Cum să ne ferim de furtul de identitate online (Un caz)

3

Săptămâna trecută, pe 3 mai, când alţii sărbătoreau libertatea presei, Lorenei (o prietenă care doreşte să rămână anonimă) urma să-i fie îngrădită intimitatea online. Vorbea pe mess cu prietena ei Margareta, context în care nu i s-a părut ciudat când i-a fost pusă întrebarea: What is the last name of your favorite musician?, însoțită de altele, formulate de data aceasta în limba română, din registrul personal. Mai târziu, “Margareta” avea s-o anunțe: “tiam schimbat parola daca vrei sa o ai ia o cartela reincarcabila de cosmote de 20 euro si facem schimb iti dau parola imi dai codul intra pe alt id sa vb o sa fiu online pe id tau”.

de Ionuț Dulămiță

Mai jos puteți citi integral conversația:

margareta: buna

margareta: esti/

BUZZ!!!

lorena: hello

lorena: da ma tot plimb prin casa

margareta: dc

lorena: ce mai faci?

lorena: am ciorba pe aragaz

margareta: esti?

margareta: scuze

BUZZ!!!

lorena: da tu

margareta: da

margareta: pot sa te intreb ceva?

lorena: da

lorena: normal

margareta: in ce oras sau sat sa nascut mama ta?

lorena: (aici Lorena a precizat orașul în care i-a fost emis buletinul)

lorena: de ce?

margareta: fac un studiu

lorena: 🙂

margareta: care este muzicianul tau favorit?

lorena: o sec, tel

BUZZ!!!

lorena: depeche

margareta: What is the last name of your favorite musician?

margareta: ce nr de tel ai?

lorena: orange sau vodafone?

margareta: nu conteaza

BUZZ!!!

lorena: ce studiu faci tu? (aici Lorena și-a dat numărul de telefon)

lorena: vb si la tel

margareta: mai esti?

lorena: da

margareta: tiam schimbat parola daca vrei sa o ai ia o cartela reincarcabila de cosmote de 20 euro si facem schimb iti dau parola imi dai codul intra pe alt id sa vb o sa fiu online pe id tau

lorena: nu inteleg

margareta: tiam schimbat parola la email

margareta: te costa 20 euro so recuperezi

margareta: cumpara o cartela de cosmote reincarcabila imi dai codul iti dau parola

Mai jos, Lorena, care a crezut că prietena ei avea ca job secundar adunarea de chestionare, ne povestește ce a urmat:

Unde vezi că se termină convorbirea mi s-au închis toate, mail, mess, Facebook. Am sunat-o pe Margareta, care era îngrozită. Ea de la 12 ziua nu mai avea mailul. Şi hoțul a luat-o pe mama ei, fratele, cumnata şi încă două prietene. Asta doar în prima zi. Apoi am urmat eu, după ora 22. A doua zi a vorbit cu trei persoane în numele meu. Am vorbit cu doi IT-işti. Am scris la Yahoo. Am primit de la Yahoo un mail automat, am dat reply şi nimic. A doua zi, dimineaţa, am trimis tuturor mesaje pe Orange şi pe Vodafone până când mi s-a blocat telefonul, trei zile aproape. Tot a doua zi am fost şi la poliţie. Am dat o declaraţie de patru pagini. Nenea de la poliţie, de la recepţie, după ce i-am povestit, mi-a zis că pot să scriu ce vreau şi despre extratereştri. Era pe spate total. Dar a venit un nene de la judiciar, cu el am vorbit şi mi-a spus că nu o să se întâmple mai nimic. Oricum, mi-a zis că nu am buletin de Bucureşti şi că îmi vor trimite `zilele astea` în orașul natal scrisoarea cu plângerea, prin poştă, şi că rămâne să rezolve cei de acolo. Dar nu sunt şanse.

Şi m-a tot sunat hoțul. Prima oară m-a sunat atunci, seara, după ce m-a furat. El: ce faci?. Eu: foarte bine. El: vrei parola? Eu: nu. Şi mi-a închis. M-a mai sunat şi a doua zi. Şi nu mai ştiu de câte ori. Mă suna de pe număr ascuns. Nu i-am răspuns. Dar sâmbătă m-a sunat de la 3 dimineaţa încontinuu. Am fost la parastas la bunicu’ la 10 şi după 12 am vorbit cu el. Pe la 14 i-am cumpărat cartela de Cosmote. Am cedat. Doar pentru codul de reîncărcare mi-a dat un număr de Cosmote, care acum nu mai există. M-a ameninţat că o să spargă în continuare, că i-a spart mailul unei prietene de-ale mele din America şi că nu se va opri. Dacă vreau să-l opresc, să iau cartela Cosmote. Aş fi vrut ca cei de la Yahoo măcar să mă blocheze. Dar nici măcar asta nu au vrut. Foarte tare m-am enervat. I-am dat codul de reîncărcare, mi-a dat o parolă care nu mergea şi a închis. Şi ţi-am zis că nu mai există numarul ăla. Sunt proastă că am făcut asta, dar nu mai ştiam ce să fac. Am de nouă ani adresa de mail și am pierdut sute de contacte.

Foto: Flickr/JJ & Special K

Citiți și:

Cum răspundem unui mail nepoliticos?

Cum să salvezi o pădure seculară

Cum să tai ceapă fără să plângi

Cum să prepari gheață fierbinte

Cum să preparați un ou într-o cană

Cum să fii mai norocos

VIDEO. Cum să transformi un webcam într-o cameră de supraveghere

Cum să fim fericiți: 10 metode și 50 de acțiuni

Cum să renunțați la pastile. 5 metode

Cum să vă produceți singuri detergentul de rufe

Cum să ascultați muzică la un butoi de bere de 5 litri

Curățenie de primăvară high tech: Cum să îndepărtați praful dintr-un computer care bâzâie

Cum să aveți o bucătărie curată și sigură

Cum să aveți o baie mai prietenoasă cu mediul. 10 metode

Cum să reparați un frigider de unii singuri

Cum să vă faceți o grădină cu plante crescute în apă, nu în pământ

Cum să plantați un copac

Tags:3 comentarii

  1. Cea mai buna aparare contra fraudelor este cea a bunului simt… Sa nu-si dea nimeni parola / raspunsurile la intrebarile de securitate. MAI ALES daca persoana nu face parte din cercul cunoscutilor face-to-face. Nu e vorba de paranoia, ci de a fi constient ca orice cerere in acest sens nu reprezinta decat o posibila incercare de fraudare. Politia e prea “pregatita” sa faca fata unor astfel de plangeri. Saracii militieni abia stiu sa scrie, cum sa le mai ceri sa te ajute sa-ti recuperezi vreun cont de mail?:)

  2. Sa invatam un lucru: nu folosim yahoo, gmail etc pentru email, sint expuse tuturor. Daca ai internet automat ISP i-ti ofara si o casuta postala. Foloseste-o pentru ca ai securitate si platesti pt ea oricum.
    Zilele trecute citeam un articol cum ca noug OS de la Google va ofera gratuit spatiu de stocare pt documente, etc… si tu ai acces oriunde in lume. Ca si facebook le dai de pomana totul ei au acces la documentele tale etc.
    Orice ISP are o interfata web pt mail si poate fi accesat de oriunde din lume si poti accesa documentele din orice server (personal, birou) folosint ceva simplu precum Citrix.
    O zi buna

  3. La recuperarea de parola email ar fi mai bine sa primesti parola pe telefon. Cand schimbi nr schimbi si la yahoo, gmail. Intrebarile astea sunt o prostie

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger