Unii dintre noi se pregătesc pentru apocalipsa anunțată mâine, 21 mai, când un cutremur ar urma să zguduie lumea din temelii. Alții, mai sceptici, își imaginează altfel sfârșitul lumii. Dr. Ali Khan, de exemplu, specialist în boli infecțioase la Centrul de control și prevenire a bolilor din SUA, nu exclude posibiliatea unui atac cu zombies. “Există tot felul de urgențe pentru care trebuie să ne pregătim”, scrie el pe blogul instituției americane. “Să luăm cazul unei apocalipse cu zombies, de exemplu. Ați înțeles bine, am spus a-p-o-c-a-l-i-p-s-ă-c-u-z-o-m-b-i-e-s”. Iată sfaturile specialistului american pentru un astfel de scenariu.
În filme, spectacole și în literatură, cel mai vehiculat scenariu cu zombies spune că aceste creaturi se nasc în urma infestării oamenilor cu un virus transmis mai departe prin intermediul mușcăturilor și al contactului cu lichide ale corpului, scrie Ali Khan. Psihiatrul Steven Schoolman de la Harvard a scris o lucrare medicală fictivă despre zombies, în care a descris ceea ce a fost botezat Ataxic Neurodegenerative Satiety Deficiency Syndrome. Ghidul de supraviețuire în cazul unui atac cu zombies spune că de vină ar fi un virus numit solanum, în timp ce alte surse vorbesc de radiații împrăștiate după distrugerea sondei spațiale Venus de la NASA sau de mutații ale unor boli deja existente precum boala vacii nebune, pojarul sau turbarea. Cultura populară dă semne tot mai clare că o apocalipsă cu zombies nu este de ignorat, iar asta îi face pe oameni să se întrebe: „Cum mă pregătesc pentru așa ceva?”.
Primul pas în pregătirea pentru un atac cu zombies – valabil și în cazul unui uragan sau a unei pandemii – este întocmirea unui truse de urgență, care să includă apă, mâncare și alte resurse care să ne ajute să supraviețuim primelor zile de apocalipsă, înainte să localizăm o tabără de refugiați. Iată principalele componente ale trusei:
* Apă (circa patru litri de persoană zilnic)
* Mâncare (produse care nu se alterează prea repede și pe care le consumăm regulat)
* Medicamente (atât din cele obținute cu rețetă, cât și din cele care nu sunt prescrise)
* Dispozitive utile (briceag, bandă adezivă izolantă, un radio alimentat cu baterii etc.)
* Produse pentru igienă (înălbitor, săpun, prosoape etc.)
* Un rând de haine pentru fiecare membru al familiei și pături
* Acte importante (copii după carnetul de conducere, pașaport sau certificat de naștere)
* Trusă de prim ajutor (deși soarta vă este pecetluită dacă sunteți mușcați de un zombie, o puteți folosi pentru a trata diverse răni cu care ne putem alege dacă atacul este însoțit de un uragan sau de o tornadă)
După ce ați pregătit trusa de urgență, ar trebui să vă așezați cu membrii familiei și să încropim un plan de urgență, ceea ce este valabil și în cazul unei indundații, al unui cutremur sau al altui tip de urgență – unde să mergem și la cine să apelăm în cazul în care încep să apară zombies în fața blocului sau în fața porții. Alegeți un loc în care să vă reuniți cu membrii familiei în cazul în care locuința sau orașul vă sunt invadate de zombies. Alegeți un loc apropiat de casă pentru urgențe mari și unul dincolo de cartierul în care locuiți în caz că nu reușiți să ajungeți degrabă acasă. Identificați contactele de urgență la nivel loca – o listă cu numere de la poliție, pompieri sau de la unitatea de intervenție anti-zombies cea mai apropiată, care să includă și un contact din altă țară. Pregătiți un plan de evacuare – când oamenii transformați în zombies sunt flămânzi, vor încerca din răsputeri să facă rost de mâncare (creier, de exemplu), ceea ce înseamnă că trebuie să părăsiți degrabă orașul; gândiți-vă unde ați putea merge și luați în calcul mai multe rute.
În cazul unui atac cu zombies, instituții precum Centrul de control și prevenire a bolilor ar lansa o investigație, la fel ca în cazul oricărei pandemii, și ar asigura asistență tehnică – consultații, teste și analize de laborator, îngrijirea pacienților, monitorizarea contactelor și măsuri de controlare a infecției (precum izolarea și carantina). O investigație ar avea, cel mai probabil, următoarele obiective: determinarea cauzelor bolii, sursa infecției/virusului/toxinei, stabilirea modului în care se transmite și a ratei de transmitere, cum pot fi întreruptă transmiterea și prevenite infecțiile și cum pot fi tratați pacienții. Echipe medicale ar urma să fie trimise în zonele afectate.
Foto: Wikipedia/Bob Jagendorf
4 comentarii
http://www.cracked.com/article_18683_7-scientific-reasons-zombie-outbreak-would-fail-quickly.html
🙂
puteați să scrieți mai mult decât un articol amuzant și să presupuneți un dezastru major la o centrală atomică bulgărească… ce înnseamnă asta pentru bucureșteni (de pildă) care pot ieși din oraș doar pe două rute majore care se vor bloca instantaneu. truse si alte alea, sunt mărunțișuri. you goet the picture… zombies, doh.
Pingback: TOTB.ro - Cum să creați o lumânare alimentată cu slăninuță » Think Outside the Box
Pingback: VIDEO. Cum să dai viaţă unui cadavru folosind un schelet ieftin din plastic