Cum să îţi foloseşti cu succes cardul în străinătate

6

Unul din cele mai neplăcute lucruri care ţi se pot întâmpla în străinătate este să rămâi fără bani, şi nu neapărat pentru că nu mai ai, ci pentru că nu ai cum să ajungi la ei. Ca orice om prevăzător, nu ai luat numai cash la tine, grosul de bani lăsându-l pe card, ferm convins că acesta va funcționa oriunde. Dar ce se întâmplă dacă nu merge cardul?

Articol scris de Nomadic Travel

Este aproape imposibil să ştii unde şi când nu îţi va merge cardul. Desigur, în majoritatea cazurilor va merge perfect, dar există şi excepţii şi, bineînţeles, se vor întâmpla când ai cea mai mare nevoie de bani.

Tipurile de card prezente la noi sunt în general Mastercard, Maestro – care este deţinut de Mastercard şi Visa – care deţine reţeaua PLUS, acestea mergând cam în toate ţările şi locurile civilizate în care te vei duce. Totuşi:

Ce poţi să faci să te asiguri că îţi va merge cardul în străinătate:

* Ia două carduri de la bănci diferite cu tine. Preferabil chiar şi de tipuri diferite, unul Mastercard şi unul VISA.
* Activează-ţi Internet Banking-ul. Poate ţi se pare mult să plăteşti 3-4 RON pe lună aici, dar va fi foarte util când eşti plecat cine ştie unde. Poţi transfera bani de pe un cont pe altul sau poţi vedea exact câţi bani mai ai pe card, lucru foarte important pentru că majoritatea ATM-urilor din străinătate te vor lăsa să îţi retragi banii, dar nu şi să vezi câţi bani ai pe card.
* Verifică înainte să pleci dacă în locaţia respectivă există bancomatele potrivite. Foloseşte link-urile de mai jos sau sună la bancă.

Caută Bancomate Visa. Poţi şi de pe mobil aici.

Caută Bancomate Mastercard

* Atenţie la PIN: Multe ATM-uri nu recunosc PIN-uri formate din 5 cifre. Dacă ai aşa ceva, întreabă la bancă dacă poţi să îl schimbi. Dacă ATM-ul cere 6 cifre la PIN şi tu ai numai 4, încearcă să pui 00 ca ultimele 2 cifre.

* Ca să fii sigur că iţi merge în cât mai multe locuri, chiar şi la plăţi directe, optează pentru un card cu CIP şi embosat.

Sfaturi şi informaţii utile pentru a preîntâmpina sau rezolva probleme cu cardul în străinătate

* Dacă ţi-ai blocat cardul sau ţi s-a furat, ai posibilitatea să ceri emiterea unui nou card sau emiterea de numerar în maxim 48 de ore de la data incidentului. Serviciul este oferit şi de Mastercard şi de Visa, dar este foarte costisitor, taxa fiind între 80 si 200€, de la bancă la bancă. Dacă se întâmplă ceva de genul ăsta, sunaţi la bancă şi vedeţi ce soluţii aveţi. O variantă este să vă trimită bani prin Western Union sau Moneygram, dar taxele sunt şi aici destul de mari.
* După călătorie, păstrează toate chitanţele de retragere sau de plăţi şi fii atent la balanţa contului tău măcar o lună dupa aceea, pentru cazul în care cineva s-a gândit să îl copieze cât ai fost plecat.
* De obicei, când scoţi bani afară, conversia se face automat. Taxele depind de la bancă la bancă, dar în general este aproximativ 10 RON retragerea şi cam 1-2% conversia. Câteodată este mai avantajos să ai un card în valută ca să eviţi dubla conversie (din moneda contului în euro sau dolar şi apoi în moneda locală) şi taxele mari.
* Pentru cumpărături este mai indicat să foloseşti carduri de credit, pentru că poţi să conteşti anumite plăţi. Plăţile se mai pot contesta atunci când cardul de debit este folosit doar pe bază de semnătură (nu este cerut pinul).
* Asigură-te că ai un act de indentitate la tine, uneori ţi se va cere.
* Este indicat să îţi anunţi banca înainte de o plecare. Unele bănci pot să îţi blocheze cardul dacă observă o tranzacţie apărută brusc într-o altă ţară.

Riscul să ai probleme este mai mare în ţările în curs de dezvoltare precum Myanmar, în unele părţi din Africa, în Serbia (unde cardurile Maestro nu prea vor să mearga), Turkmenistan, iar acestea sunt doar câteva exemple. Chiar şi în ţările dezvoltate poţi avea probleme – de exemplu, în Japonia, multe ATM-uri nu vor accepta carduri internaţionale şi este de preferat să cauţi o poştă, un 7/11 sau un ATM Citibank.

Voi aţi avut probleme cu cardul în străinătate? Cum le-aţi rezolvat?

Citește mai multe despre călătorii pe www.nomadic.ro

Citiți și:

Cât de sigure sunt zborurile low cost?

Cum să suni ieftin sau chiar gratuit din străinătate

Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice

Jurnal etiopian: La șuetă cu un rege

Jurnal etiopian – Incursiune în necunoscut

În spatele ultimei cortine de fier: În căutarea pantalonilor pierduți

De ce nu îmi displac companiile aeriene ieftine

Tags:6 comentarii

 1. Nu merg bancomatele la p-ta Rahova la sediul sucursalei din Calea rahoveinr. 327!!!BCR!!!
  Nu se poate introduce cardul din cauza unui obstacol in ATM-ul din cadrul magazinului Orange vis-a-vis de P-ta Rahova.
  Este 15 februarie!Este zi de salariu si sunt dupa schimbul 3.Este normal sa merg tot Bucurestiul sa gasesc un ATM disponibil pentru a-mi retrage leafa?
  CE FACI CAND ACEST LUCRU SE INTAMPLA IN ROMANIA???

  • UnCapsunarCanadian on

   nu trebuie sa scoti de pe card intreg salariul… la multe magazine poti platii cu cardul si nu costa nimic… foloseste cash-ul doar unde e nevoie. In felul asta ai si o evidenta pe unde s-au dus banii.

 2. mihalache constantin on

  sunt necesare mai multe articole in care sa se prezinte informatii utile pentru
  romanii care calatoresc in strainatate.
  apreciez articolul ca foarte util si interesant

 3. In Norvegia sunt probleme cu Visa Electron, mi-a fost refuzat la plata la hotel si la trenul care ducea de la aeroport la Oslo

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger