Cum să ne lingem rănile online după o despărţire

1

Ca şi când n-ar fi destul de neplăcut să te desparţi de cineva în timp real, de când petrecem din ce în ce mai mult timp pe Facebook, Twitter & restul, urmele foştilor sau fostelor sunt din ce în ce mai greu de înlăturat şi de evitat. Ce-ar trebui să facem pentru ca agonia de după să fie mai uşor suportabilă, fără ca pozele de cuplu să sară dintr-o fereastră când ne e lumea mai dragă?

1. Când ne schimbăm statusul de Facebook privitor la relaţii?

La invitaţia celor de la Lifehacker, câteva minţi luminate care şi-au tocit tastele scriind cărţi despre bunele maniere online când vine vorba de despărţiri, au găsit o formulă care te scapă de valul de comentarii şi Like-uri pe care schimbările de la “într-o relaţie” la “single” sau “divorţat” le atrag pe Facebook. S-ar părea că primul pas ar trebui să fie schimbarea setărilor de confidenţialitate, făcând disponibile informaţiile despre relaţii doar “Pentru mine.” Odată intrat(ă) în această paranteză, poţi opera marea schimbare, păstrând însă pentru încă o zi aceleaşi setări de confidenţialitate. În 24 de ore, starea ta nu mai interesează pe nimeni, fiind deja trecută cu vederea din fluxul de activitate al reţelei tale de prieteni. Chiar dacă pe moment mica ta dramă trece neobservată, ea este indexată în marea bază de date a companiei, ce urmează să fie transformată în statistică: potrivit calendarului Facebook, de pildă, datele la care oamenii sunt cel mai predispuşi să-şi anunţe despărţirile online sunt în preajma “sărbătorilor dragostei”, din familia Sfântului Valentin.

2. Ce facem cu pozele în care am fost etichetaţi în reţelele sociale alături de foştii parteneri?

Cam toate cuplurile declarate de pe Facebook, de pildă, au parte de amintiri foto, adăugate de ceilalţi în marea arhivă a reţelei sociale: poze de la mare sau de la vreun chef, despre care toţi vă spun “Ce frumoşi sunteţi!”, “Ce bine vă stă!” etc. Cum momentan nu există opţiunile de ştergere sau eliminare automatăa  etichetelor din fotografii pe anumite criterii, sfatul specialiştilor ar fi să modificaţi şi de această dată setările de confidenţialitate ale fotografiilor, astfel încât să nu mai aibă prea mulţi acces la ele.

3. Ar trebui să-mi şterg fostul iubit / fosta iubită din lista de prieteni?

Evident că va fi cel puţin ciudat să-ţi întâlneşti foştii parteneri în aceeaşi schemă a Merlose Place-ului virtual din diferitele reţele sociale. Să-i ştergi însă din listă poate fi însă o atitudine destul de ostilă, iar asumarea noului statut ar putea începe rezumându-se doar la ascunderea lor din fluxurile de activitate. Programele de mesagerie instantă au, de asemenea, opţiuni similare, care te ajută să eviţi contactul cu avatarurile, statusurile şi posturile celor care au devenit de curând “ex”.

4. Păstrăm emailurile, arhivele de Messenger, transcrierea conversaţiilor kilometrice?

Deşi îndepărtarea urmelor de la “locul crimei” este unul dintre primele ritualuri ale despărţirilor, distrugerea arhivelor digitale echivalează cu distrugerea autobiografiei online dintr-un anumit interval. Printr-un gest de furie, dispar toate fotografiile, muzica şi “stenogramele” experienţelor consumate alături de celălalt. Cel mai indicat este doar să le îndepărtaţi din zona imediată de activitate: să vă exportaţi / salvaţi corespondenţa pe un hard disk extern, în foldere intitulate mai explicit decât “New Folder 0238”. Clienţii de mail permit arhivarea mesajelor după criterii cum ar fi numele destinatarului, astfel încât scăpaţi de pericolul unor evenimente emoţionale neprevăzute declanşate de un email rătăcit.

5. E recomandat să ţii legătura digitală cu foştii parteneri?

Dacă vei continua să verifici de la distanţă ce s-a întâmplat cu fostul / fosta, tentaţia de a deveni stalker este foarte mare: să urmăreşti fiecare pas, uitând că obiectivul principal este detaşarea. Recomandată ar fi o primă incursiune de ecologie în legăturile invizibile dintre profilurile noastre virtuale, soldată cu mai puţin timp petrecut în faţa ecranului şi mai mult offline. Pentru cei care nu sunt dispuşi să facă exerciţii de voinţă, se recomandă butonul de “Block” sau “Delete”. Iar pentru cei care vor să se pună la punct cu noile tehnologii ale despărţirii, există şi un serviciu de nişă, Despărţirea Automată.

Tags:



Un comentariu

  1. Pingback: Vrei să părăsești Facebook? Nu e așa ușor

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger