură. E uşor să uiţi să opreşti căldura când pleci de acasă, dar daca socoteşti ce procent din venitul tău merge la întreţinere ar fi bine să faci din asta un obicei. Pentru fiecare grad scăzut în termostat în timpul sezonului rece economiseşti între 1 şi 3% din factura de căldură.

9. Kit-uri de izolaţie. Caută în magazinele de profil un kit de izolaţie pentru ferestre şi acoperă singur locurile pe unde intră aer rece. Astfel, căldura rămâne în casă.

10. Aparat de monitorizare a energiei. Un astfel de dispozitiv arată consumul de electricitate al locuinţei şi estimează cât va fi factura. Cercetările arată că astfel de dispozitive îi determină pe consumatori să reducă semnificativ consumul de energie.

11. Călăfătuire. O altă modalitate de a opri risipa de căldură este călăfătuirea golurilor rămase la întâlnirea a două materiale – în colţuri, la ieşirea ţevilor sau conductelor. Poţi face un test simplu – plimbă un chibrit aprins de-a lungul pereţilor. Unde fumul începe să tremure există o scurgere de căldură.

12. Un pulover mai gros. Îmbracă-te mai gros prin casă pe timpul iernii. Fiecare grad contează. Un pulover cu mâneci lungi înseamnă 2 grade Celsius în plus, iar unul foarte gros chiar 4 grade Celsius în plus.

13. Izolare mai bună. Nu câştigă puncte la capitolul estetică, dar izolaţia este una dintre cele mai bune metode de păstrare a căldurii în casă. Izolaţia între pereţi, a podelei podului sau a tavanului subsolului face o mare diferenţă.

14. Izolaţia ţevilor. Plăteşti mai puţin pentru apa caldă dacă izolezi ţevile. Această măsură scade şi riscul de îngheţ al ţevilor.

15. Etanşarea conductelor. Poţi apela la ajutor calificat pentru testarea şi etanşarea conductelor prin care se pierde o mare parte din căldură dacă nu sunt întreţinute corespunzător.

16. Energii regenerabile. La următoarea renovare, ia în considerare instalarea unor sisteme de energie regenerabilă pentru încălzirea casei, fie că este vorba despre panouri solare sau pompe de căldură.

17. Construieşte verde. Apelează la profesioniţi pentru a afla cum poţi să-ţi adaptezi casa pentru a eficientiza consumul de energie şi a proteja mediul.

Citiţi şi:

Cum putem economisi 1,8 lei la litrul de combustibil. 10 sfaturi simple

Încălzirea centralizată ne poate face mai graşi

Cel mai mare sistem geotermal din Europa funcţionează în centrul Londrei

Drumul spre electrocasnicele inteligente care comunică între ele

Foto: Flickr / Velo Steve, osde8info

Sursa: The Daily Green

Tags:6 comentarii

 1. Sunteti niste traducatori de doi lei, d’aia vechi.
  Alea de la 3) sunt sisteme de aer conditionat cu functie de incalzire, nu ventilatoare
  In ce constau kiturile de la 9? Unde le gasim?
  Dar nu aveti si voi niste sfaturi pt astia care mai stam in blocuri comuniste din beton?

 2. Mai DILIU. Destupate la minte. Dupa 30 de ani in toronto consider ca traducerea daca e copiat e OK. Acuma ca esti tu astupat la minte e altceva. Sant ventilatoare de tavan care in timpul veri se invartesc in sensul acelor de ceasornic iar iarna schimbi sensul. Ce vad eu fara logica este o poza de la covercile nord americane cu styrofoam insulation

  • Dupa 30 de ani in ferentexas ai uitat gramatica, nu?
   Cratime, majuscule, acordul, genurile au devenit o necunoscuta!
   Styrofoam e altceva decat vata minerala, destupatule!

 3. 1. curentul ala de aer e necesar pentru respiratie si e sanatatea voastra, asa ca alegeti: va recirculatiu bashinile sau respirati sanatos cu 2 lei in plus la incalzire.
  8. oprirea caloriferului cand pleci de acasa face ca reintrarea in regim termic a camerei sa se faca greu, si cu un consum energetic mai mare, deci va furati caciula singuri.
  p.s. – ing de instalatii

 4. Chestia cu ventilatoarele folosite invers arata cat de ignorant e cel care a scris prostia asta. Va bateti joc de cititori !!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger