Cum să împrumuți bani de la prieteni sau rude

0

Câți dintre voi nu v-ați împrumutat de la membri ai familiei sau de la cunoscuți pentru că nu v-au intrat la timp salariile, pentru că ați făcut niște calcule greșite, pentru că nu câștigați îndeajuns sau pentru a deschide o afacere? Una dintre cele mai rapide metode de a distruge o relație este să împrumuți bani și să nu îi mai dai înapoi. E normal să îi ceri ajutor financiar unui prieten sau unei rude, însă totul se clatină atunci când nu ești sigur că poți să le returnezi banii. Iată câteva sfaturi precaute pentru cazurile în care vă împrumutați de la oamenii apropiați.

1. Înainte de toate, apelați la prieteni sau la rude pentru ajutor financiar doar dacă instituțiile tradiționale v-au refuzat cererea pentru un împrumut de nevoi personale.

2. Spuneți-le motivul exact pentru care aveți nevoie de bani – cum vor fi folosiți banii și ce veți intenționa să obțineți din împrumutul temporar. Asta le-ar mai alunga din griji.

3. Rugați-i să vă împrumute cu o sumă exactă, fără a le cere apoi bani în plus. Este posibil ca ei să nu dețină aceleași lichidități precum o bancă ce poate oferi împrumuturi pentru acoperirea urgențelor. Așa că stabiliți suma exactă și spuneți-le prietenilor și rudelor cum ați ajuns la ea.

4. Faceți tot posibilul pentru a plăti mai mult decât rata lunară atunci când vă împrumutați de la oameni apropiați. Așa îi ajutați și pe ei să-și echilibreze situația financiară în timp ce vă achitați datoria.

5. Negociați o rată a dobânzii care să vă fie convenabilă atât vouă, cât și prietenilor și rudelor voastre. Aranjamentele dintre oameni apropiați pot fi inconfortabile pentru că niciuna din părți nu vrea să ceară prea mult. Pentru ca prietenul sau verișorul vostru, de exemplu, să aibă de câștigat, fixați o rată a dobânzii competitivă.

6. Scrieți un bilețel în prezența unui avocat sau a altor martori prin care promiteți solemn să returnați banii. Acesta poate stabilii termenii împrumutului și îi permite prietenului sau rudei dumneavoastră să vă dea în judecată dacă nu vă țineți de contract.

7. Oferiți-le oamenilor apropiați de la care împrumutați bani pentru a vă deschide o afacere servicii sau produse de pe urma afacerii respective. Puteți să le faceți reduceri de preț, să le împrumutați echipamente sau să le oferiți alte beneficii pentru ca ei să investească pe termen în sănătatea afacerii dumneavoastră.

8. Pregătiți-vă să fiți refuzați. Dacă prietenii sau membrii familiei vă refuză un împrumut, nu le purtați pică. S-ar putea să nu fie atât de dotați financiar precum credeți, mai ales în contextul crizei economice.

Foto: Flickr/RambergMediaImages

Citiți și:

10 metode de economisire a apei

10 produse interzise în meniul unui vegan

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger