Cum să ne ținem de promisiunile de Anul Nou

1

Dan Ariely e unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în iraționalitatea comportamentului uman. Ariely știe că nu e de ajuns să gîndim corect, rezonabil, o decizie ca s-o și punem în practică. Trebuie să ne păcălim mintea, să ne forțăm prin limite exterioare ca să ne ținem de program.

Pe 31 decembrie, ne spunem că de a doua zi vom avea o viață mai sănătoasă; evident că nu e așa ușor să ne dăm de trei ori peste cap și să ne transformăm. Ariely ne dă cîteva sugestii pe blogul său:

1. Dacă te-ai hotărît să mănînci mai multe fructe, nu te baza pe voința ta. Abonează-te la un serviciu de livrare a fructelor la domiciliu (la noi ar fi o înțelegere cu un piețar să le aducă la ușă; această opțiune e din ce în ce mai disponibilă în ultimii ani). Dacă stabilești să-ți vină săptămînal o cantitate de fructe proaspete, o să simți urgența de a le mînca pînă la următoarea tranșă, ca să nu se strice.

2. Dacă te-ai hotărît să ții o dietă, dă-i unui prieten posibilitatea să-ți ia o sumă de bani de cîte ori te vede mîncînd ceva nesănătos. Stabilește o sumă considerabilă, ca să te usture. Și mai bine – dă-i această posibilitate cuiva care nu ți-e foarte apropiat dar care te vede zilnic (șefului tău, un coleg cu care n-ai relații strînse). În felul ăsta o să te doară mai tare pierderea banilor.

3. Ai promis să cheltui mai puțin anul ăsta? Creează-ți un sistem prin care îți muți automat o sumă de bani din contul curent într-un depozit. Banii pe care i-ai fi cheltuit aiurea o să-ți folosească mai tîrziu.

4. Ne tot zicem că o să ne apucăm de mișcare dar nu mai apucăm să începem. Și dacă începem, trebuie să ne hotărîm în fiecare zi să o facem. Cea mai bună abordare e să aranjezi cu prietenii o întîlnire săptămînală la sală sau pe terenul de sport. Asta te obligă să fii serios, plus că e și mai distractiv.

5. O metodă simplă să faci mișcare e să te duci la un adăpost și să-ți iei un cîine. Te-ai asigurat pe ani de zile de cîte o plimbare zilnică.

Lista poate fi continuată sau schimbată, ideea e că nu prea poți să te bazezi pe voința ta. Așa că mai taie din pretenții și adoptă înțelepciunea lui Ulise, care, cunoscîndu-și limitele, s-a legat de catarg ca să nu fie atras de cîntecul sirenelor.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger