Cum să îți răcorești casa fără aer condiționat

0

Temperaturile toride de vară te lasă fără aer în apartament, te simți ca într-o saună nedorită și tot ce e în jurul tău suferă – plante, animale de companie, mâncarea. Ce poți face să eviți aerul condiționat, care îți încarcă prea tare factura la curent și nici nu e recomandat pentru sănătatea căilor respiratorii? Poți alege metode mai simple, vechi și, totuși, eficiente.

Aerul condiționat nu există de multă vreme, ca invenție, dar temperaturi ridicate au fost mereu în istorie, iar oamenii le-au supraviețuit. Există trucuri pentru a-ți păstra apartamentul ferit de căldură prea mare, trucuri care te costă mult mai puțin decât aerul condiționat. Iată câteva lucruri pe care le poți face fără investiții mari și care te vor ajuta:

Învață să ”lucrezi” cu soarele. Ține geamurile deschise și aerisește casa noaptea, iar dimineața închide-le. Dacă ai ferestre către est și vest, închide-le dimineața pe cele de către est, iar după-amiaza pe cele care dau spre vest. Dacă sunt orientate spre sud, închide-le pe toată durata cât soarele îți bate în ele. Dacă ți-e teamă de țânțari și insecte și nu te simți confortabil să dormi noaptea cu ferestrele deschise, există plase anti-insecte pe care le poți pune ușor la geam. Plus că le poți lăsa doar întredeschise. Măcar o dată pe zi, aerisește prin crearea unui curent puternic de aer (lasă totul deschis, inclusiv ușa de la intrare, cel puțin zece minute – fă asta seara sau dimineața devreme, cât aerul nu a apucat să se încălzească de la soare).

Renunță la jaluzele, perdele sau draperii greu colorate sau de culori închise. Orice culoare închisă va atrage și mai mult căldura. Pune alb în ferestre, chiar dacă este numai o soluție pentru durata verii. Păstrează perdelele albe trase pe timpul zilei. Vor ține la distanță razele soarelui. Dacă stai la ultimul etaj, iar izolația de pe bloc este de pe vremea lui Pazvanti, situația este mai complicată, pentru că apartamentul tău se va încălzi oricum de sus în jos. Poți aplica și pe bloc metoda cu culoarea albă – o pânză albă de dimensiuni mari, prinsă la câțiva centimetri deasupra izolației și care să urmeze înclinația plafonului blocului, pentru atunci când plouă. Desigur, aici depinde de cum te înțelegi cu cei care au cheile acoperișului.

Decât să te ardă la buzunar aerul condiționat, mai bine folosește ventilatoare. Sunt destul de ieftine și consumă cât un bec sau chiar mai puțin. Caută ventilatoare cu mișcare de oscilație și trepte de viteză (acum există inclusiv cu telecomandă și posibilitatea de a le programa să se oprească singure ori să funcționeze diferit pe timpul nopții). Ventilatoarele au avantajul că pot fi mutate în camere în funcție de necesitate. Plus că poți folosi mai multe în casă, spre exemplu, unul înalt și de putere mai mare în camera în care petreci mai mult timp și unul mic, de podea, pentru dormitor. Sau un ventilator de tavan. Ventilatoarele cu umidificator sunt foarte bune, de asemenea și nu costă mult (maxim câteva sute de lei). Ele pulverizează apă atât de fin, încât o transformă în abur. Soluția ajută apartamentele unde aerul este extrem de uscat și se adună mult praf.

Dacă nu ești acasă în timpul zilei, un ventilator poate fi reglat să ventileze ușor aerul, astfel încât la sosirea ta atmosfera să fie plăcută. Dacă biroul tău e acasă, un ventilator mic de birou este o soluție la îndemână. Costurile sunt mai mult decât acceptabile, mai ales față de factura de curent care ar cuprinde consumul zilnic de aer condiționat. Dacă vei combina utilizarea ventilatoarelor cu celelalte trucuri, vei avea în permanență o atmosferă plăcută în casă. Un detaliu extrem de important este să nu ai prea multe aparate electronice și electrocasnice pornite în același timp. Dacă lucrezi la calculator, nu ține și televizorul pornit. Când pui mașina de spălat (de preferat seara, când poți ține geamurile deschise sau dis-de-dimineață), nu da cu aspiratorul. În bucătărie, gătește cu ușa închisă și geamurile larg deschise dacă te folosești mult de aragaz, mai ales.

O barieră naturală de plante și verdeață la geamuri și în balcon ajută foarte mult la păstrarea aerului curat și plăcut în cameră. Deși tot mai multe apartamente au geamuri termopan, ideale sunt cele din lemn, clasice, dar care lasă altfel casa să respire. Dacă nu ai astfel de geamuri, ci numai ”termopane”, atunci sfaturile de mai sus ar trebui să îți vină în ajutor.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger