Cum să nu vărsăm cafeaua pe noi. Abordarea științifică

0

Deși pare greu de crezut că cineva ar putea finanța o astfel de cercetare, un grup de fizicieni împătimiți ai cafelei dintr-o universitate americană au studiat de ce, atunci când mergem cu o ceașcă în mână, aproape inevitabil vărsăm din licoarea fierbinte. Ei au experimentat mai multe probe, de la mersul cu un capuccino pufos în mână, până la traseul cu o smplă cafea neagră și au stabilit câteva cauze ale acestei mici neplăceri cotidiene. Desigur, au oferit și câteva sfaturi.

 

Cercetătorii de la University of California at Santa Barbara au calculat frecvența naturală cu care oscilează nivelul cafelei dintr-o cană, folosind o gamă largă de recipiente – de la ceșcuțe, la stacane. Ce au descoperit e că, la fiecare mișcare, cafeaua se agită și mai tare, iar între al șaptelea și al zecelea pas micul dezastru e aproape inevitabil. Mai ales dacă purtătorul schimbă ritmul sau se împiedică, lucru datorat, spun ei, de cele mai multe ori tocmai lipsei de cofeină.

Ce ne sfătuiesc ei să facem pentru a evita micile dușuri de cafea este destul de intuitiv. Mai întâi, ar trebui să mergem încet. Dacă ne grăbim, nivelul cafelei oscilează accelerat, astfel încât trebuie să prevenim acest lucru. În al doilea rând, ar trebui să fim atenți la ceașcă, nu la picioare. În timpul experimentelor, s-a observat că cei care procedează astfel ajung la destinație cu cafeaua intactă. În cele din urmă, dacă totuși ne grăbim, ar trebui s-o facem gradual. Începem cu pași mici, pentru a accelera treptat, astfel încât cafeaua să nu dea pe dinafară.

După aceste mici lecții de echilibristică, așteptăm feedbackul vostru după propriile experimente.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Eater.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger